Izraelska aktorka Gal Gadot wyprodukuje, wspólnie z mężem Jaronem Varsano, film opowiadający historię Ireny Sendlerowej, która w czasie II wojny swiatowej uratowała ok 2,5 tys. żydowskich dzieci.

Film o Irenie Sendlerowej

Film będzie opowiadał historię Ireny Sendlerowej - bohaterki, która w czasie II wojny światowej uratowała przed śmiercią ok. 2,5 tysiąca żydowskich dzieci. Polka zapewniała im fałszywą tożsamość i szukała dla nich nowych rodzin. W 1943 roku Irena Sendlerowa została aresztowana przez gestapo. Mimo tortur nie ujawniła informacji o dzieciach. 

 Za scenariusz odpowiedzialna będzie Justine Juel Gillmer.

Kim jest Gal Gadot:

Gal Gadot urodziła się 30 kwietnia 1985 w Rosz ha-Ajin. Jest izraelską aktorką i modelką.

Filmografia Gal Gadot

  • 2009 Szybko i wściekle
  • 2010 Nocna randka
  • 2010 Wybuchowa para
  • 2011 Szybcy i wściekli 5
  • 2013 Szybcy i wściekli 6
  • 2014 Kicking Out Shoshan
  • 2015 Szybcy i wściekli 7
  • 2016 Psy mafii
  • 2016 Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
  • 2016 Umysł przestępcy
  • 2016 Szpiedzy z sąsiedztwa
  • 2017 Wonder Woman
  • 2017 Liga Sprawiedliwości
  • 2018 Ralph Demolka w internecie
  • 2020 Wonder Woman 1984

Kim była Irena Sendlerowa:

Irena Stanisława Sendlerowa z domu Krzyżanowska urodziła się 15 lutego 1910 w Warszawie, zmarła 12 maja 2008. Była polską działaczką społeczną i charytatywną. W czasie II wojny światowej uratowała przed śmiercią ok. 2,5 tys. żydowskich dzieci. Za ten czyn została uhonorowana mianem Sprawiedliwej wśród Narodów Świata.

DDTVN: Córka Ireny Sendlerowej o mamie

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
56
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0