Placuszki gryczano-lniane z jagodami - przepis na 2 porcje
Składniki na placuszki gryczano-lniane z jagodami
- pół szklanki jagód
- 3 morele suszone brązowe
- łyżeczka nasion lnu
- szklanka napoju roślinnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kaszy gryczanej
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru mielonego
- łyżeczka maku mielonego
- łyżka jogurtu naturalnego
Jak przygotować placuszki gryczano-lniane?
Kaszę gryczaną i siemię lniane dokładnie mielimy. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Placki nakładamy łyżką stołową, lekko przyklepujemy i pieczemy aż będą rumiane w temp 180 stopni około 20 minut. Placki podajemy z keksem z jogurtu i posypujemy makiem.
Brukselka z patelki z morelą i orzechami
Składniki na brukselką z patelki z morelą i orzechami
- 4 morele suszone brązowe
- łyżka oleju rzepakowego
- 300 g brukselki
- 2 łyżki orzechów laskowych
- ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Jak przygotować brukselkę z patelki?
Obcinamy ogonki brukselki, kroimy w trzy-cztery pionowe plasterki. Na patelce rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i brukselkę. Można dodać około 3-4 łyżek wody. Po chwili dorzucamy garść orzechów laskowych i pokrojone w paseczki suszone morele. Mieszamy od czasu do czasu, doprawiamy i dusimy około 3-5 minut.
Owsianka na słono z chia, selerem pieczonym i koperkiem
Składniki na owsiankę na słono z chia
- garść roszponki
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka orzechów włoskich
- koperek
- łyżka sosu sojowego
- szczypta soli morskiej
- szklanka wody
- łyżeczka nasion chia
- 6 łyżek płatków owsianych
- plaster korzenia selera
Jak przygotować owsiankę na słono z chia?
Seler kroimy w kostkę, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku około 15 minut. Płatki owsiane gotujemy na wodzie krótko około 3 minut. Mieszamy płatki z przyprawami, kładziemy je na roszponce, posypujemy selerem, koperkiem i orzechami.
Burgery z dorsza na fasolce szparagowej
Składniki na burgery z dorsza
- 180 g ryżu brązowego ugotowanego
- 150 g filetu z dorsza
- 200 g fasoli szparagowej
- łyżeczka sezamu
- 2 suszone pomidory
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka siemienia lnianego
- garść szpinaku
Jak przygotować burgery z dorsza?
Gotujemy ryż według wskazań na opakowaniu. Dorsza kroimy w kostkę i miksujemy blenderem razem z ryżem, ale nie na gładką pastę tylko żeby były wyczuwalne kawałki. Mieszamy z posiekanym szpinakiem, pokrojonymi duszonymi pomidorami, siemieniem lnianym i dowolnymi przyprawami. Formujemy kotlety i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z ugotowaną na półtwardo fasolką, którą posypujemy uprażonym sezamem.
Sałatka z wiśniami z tofu
Składniki na sałatkę z tofu:
- garść sałaty
- garść wiśni
- pół pomidora
- szczypiorek
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
- łyżka soku z cytryny
- papryka czerwona
- tofu naturalne
- 3 kromki chleba żytniego
Jak przygotować sałatkę z tofu?
Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy, posypujemy wiśniami, szczypiorkiem, tofu pokrojonym w kostkę, przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą. Podajemy z pieczywem.
Pieczony kalafior
Składniki na pieczonego kalafiora:
- 150 g kalafiora
- łyżka oleju rzepakowego
- garść roszponki
- szczypta kurkumy
- szczypta papryki chili
- szczypta soli
- łyżeczka orzechów laskowych
- mała czerwona cebula
- 4 pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- łyżeczka kaparów
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Jak przygotować pieczonego kalafiora?
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w małej ilości wody, a najlepiej na parze około 7 minut. Rozkładamy różyczki kalafiora na blaszce do pieczenia, posypujemy przyprawami, skrapiamy olejem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Kalafior podajemy z roszponką, pomidorkami, orzechami i zieloną pietruszką oraz kaparami. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz także:
- Kompot z porzeczek na zimę. Jak go przygotować?
- Nazwy tych potraw mogą zmylić. Czy na pewno wiesz, skąd pochodzi sernik wiedeński czy ryba po grecku?
- Kiszonki można zrobić niemal ze wszystkich owoców i warzyw. Na czym polega ten proces?
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Hanna Stolińska