Kardamon, obok szafranu, jest jedną z najbardziej cennych przypraw. Jego siła tkwi w intensywności smaku oraz właściwościach prozdrowotnych. Kardamon to przyprawa dla osób, które lubią przygotowywać potrawy w mocno wyczuwalnym aromacie.

Kardamon do kawy to idealny sposób na mocne pobudzenie. Ze względu na swoje rozgrzewające działanie, przyprawa sprawdza się także w odchudzaniu. Herbata z kardamonem jest z kolei polecana w leczeniu przeziębienia i wzmocnienia odporności organizmu.

Kardamon – przyprawa do kuchni

Kardamon to wyjątkowa przyprawa, którą już w starożytności doceniano za walory smakowe i właściwości lecznicze. Zastanawiając się na tym, co to jest kardamon, nie można nie wspomnieć o jego mocnym, intensywnym smaku. Kardamon dodany do potrawy nadaje jej ostrości, nieco słodkości i imbirowego aromatu. Świetnie sprawdza się w podkreślaniu smaku potraw orientalnych. Zbiory owoców kardamonu wraz ze znajdującymi się w środku nasionami poddaje się suszeniu, przez co zachowują swój smak i właściwości przez dłuższy czas.

Kardamon – właściwości

Jeśli chodzi o naturalny kardamon, właściwości lecznicze tej przyprawy dają bardzo dobre efekty w walce z przeziębieniem i osłabieniem organizmu. To zasługa dużej dawki witaminy C, którą znajdziemy w składzie przyprawy. Za sprawą witamin z grupy B (B1, B3 i B6) kardamon wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego i układu krążenia. Przyprawa jest źródłem wielu kwasów tłuszczowych i minerałów, m.in. wapnia, potasu, magnezu, fosforu czy sodu. Kardamon zawiera olejki eteryczne, które pomagają leczyć dolegliwości trawienne i żołądkowe (zwiększają wydzielanie soków, działają rozkurczowo). Z kolei znajdująca się w składzie przyprawy melatonina, wspomaga leczenie nadwagi czy cukrzycy.

Ze względu na swój ostrzejszy smak, kardamon pobudza apetyt i doskonale rozgrzewa, co przydaje się szczególnie w porze zimowej. Do jego prozdrowotnego działania można zaliczyć także obniżanie ciśnienia, regulację cholesterolu czy właściwości przeciwnowotworowe.

Kardamon – zastosowanie

Oprócz walorów smakowych kardamon ma zastosowanie na wielu innych płaszczyznach. Świetne efekty daje kardamon na odchudzanie, ponieważ przyśpiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z zalegających toksyn. Przyprawę stosowano nawet do zwiększenia potencji. Ze względu na działanie antybakteryjne, ziarna kardamonu doskonale odświeżają oddech. Naturalny kardamon wchodzi w skład wielu produktów kosmetycznych, takich jak perfumy (intensywny zapach), kremy czy balsamy (przyprawa wyszczupla linię, wygładza i ujędrnia skórę). Olejek kardamonowy działa rozluźniająco, dlatego stosuje się go jako preparat do natłuszczania w czasie masażu.

Zobacz film: Kuchnia korzenna, czyli kardamon. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kardamon – jak używać przyprawę?

Kardamon ma uniwersalne zastosowanie w kuchni - przyprawia się nim słodkie wypieki, zupy, marynaty, potrawy mięsne oraz rybne. Dodany do tradycyjnego ciasta wyostrzy jego smak. Kardamon jest dobrym dodatkiem do dań z kuchni azjatyckiej. Kardamon do kawy wzmacnia jej mocny aromat i pobudzające działanie. Z kolei herbata z kardamonem znakomicie rozgrzewa i sprawdza się w leczeniu przeziębienia czy grypy. Można też stosować napar z kardamonu na kaszel lub na poprawę nastroju.

Rodzaje kardamonu

Kardamon można kupić pod różnymi postaciami. Kardamon mielony jest najbardziej popularny, ale szybko traci swój aromat, trzeba go również przechowywać w szczelnym pojemniku i w suchym miejscu. Najwięcej aromatu zachowują nasiona kardamonu i strączki.

Wśród rodzajów kardamonu możemy wyróżnić:

· Kardamon malabarski – czyli zielony kardamon, rośnie w Chinach, Indonezji i Ameryce Środkowej. Strąki tej niewysokiej rośliny są zbierane w okresie późnej jesieni i wczesnej zimy. Ma korzenny smak i różne odmiany, np. kardamon indyjski, chiński czy nepalski. W jego składzie można znaleźć dużą ilość wapnia, magnezu czy błonnika (korzystnie wpływa na trawienie).

· Czarny kardamon – jest nieco większy niż kardamon zielony i ma bardziej intensywny aromat. Pasuje szczególnie do potraw mięsnych. Dobrze komponuje się z innymi przyprawami, które przełamują jego intensywność słodkim lub kwaśnym smakiem. Najlepszy aromat uzyskuje się dzięki dodaniu czarnego kardamonu do potrawy na samym początku jej gotowania.

Kardamon – przeciwwskazania

Jak każdy inny składnik, kardamon może wywoływać reakcje niepożądane. Spożywany w zbyt dużej ilości działa przeczyszczająco. Przyprawy powinny unikać też osoby z zaawansowanymi chorobami żołądka czy podatne na alergie. Kardamon w ciąży może być stosowany, ale w ograniczonych ilościach.

Co sądzisz o tym artykule?
51
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0