Materiał promocyjny

Grzybowa kuchnia Mieczysława Hryniewicza

Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, ostatnio znany i lubiany przede wszystkim dzięki roli Włodka Zięby z telenoweli „Na Wspólnej”. Zasłynął jako jeden z tytułowych „Zmienników” w kultowym serialu Stanisława Barei. Kocha francuską kuchnię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował prawdziwki po francusku oraz potrawy z polskich grzybów.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Zupa grzybowa

Składniki:

wcześniej ugotowany bulion z warzyw - ok. 2 litry ( 2 x włoszczyzna + liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól)

200 g suszonych grzybów

100 g świeżych grzybów np. prawdziwków

3 szalotki albo zwyczajne cebule

oliwa

30 % śmietana

zielona pietruszka

ewentualnie puder z suszonych prawdziwków

sól

pieprz

Przygotowanie:

Zalewamy suszone grzyby zimna wodą, solimy i gotujemy dosyć długo, aż zmiękną. Szklimy na patelni szalotki, łączymy bulion z ugotowanymi grzybami i z szalotkami - całość miksujemy. Podsmażamy świeże grzyby i dodajemy do zmiksowanej zupy. Podajemy ze śmietaną, pietruszką i pudrem z suszonych prawdziwków. Wersja sycąca z lanymi kluskami.

Risotto z grzybami leśnymi albo podgrzybkami

Składniki:

6 łyżek oliwy z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia

6 szalotek

pół kilo ryżu arborio

300 g świeżych grzybów

szklanka półwytrawnego białego wina

wcześniej przygotowany bulion

masło

śmietana 30 %

parmezan albo grana padano

ewentualnie szafran

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekane szalotki. Szklimy dodajemy pokrojone w plastry grzyby i dodajemy ryż arborio. Zezłacamy i dodajemy szklankę wina. Kiedy wino wyparuje dolewamy bulion. Kiedy ryż będzie gotowy doprawiamy odrobiną masła i śmietany. Podajemy posypane danie serem i ewentualnie szafranem.

Cèpes à la bordelaise

Składniki:

500 g borowików

50 g masła

2 szalotki

pietruszka

sól

pieprz

pół cytryny

Przygotowanie:

Oczyścić, umyć, osuszyć grzyby. Pokroić w plasterki i zezłocić na patelni. Posolić, popieprzyć i posypać posiekana szalotką i pietruszką. Odstawić na 3 minuty, polać sokiem z cytryny i od razu podawać. Świetny przepis na dodatek do grilowanego mięsa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości