Ważne jest nie tylko właściwe przyrządzanie produktów dla psa, lecz także zachowanie właściwych proporcji posiłków oraz ich ilości. Czy można podawać psu gotowane kości i jakie mięso gotować dla psa? Jakich składników należy unikać, by zapewnić zwierzęciu odpowiednią dietę?
Co gotować psu? Proporcje i podstawowe zasady
Pożywny posiłek psa powinien składać się z mięsa, warzyw oraz wypełniacza, czyli np. kaszy, ryżu lub makaronu. Proporcje między tymi składnikami zazwyczaj powinny wynosić 1:1:1, choć w niektórych przypadkach mogą być inne, np. u psów pracujących, które często potrzebują większej ilości białka zwierzęcego w diecie. Wtedy proporcje będą wynosić np. 2:1:1.
Dzienna porcja żywieniowa dla psa powinna wynosić ok. 5% jego masy ciała. Dorosłe zwierzę najlepiej karmić dwa razy dziennie, dzieląc porcję na pół. Zmienia się to w przypadku niektórych chorób czy zagrożenia skrętem żołądka. Wtedy najlepiej karmić pupila ok. 5 razy dziennie, podając mu mniejsze porcje. Inaczej wygląda również żywienie szczeniąt. Pieska w wieku ok. 7 tygodni najlepiej karmić od 4 do 6 razy dziennie, a w wieku ok. 3 miesięcy można zmniejszyć częstotliwość podawania posiłków do ok. 3 na dzień. Na przejście na sposób karmienia dorosłego zwierzęcia szczeniak powinien być gotowy po ukończeniu pół roku.
Zalecane proporcje nie muszą być stosowane codziennie. Ważne jest, aby gotować psu posiłki w taki sposób, by pokryły jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze na przestrzeni od 1 do 2 tygodni. Czworonoga najlepiej karmić po aktywności fizycznej, np. spacerze. Podanie karmy przed zabawą, nawet tej gotowanej samodzielnie w domu, może prowadzić do kłopotów ze strony układu pokarmowego.
Zabronione jest też karmienie psa mocno przyprawionymi i wysokoprzetworzonymi produktami. Te drugie, np. kiełbasy i wędliny, można podawać jedynie od czasu do czasu, np. w formie smakołyku czy nagrody podczas tresury. Psu nie powinno się podawać również gotowanych kości, które mogą kaleczyć jego przewód pokarmowy.
Jakie gotowane jedzenie będzie korzystne dla psa? Przepisy i składniki
Gotowanie dla psa powinno uwzględniać wszystkie wymienione typy produktów, jednak z zachowaniem ostrożności co do wyboru składników. Bardzo ważne w diecie czworonoga jest mięso. Najlepiej gotować lub jedynie parzyć różne jego rodzaje, aby zapewnić pupilowi różne typy składników odżywczych. Szczegółowe zalecenia mogą pojawiać się głównie u psów z konkretnym problemem zdrowotnym, np. cierpiącym na nadwagę najlepiej gotować drób i wołowinę o jak najmniejszej zawartości tłuszczu.
Należy też zwracać uwagę na nietolerancje pokarmowe pupila. Psy mające problem z trawieniem najczęściej występujących typów mięs mogą być karmione np. jagnięciną czy dziczyzną. Powszechnym mitem jest natomiast zakaz karmienia czworonogów wieprzowiną. Nie powinna ona co prawda stanowić głównego źródła białka zwierzęcego w psiej diecie, jednak podawanie jej od czasu do czasu raczej nie zaszkodzi pupilowi. Niekiedy można również podać psu gotowaną wątróbkę lub serca, jednak nie powinny one stanowić więcej niż 5% produktów w jadłospisie. Nie wolno natomiast podawać podrobów w postaci surowej. Dobrym wyborem będą za to gotowane ryby, szczególnie te bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Niektórzy zalecają nawet dodawanie odrobiny tranu do gotowanego jedzenia.
Spośród warzyw najlepiej unikać strączkowych i kapustnych, a także cebuli oraz czosnku. Można natomiast podać marchewkę, ogórka lub pomidora w postaci surowej. Spośród gotowanych jarzyn korzystne będą brukselka, brokuły, pietruszka, kalafior, szpinak, sałata, jarmuż, cukinia, seler, kabaczek, papryka, buraki czy dynia. Wzmożoną ostrożność należy zachować w przypadku owoców. Odrobina jabłek, truskawek, melona czy bananów, a nawet wielu owoców leśnych, jak maliny, borówki czy jagody, nie powinna zaszkodzić psu. Jednak pestki niektórych owoców, np. śliwek, nektarynek czy brzoskwiń, mogą zagrażać zdrowiu zwierzęcia. Bezwzględnie zakazane jest także trujące dla psów awokado.
Wypełniaczem może być np. kasza lub ryż oraz płatki owsiane. Dla aktywnych czworonogów dobrym wyborem będą także gotowane ziemniaki czy makaron. Składniki te należy lekko rozgotować, bez dodatku soli czy innych przypraw. Jedynie płatki przygotowuje się, zalewając je gorącą wodą.
Cennym dodatkiem będzie też gotowane jajko, a także kefir bądź jogurt. Jajko wzbogaci dietę o cenne składniki odżywcze, a produkty mleczne wspomogą trawienie psa.
Gotowanie dla psa może być doskonałym sposobem na urozmaicenie jego diety oraz kontrolę składu spożywanych przez niego produktów. Najważniejsze jest zbilansowanie jadłospisu w taki sposób, aby zapewnić czworonogowi wszelkie niezbędne składniki.
Zobacz także:
- Jakie mięso dla psów jest najzdrowsze?
- Warzywa dla psa – zasady żywienia
- Jak karmić psa – co powinien jeść pies i ile razy dziennie go karmić? Jak pomóc psu z nadwagą?
Zobacz wideo: Zdrowe jedzenie dla psa
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF