Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Nie powinna być spożywana później niż 2-3 godziny przed snem. Dobrze, jeśli jest potrawą sycącą i lekkostrawną. W okresie jesienno- zimowym warto przygotowywać kolacje na ciepło.

Przygotowanie pożywnej, smacznej kolacji dla gości jest wyzwaniem, choć dużo więcej kłopotów nastręcza zachęcenie dzieci do zjedzenia posiłku. Co przygotować, by dzieci zjadły ze smakiem, a goście poprosili o dokładkę? Sprawdzamy ciekawe i proste przepisy na ciepłe kolacje.

  • Kolacja na ciepło
  • Prosta kolacja na ciepło

Kolacja na ciepło

Pomysł na kolację na ciepło uzależniony jest często od tego, czy przygotowujemy posiłek dla naszych pociech, czy też szykujemy danie na przyjęcie. Dobrym pomysłem na ciepłą kolację dla najmłodszych są wszelkiego rodzaju kaszki. Wcale nie musimy stawiać na kupne kaszki, ponieważ bez problemu przygotujemy je sami. Wystarczy dowolny rodzaj kaszy (jaglana, jęczmienna, manna), mleko lub jogurt i ulubione owoce naszego dziecka (świeże, mrożone lub z konfitury). Amatorów takiej kaszki nie trudno jest znaleźć. Potrawa jest lekka, nie powinna powodować żadnych dolegliwości, a do tego jest zdrowa, pożywna i naprawdę sycąca. Jeśli nie kaszka, możemy przygotować danie z ryżu. Bardzo popularnym i często serwowanym posiłkiem jest ryż z cynamonem i prażonymi jabłkami. Możemy urozmaicić posiłek, dodając bitą śmietanę. Większość dzieci uwielbia także naleśniki i delikatne placuszki z jabłkami. Naleśniki możemy podawać z dżemem, cukrem pudrem, śmietaną, świeżymi owocami lub twarożkiem. Placuszki smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem.

Można też wypróbować zupełnie inny sposób przyrządzania naleśników . Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku składników:

· 1/3 szklanki mąki pszennej razowej

· ⅔ szklanki mąki gryczanej

· 2 duże jaja

· 1 łyżka miodu

· 1¼ szklanki pełnotłustego mleka

· ¼ łyżeczki soli

· tłuszcz na patelnię

Łączymy ze sobą składniki: mąkę, jaja, mleko, miód i sól. Ciasto nie może być zbyt gęste. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wlewamy ciasto, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy do zarumienienia. Podajemy z twarożkiem, dżemem, owocami.

Można też spróbować zaserwować dziecku coś ciepłego na kolację, przemycając do dania odrobinę warzyw. Ciekawą propozycją są placki dyniowe, do wykonania których potrzebujemy:

· 400 g dyni

· 2 jaka

· 1 szklankę mąki

· 5 łyżek śmietany 18%

· sól

Dynię startą na grubych oczkach mieszamy z mąką i solą, a białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pianę do dyni i łączymy delikatnie. Na patelni smażymy małe placuszki. Możemy podawać je z jogurtem naturalnym. To doskonały pomysł, gdy potrzebna Ci szybka kolacja na ciepło.

Zobacz też: Zupa z dyni

Prosta kolacja na ciepło

Chcesz podać coś ciepłego na kolację dla gości? Nie wiesz, co wybrać, a chcesz, aby danie zapadło w pamięci, ale nie było zbyt pracochłonne? Wypróbuj przepis na kurczaka z orzechami i warzywami. Potrawę możesz podawać z ryżem lub jako samodzielne danie. Składniki do przyrządzenia kolacji:

· 400 g piersi z kurczaka

· 1 jajko

· 2 ząbki czosnku

· 1 łyżka mąki ziemniaczanej

· Ulubiona mieszanka przypraw

· olej do smażenia

· ulubiona mieszanka warzyw mrożonych, najlepiej orientalna

· bulion z kurczaka

· 3 łyżki sosu sojowego jasnego

· 3 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego

· cebula dymka

· 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

· 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych

· szczypta chili

· ewentualnie ryż

Pierś kroimy w kostkę, dodajemy białko, posiekany czosnek, mąkę ziemniaczaną, przyprawę. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Warzywa smażymy na oleju, odstawiamy. Obsmażamy kurczaka, dodajemy bulion, sos sojowy i ocet, a następnie posiekaną dymkę i przyprawy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy z odrobinie wody, dodajemy do kurczaka, wrzucamy warzywa, imbir i orzeszki. Całość podgrzewamy, dodajemy chili. Takie kolacje na ciepło to dobry pomysł na towarzyskie spotkanie lub rodzinnie spędzony wieczór. Lekka kolacja na ciepło, przy której się nie natrudzimy, to tarta z szynką na słodko. Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

· 1 opakowanie ciasta francuskiego

· 1 opakowanie szynki szybko dojrzewającej

· 1 opakowanie sera pleśniowego

· 2 gruszki

· 3 jaja

· trochę mleka

· sól

· świeżo zmielony pieprz

Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy szynkę i ser pleśniowy pokrojony w kawałki oraz gruszki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem, po czym wylewamy je na ciasto. Zapiekamy w 180-190 stopniach, aż ciasto się zarumieni. Zamiast gruszek możemy wybrać żurawinę lub orzeszki ziemne. Potrawa podana na kolację wcale nie musi być wykwintna, aby smakowała doskonale i została zapamiętana na długo. Proste i dobre danie na wieczór to kaszanka z wątróbką i czerwoną fasolą. Przygotowujemy: 500 g kaszanki, 400 g wątróbki drobiowej, puszkę fasoli czerwonej, 2 średnie cebule, szczypiorek, majeranek, sól, tłuszcz do smażenia. Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy. Fasolę odsączamy. Wątróbkę podsmażamy, na koniec solimy, zdejmujemy i odkładamy na talerz. Na tej samej patelni szklimy cebulę, do której dodajemy obraną z flaka kaszankę. Smażymy kilka minut, dodajemy wątróbkę, fasolę i przyprawy. Pod koniec wrzucamy pokrojony szczypiorek. Możemy podawać z chrupkim pieczywem. Takie kolacje na ciepło to dobre zwieńczenie całego dnia.

Zobacz też: Kolacja na szybko

Zobacz film: Szybkie śniadania, obiad i kolacja. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0