Co tak śmierdzi? Sałatka z ośmiornicy!

W studiu Dzień Dobry TVN gosciliśmy Karinę Snuszko, autorkę bloga o restauracjach "Latające Talerze", wraz z przyjaciółką Dorotą. Obie Panie uwielbiają smaki Italii, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały włoskie potrawy. Jak zrobić sałtakę z ośmiornicy z ziemniakami, która jest popularnym daniem we Włoszech? Skorzystaj z ich przepisów na naszej stronie internetowej!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Bruschetta ze świeżymi pomidorami

Czas przygotowania 20 min

2 duże dojrzałe pomidory

4 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

kilka listków świeżej bazylii

kilka listków świeżej mięty

pieprz świeżo mielony

sól

Bagietka korzenna

Pomidory należy sparzyć we wrzątku i oddzielić skórkę. Następnie pokroić je w kostkę 1x1 cm. Rozgnieść czosnek, posiekać miętę oraz bazylię. Pomidory, czosnek, miętę, bazylię i przyprawy dobrze wymieszać i wstawić na 20 min do lodówki. W tym czasie przygotować pieczywo, podgrzewając je na patelni grillowej lub w piekarniku, wcześniej nacierając oliwą. Przygotowaną mieszankę z pomidorów nałożyć na ciepłe pieczywo.

Sałatka z ośmiornicy z ziemniakami

Czas przygotowania 1 godzina

0,5 kg świeżej ośmiornicy

0,25 kg ziemniaków

2 litry wywaru warzywnego (pietruszka, seler, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy)

oliwa z oliwek

1 czerwona cebula

Świeże zioła : bazylia, pietruszka, kolendra

pieprz

sól

sok z dwóch cytryn

Ośmiornicę należy dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i gotować ok. 45 minut na wywarze z warzyw pod przykryciem na wolnym ogniu. W tym czasie ugotować na miękko ziemniaki. Poszatkować zioła, cebulę posiekać na cieniutkie paseczki i delikatnie osolić. Cytrynę, ugotowaną ośmiornicę i ziemniaki pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cebulą, ziołami i przyprawami. Całość skropić obficie cytryną i podlać oliwą. Podawać letnie.

Penne z sosem pomodoro e basilico fresco

Czas przygotowania ok. 30 min

makaron penne 0,5 kg

10 dużych dojrzałych pomidorów

4 ząbki czosnku

Pieprz

Sól

przyprawa chilli

oliwa do smażenia

oliwa z oliwek

wywar z warzyw

Ser Parmigiano Reggiano

Rozpocząć do sparzenia i obrania pomidorów ze skórki, które następnie kroimy w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekany czosnek. Dołożyć pomidory i dusić z przyprawami ok. 20 minut na delikatnym ogniu, do momentu wyparowania wody z warzyw. Na koniec dodać poszarpaną bazylię i oliwkę z oliwek. Podawać z pastą, całość posypaną serem.

Sos boscaiola

Czas przygotowania ok. 30 minut

20 dkg borowików (suszone lub mrożone)

3 ząbki czosnku

pęczek świeżej pietruszki

bulion grzybowo warzywny

1/2 szklanki brandy lub koniaku

1 gęsta śmietana, do zup i sosów

Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 10 min. pod przykryciem. Posiekany czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Odcedzić grzyby, a wodę po nich przelać do rondla, dorzucając czosnek oraz posiekane w paski grzyby. Dodać 1 kostkę rosołową. Dodać brandy i znowu dusić przez ok. 2-3 min. Na koniec dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle oraz serem parmezan. Smacznego!

Wejdź także na: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana