Przepisy kulinarne

Dziś robimy sushi. Sprawdź przepisy Daniela Brzezińskiego

Przepisy kulinarne

Dziś robimy sushi. Sprawdź przepisy Daniela Brzezińskiego

18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Tę tradycyjną potrawę japońską znają już wszyscy. Jak dobrze przygotować ryż do sushi? Jakich składników używać? W kuchni Dzień Dobry TVN klasyczne futomaki przyrządza Daniel Brzeziński.

Międzynarodowy Dzień Sushi

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić w każdym sklepie, a korzyści płynące z jej jedzenia są duże. Nie bez powodu Japończycy znani są ze swojej długowieczności. Surowa ryba jest bowiem doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a wodorosty mają mnóstwo wapnia, magnezu i potasu. 

Sushi - przepis na ryż

  • 1 kg ryżu do sushi np. Okomesan, koshihikari
  • woda w proporcji do ryżu 1-1,2
  • kawałek glona Kombu

Zalewa:

  • 200 ml ocet ryżowy
  • 80 g cukru
  • 35 g soli

Ryż płuczemy w misce pod bieżącą wodą i masujemy tak, by pozbyć się nadmiaru skrobi do momentu, aż woda będzie klarowna.

Następnie odsączamy na sicie przez 15-20 min.

Osączony ryż wkładamy do rice cookera, zalewany odpowiednią ilością wody i dokładamy kawałek glona kombu, gotujemy 45 min.

Po ugotowaniu ryż doprawiamy zalewą octową, mieszamy i studzimy.

sushi

Daniel Brzeziński

Klasyczne futomaki

  • 60 g łosoś świeży
  • 10 g serka kremowego (1 łyżeczka)
  • 10 g avocado (1 cząstka/ łódeczka)
  • 70 g ugotowany i zaprawiony ryż do sushi
  • 2 g pasty wasabi
  • 1/2 płatka nori
sushi

Daniel Brzeziński

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka

Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane?

Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?

Co sądzisz o tym artykule?
65
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0