Zdrowe odżywianie

Reakcja łańcuchowa. Mięso powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu

W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska poruszyła temat mięsa. Jak zdradziła dietetyczka, statystycznie Polacy zjadają aż 78 kg mięsa rocznie! Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana? Jak często i w jakich ilościach powinniśmy jeść mięso?

Przykładowy dzień diety 2160 kcal
Dieta dla kobiety z wagą w normie, o dużej aktywności fizycznej lub dla mężczyzny o średniej aktywności fizycznej z nadwagą. Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych.
Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety -> ddtvn@tvn.pl


Śniadanie - ok. 490 kcal
Omlet z szynką parmeńska i salsą z pomidora i ogórka

Składniki:
omlet:
2 jajka,
3 łyżki mąki owsianej,
plasterek szynki parmeńskiej,
plaster cebuli,
średniej wielkości pomidor,
½ awokado,
świeża natka pietruszki i bazylia,
sól, pieprz,
łyżeczka oleju rzepakowego.
salsa:
średniej wielkości pomidor,
¼ długiego ogórka,
plaster cebuli,
sól, pieprz.

Przygotowanie:
Posiekaj plaster cebuli oraz szynkę parmeńską. Podsmaż je na oleju rzepakowym.
Całość przełóż do miseczki. Do miseczki dodaj też mąkę, jajka, pomidora obranego ze skorki
i pokrojonego w kostkę, rozgniecione widelcem awokado i drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Całość przypraw solą i pieprzem. Przygotowaną masę wylej na rozgrzaną patelnię
i usmaż z obu stron. W międzyczasie przygotuj salsę, pokrój w drobną kostkę pomidora
i ogórka. Wcześniej warzywa obierz ze skórki. Dodaj posiekaną cebulę, przypraw solą
i pieprzem. Omlet udekoruj salsą warzywną.

II Śniadanie - ok. 220 kcal
Koktajl truskawkowy

Składniki:
szklanka kefiru naturalnego (250ml),
szklanka truskawek (350g).

Przygotowanie:
Kefir zmiksuj z truskawkami i gotowe.


Obiad - ok. 990 kcal
Sałatka z kaszą pęczak, indykiem i sosem tajskim

Sos tajski:
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki syropu klonowego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki oleju sezamowego.
sałatka:
½ szklanki kaszy pęczak (90g, masa przed ugotowaniem),
300g piersi z indyka,
10 pomidorów koktajlowych,
½ długiego ogórka,
szklanka pokrojonej fasolki szparagowej,
garść posiekanego szczypiorku,
5 liści sałaty lodowej,
garść orzeszków ziemnych.

Przygotowanie:
Przygotuj składniki na sos tajski. Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy. Całość wymieszaj
w miseczce. Następnie umyj Pierś z indyka, pokrój ją w drobną kostkę i polej mięso ⅓ sosu tajskiego. Mięso pozostaw w marynacie na ok. 30 minut. Po 30 minutach usmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego. Kaszę ugotuj w  wodzie w proporcjach 1:2,5. W dużej misce zmieszaj mięso z ugotowaną kaszą pęczak. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka; przekrojone na pół pomidorki; szczypiorek; ugotowaną i pokrojoną fasolkę szparagową; sałatę lodową i posiekane orzeszki ziemne. Całość polej pozostałą porcją sosu.

Podwieczorek - ok. 100 kcal
szklanka borówek amerykańskich (170g)

Kolacja - ok. 360 kcal
Kanapki z hummusem i papryką

2 średniej wielkości kromki pieczywa żytniego-razowego (80g),
2½ łyżeczki hummusu naturalnego (40g),
średniej wielkości papryka (150g).

Autor: Aneta Łańcuchowska

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
53
5