Nie tylko miłośnicy kawy powinni zwrócić uwagę na dostępne obecnie w wielu marketach sadzonki kawowca. Drzewko kawowe jest odpowiednie dla wszystkich, którzy chcą mieć w domu egzotyczną roślinę wydzielającą delikatny zapach ziaren kawy. Jak ją uprawiać w warunkach amatorskich?

Większość marketów ogrodniczych oferuje zakup egzotycznych sadzonek z całego świata. W ofercie dostępny jest także kawowiec, który zachwyca swoim oryginalnym wyglądem i przyjemnym zapachem. Drzewko kawowe z powodzeniem można uprawiać w warunkach domowych, wymaga to jednak odpowiedniego przygotowania. Jak kawowiec rośnie w swoim naturalnym otoczeniu i jakie wymagania uprawne należy spełnić, aby cieszyć się we własnym domu widokiem tej wyjątkowej rośliny?

Więcej:

Drzewko kawowe – jak rośnie kawa? Naturalne środowisko

Naturalnym miejscem występowania drzewka kakaowca są obszary subtropikalne, na których panują umiarkowane temperatury. Uprawa roślin odbywa się w tzw. pasie kawowym, czyli na terenach obejmujących Afrykę, Azję oraz Amerykę Południową i Środkową

Wśród gatunków kawowca można wyróżnić około 100 różniących się od siebie egzemplarzy roślin, jednak w uprawie przemysłowej najbardziej rozpowszechnione są dwa z nich. Należą do nich kawa arabska (Coffea arabica) oraz kawa kongijska (Coffea canephora). Ta druga znana jest także jako robusta. Poszczególne gatunki kawowca różnią się wymaganiami uprawnymi i potrzebują nieco innych zabiegów pielęgnacyjnych, są jednak podobne pod względem cech zewnętrznych.

Drzewo kawowe jest silnie rozgałęzione. W naturalnym środowisku roślina może osiągnąć wysokość od kilku do nawet kilkunastu metrów (przeciętnie około 7 metrów), jednak w przypadku plantacji kawy drzewka są dość mocno przycinane.

Kawowiec wyrasta z ziarenka. Aby zacząć kiełkować, ziarna kawowca potrzebują wysokiej temperatury i odpowiedniego poziomu wilgotności powietrza. Kiełkowanie rozpoczyna się zazwyczaj w ciągu trzech miesięcy od momentu zasadzenia ziarna.

Dorosłe egzemplarze drzewka kawowca, mające około trzech lub czterech lat, wytwarzają kwiaty i owoce. Pojawiające się kwiaty są białe i mają słodki zapach. Owoce kawowca swoim wyglądem przypominają owoce wiśni. Liście kawowca są natomiast podłużne, ciemnozielone i błyszczące.

Kawowiec – zasady uprawy i pielęgnacji

Drzewo kawowe nie musi być jednak uprawiane wyłącznie na plantacjach. Roślinę tę z powodzeniem można hodować także w domu, trzeba jednak spełnić szereg określonych wymagań. W sklepach dostępne są zazwyczaj sadzonki należące do gatunku kawy arabskiej.

Kupując drzewka, należy pamiętać, przede wszystkim, że kawowiec do wzrostu wymaga temperatury około 23–25℃. Ta egzotyczna roślina przez cały rok potrzebuje co najmniej temperatury pokojowej (zimą kawowce warto przenieść do pomieszczenia o temperaturze około 20℃).

Stanowisko uprawy rośliny powinno być ciepłe i słoneczne, jednak osłonięte przed bezpośrednim działaniem słońca. W cieplejsze dni kawowiec może zostać wyniesiony na balkon lub taras.

Drzewko kawowca warto przesadzić od razu po przywiezieniu zakupionej sadzonki do domu. Kolejne przesadzanie dobrze jest wykonać za jakiś czas, kiedy roślina nieco podrośnie. Choć przeznaczone do uprawy doniczkowej kawowce nie osiągają aż tak spektakularnych rozmiarów, jak te, które rosną w naturalnym środowisku, to i tak trzeba zapewnić im odpowiednią ilość miejsca na rozwój. Idealne podłoże dla kawowca to ziemia o wysokiej zawartości próchnicy, o lekko kwaśnym odczynie pH.

Uprawiana w mieszkaniu kawa arabska prezentuje się naprawdę pięknie, jednak prawdopodobieństwo tego, że na roślinie pojawią się kwiaty i owoce, jest dość niewielkie. Szanse zwiększają się w przypadku sadzonek otrzymywanych poprzez szczepienie drzewka. Pierwsze kwiaty mogą pojawić się po 2 latach, dojrzałe owoce również w podobnym czasie. Zebrane z nich nasiona można posadzić, aby otrzymać kolejną sadzonkę kawowca, jednak w takim przypadku kwiaty i owoce mogą pojawić się jeszcze później lub wcale. Nie oznacza to jednak, że należy rezygnować z posiadania drzewka kakaowego – jego dekoracyjna funkcja jest naprawdę nieoceniona.


Zobacz film: Jak powstaje najdroższa kawa świata? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jeśli na roślinie pojawiają się owoce, które w ciągu 9 miesięcy zaczynają zmieniać swój kolor na intensywnie czerwony, można je zebrać i wyjąć z nich nasiona. Nasiona kawowca można później uprażyć na patelni, zmielić i parzyć z nich kawę.

Drzewo kawowca wymaga systematycznego podlewania. Nawet chwilowy niedobór wody może mieć wpływ na spadek odporności rośliny, dlatego nie należy doprowadzać do jej przesuszenia. Sadzonki warto zasilać nawozami przeznaczonymi dla różaneczników.

W okresie spoczynku rośliny (zimą) należy ograniczyć podlewanie i zaprzestać nawożenia, cały czas pamiętając o zapewnieniu roślinie odpowiedniej wilgotności podłoża.

Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0