Styl Życia

Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu?

Styl Życia

Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu?

Jedni kupują mięso od rzeźnika lub na bazarze, inni nie mają problemu z kupowaniem mięsa w supermarkecie. Na co zwrócić uwagę kupując mięso i jaka powinna być jego cena? Czym kierować się przy wyborze: zapachem czy wyglądem? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy: Jana Kuronia oraz dr hab. Joannę Bajerską, z Instytutu Żywienia Człowieka.

Jak ocenić jakość mięsa?

Jak zaznaczyła dr hab. Joanna Bajerska, mięso należy kupować w zaufanym miejscu.

Jednak przed zakupem mięsa każdorazowo pytam sprzedawcę kiedy mięso zostało przywiezione i jaka jest data przydatności do spożycia.

Wybierając poszczególne rodzaje mięs, należy kierować się przede wszystkim kieruję się jego barwą. Te różnią się w zależności od rodzaju mięsa.

Mięso kurczaka, cielęcina i wieprzowina pochodzące z młodych osobników powinny mieć kolor jasnoróżowy, czasem lekko beżowy. Mięso kaczki i gęsi charakteryzuje się barwą beżową lub brązowo-czerwoną. Wołowina powinna być czerwona lub bordowa, natomiast dziczyzna ma barwę ciemnoczerwoną. O wątpliwej świeżości mięsa świadczy kolor wyraźnie odbiegający od naturalnego, w kierunku barwy sinawej oraz przesuszone boki. O jakości i świeżości mięsa świadczy również kolor tłuszczu w przypadku mięs nim przerośniętych (np. karkówka). Tłuszcz ten powinien być biały zwarty i nieprzezroczysty.

- zdradziła Pani Joanna.

Nasza ekspertka dodała również, że jeżeli podczas zakupów mamy możliwość, by powąchać mięso, zróbmy to.

Zapach powinien być naturalny - lekko krwisty, żelazisty. Stanowczo nie może być mdły, kwaśny, stęchły. Gdy mięso jest lepkie, o obślizgłej powierzchni, a wypływający z niego sok jest lepki i mętny, tłuszcz staje się matowy i lepki bądź zmienia kolor na szarożółty – takiego mięsa nie można kupić a tym bardziej spożywać.

Ile kosztuje w Polsce mięso?

Zdaniem Jana Kuronia, mięso w naszym kraju jest stosunkowo tanie. Kucharz dodał również, że cena zazwyczaj przekłada się na jakość mięsa.

Nie mówimy tutaj o wołowinie czy cielęcinie, która ma swoją cenę, ale np. wieprzowina, która jest tańsza od pomidorów czy papryki.

Cena mięsa za kg:

  • Brojler 7 zł
  • Kurczak zagrodowy 15 zł
  • Kurczak ekologiczny 30-65 zł
  • Kurczak kukurydziany 11 zł
  • Filet z kurczaka 15 zł
  • Filet z kurczaka z certyfikatem QAFP 15 zł
  • Podudzie z kurczaka 7 zł
  • Podudzie z kurczaka zagrodowego 16 zł
  • Filet z indyka 23 zł
  • Filet z piersi kurczaka zagrodowego 29 zł
  • Skrzydełka 6 zł
  • Schab bez kości 17 zł
  • Łopatka 14 zł
  • Szynka 15 zł
  • Polędwiczka wieprzowa 32 zł
  • Mielona łopatka wieprzowa 17 zł
  • żeberka 23 zł
  • Golonka 16 zł
  • Karkówka 20 zł
  • Polędwica wołowa 100 – 150 zł
  • Wołowina mielona 33 zł
  • Łopatka wołowa 23 zł

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
74
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
2
05.09.2019
Marcela
A może by tak wgrać styl życia bez okrucieństwa????
05.09.2019
Dudndj
A może by tak wreszcie przestać jeść mięso co?? Przecież to nie mięso to zamordowane zwierzęta ... najgorsze co szkodzi planecie to hodowla zwierząt na mięso i mleko !!! A WY tu jakie mięso wybrać ehh TVN!