Herbata oolong to jedna z najbardziej czasochłonnych w produkcji herbat. Jednocześnie jest dość droga, a znalezienie liści dobrej jakości nie będzie takie łatwe. Warto jednak zakupić dobry gatunek i napawać się oryginalnym aromatem i niecodziennym smakiem tej herbaty. Ulung możesz znaleźć w menu wielu dobrych herbaciarni. Dobrym pomysłem natomiast jest samodzielne parzenie oolonga w domu.

Herbata oolong (w polskim brzmieniu „ulung”) jest rodzajem półfermentowanej herbaty z Chin oraz północno-wschodniego Tajwanu. Znane są również ulungi z wielu innych krajów takich jak Wietnam czy Indie. Chińska herbata oolong zdobyła sobie jednak najwięcej zwolenników i to Chiny właśnie mogą pochwalić się największą produkcją ulunga.

Zobacz także: Naturalne napary wzmacniające odporność

Nazewnictwo – ulung i jej odmiany

Osoby szczególnie zainteresowane nazewnictwem informujemy, że powstało wiele nazw określających herbatę oolong: czerwona herbata niskiej fermentacji, niebieska herbata oolong czy wulung . Każda z nich jednak jest jednym i tym samym rodzajem herbaty.

Wyjątki stanowią liczne wynalazki takie jak herbata milk oolong, czyli mleczny oolong . Jest to herbata aromatyzowana mlekiem, której zapach jest znacznie mniej trwały niż ulunga oryginalnego. Herbata milk oolong pozostawia na języku kwaśny posmak, zaś jej zdrowotne właściwości nie odbiegają od tych, które wykazują zwykłe jej odmiany. Może również zdarzyć się, że spotkasz się z nazwą – herbata zielona milk oolong . Jest to jednak nazwa niepoprawna i często właśnie po niej można poznać fałszywą herbatę oolong.

Charakterystyka i właściwości herbaty oolong

Najważniejszą wskazówką dla każdego potencjalnego konsumenta herbaty oolong jest kolor liści. Prawdziwy ulung (co niestety widać dopiero po zaparzeniu) ma ciemniejsze brzegi, które wyglądają jak liść zaparzonej herbaty czarnej. Środek liścia przypomina natomiast barwą herbatę zieloną. Cechą charakterystyczną dla ulunga jest duża zawartość taniny i katechin , które odpowiedzialne są między innymi za zwalczanie wolnych rodników. Herbata ulung ma również niewielkie stężenie kofeiny , co niewątpliwie będzie zaletą między innymi dla kobiet w ciąży i osób zmagających się z bezsennością.

Wśród właściwości herbaty ulung znajdziesz między innymi:

  • wpływ na obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu we krwi,
  • zawartość witamin i minerałów, które wpływają na prawidłową pracę serca oraz pomagają w mineralizacji kości,
  • zdolność do wzmacniania odporności,
  • niewielka zawartość kofeiny, która pomoże Ci się pobudzić, ale nie przyprawi o otępienie, kiedy zostanie usunięta z krwioobiegu,
  • duża zawartość przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z nimi.

Herbata oolong – odchudzanie

Herbata oolong wykazuje mocne właściwości odchudzające. Dzięki sporej zawartości przeciwutleniaczy pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Oprócz tego wspiera gospodarkę wodną i usuwa nadmiar płynów. Może również wpłynąć na poziom energii, który warto wykorzystać na siłowni.

Produkcja herbaty ulung

Produkcja herbaty oolong przebiega w długotrwałym procesie obróbki (głównie termicznej i mechanicznej).

1. Etap pierwszy to więdnięcie liści herbaty na słońcu lub wietrze w celu częściowego usunięcia wilgoci.

2. Później następuje chłodzenie liści ulung w zacienionym miejscu.

3. Po ochłodzeniu liście herbaty oolong poddaje się lekkiemu podrzucaniu w celu wykruszenia się krawędzi , co stwarza większą powierzchnię konieczną do utlenienia. Ten i poprzedni punkt produkcji ulunga powtarza się wielokrotnie.

4. Następnym etapem jest podpiekanie w dużym garnku . Ten etap służy zatrzymaniu procesu utleniania za pomocą wysokiej temperatury. Przed całkowitym odprowadzeniem wody, listki zwijane są na kształt nitek lub bryłek.

5. Ostatnim etapem, przed sprawdzeniem jakości ulunga i zapakowaniem, jest prażenie liści w niskiej temperaturze w celu osuszenia listków. Ten etap często powtarza się po zmianie temperatury, aby zmodyfikować smak herbaty ulung.

Herbata oolong – parzenie

Odpowiednie parzenie każdej herbaty ważne jest, aby zachowała ona właściwości nie tylko zdrowotne, ale również smakowe. Herbata ulung jest o tyle specyficzna, że parzy się jej liście w całości. Nie należy ich kruszyć ani dzielić na mniejsze części. Najlepiej zaparzyć herbatę w szerokim naczyniu, które pozwoli na swobodne rozwinięcie się liści.

Najlepszą temperaturą parzenia herbaty oolong jest 90℃ , należy też odczekać około 4 minut, aż herbata naciągnie. Porcję liści można parzyć nawet cztery razy, należy jednak wydłużać odrobinę czas kolejnych zaparzeń. Warto to zrobić nie tylko ze względu na oszczędność, ale również na smak. Na pewno zauważysz, że za każdym razem Twój ulung smakuje inaczej.

Więcej: 

Zobacz film: Marokańska herbata. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co sądzisz o tym artykule?
84
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0