Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Zupa grzybowa
Składniki:
wcześniej ugotowany bulion z warzyw - ok. 2 litry ( 2 x włoszczyzna + liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól)
200 g suszonych grzybów
100 g świeżych grzybów np. prawdziwków
3 szalotki albo zwyczajne cebule
oliwa
30 % śmietana
zielona pietruszka
ewentualnie puder z suszonych prawdziwków
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zalewamy suszone grzyby zimna wodą, solimy i gotujemy dosyć długo, aż zmiękną. Szklimy na patelni szalotki, łączymy bulion z ugotowanymi grzybami i z szalotkami - całość miksujemy. Podsmażamy świeże grzyby i dodajemy do zmiksowanej zupy. Podajemy ze śmietaną, pietruszką i pudrem z suszonych prawdziwków. Wersja sycąca z lanymi kluskami.
Risotto z grzybami leśnymi albo podgrzybkami
Składniki:
6 łyżek oliwy z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia
6 szalotek
pół kilo ryżu arborio
300 g świeżych grzybów
szklanka półwytrawnego białego wina
wcześniej przygotowany bulion
masło
śmietana 30 %
parmezan albo grana padano
ewentualnie szafran
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekane szalotki. Szklimy dodajemy pokrojone w plastry grzyby i dodajemy ryż arborio. Zezłacamy i dodajemy szklankę wina. Kiedy wino wyparuje dolewamy bulion. Kiedy ryż będzie gotowy doprawiamy odrobiną masła i śmietany. Podajemy posypane danie serem i ewentualnie szafranem.
Cèpes à la bordelaise
Składniki:
500 g borowików
50 g masła
2 szalotki
pietruszka
sól
pieprz
pół cytryny
Przygotowanie:
Oczyścić, umyć, osuszyć grzyby. Pokroić w plasterki i zezłocić na patelni. Posolić, popieprzyć i posypać posiekana szalotką i pietruszką. Odstawić na 3 minuty, polać sokiem z cytryny i od razu podawać. Świetny przepis na dodatek do grilowanego mięsa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN