Galette des rois (ciasto Królów - nadziewany "frangipane")
Składniki na jedną okrągłej formę o średnicy 26 cm:
2 ciasta francuskie
1 jajko do smarowanie ciasta
1 postać z ceramiki lub 1 fasola bób suszona
Krem patissiere:
30 g skrobi kukurydzianej
50 g cukru
3 jajka
300 ml mleka 2%
Krem migdałowy:
Składniki:
100 g mąki migdałowej (płatki migdałów zmielonych)
100 g masła w temp pokojowej
100 g cukru
1 jajko
Krem patissiere:
W misce ubić żółtka z cukrem na puszystej masy. Dodać skrobi i wymieszać. W rondelku prowadzić mleko do wrzenia. Wlać gorący mleko do miski na dwa razy i wymieszać. Takiej masy wlać z powrotem do rondelka i gotować cały cas mieszając do momentu, kiedy zgęstnieje. Odstawić i przelać masę do foremki i zawijać folią do żywności. Odstaw do lodówki na min 1 godz.
Krem migdałowy:
Wymieszać masła z cukrem do puszystej masy. Dodać mąki migdałowej i jajka. Wymieszać. Można na tym etapie dodać łyżkę Amaretto lub rumem do smaku.
Frangipane:
Wymieszać krem patissiere z kremem migdałowym. Wyciąć dwie okrągłe formy z ciasta francuskiego, tak by zmieściły się w formie. Przełożyć formę papierem do pieczenia. Następnie przełożyć pierwszy arkuszu ciasta francuskiego. Nakłuwać widelcem. Rozłożyć masę frangipane i gdzieś w masę włożyć postać ceramicznej. Ubić jajka i posmarować brzegi ciasta. Zakryć drugim arkuszu ciasta francuskiego i przycisnąć boki. Posmarować ciasta resztę rozrobionym jajkiem, żeby otrzymać złoty kolor. Upiec w rozgrzanym piekarnika w 180 st ok 30 min lub aż ciasto będzie złociste. Bon appétit!
Roscon de los Reyes – ciasto Królów (drożdżowy)
Składniki na 6 osób:
Zaczyń:
100 g mąki pszennej typ 550
50-60 ml mleka 2%
2 g świeżych drożdży
Ciasta:
zaczyn
350 g mąki pszennej typ 550
80 g cukru
15 g świeżych drożdży
szczypta soli
2 jajka cały + 2 jajka do smarowanie ciasta
70 g miękkiego masła
skórki starte z 1 cytryny bio
130 ml mleka 2% + 1 laska cynamonu + skórki z 1 pomarańczy bio
2 łyżeczki woda z kwiatów pomarańczy
4 łyżeczki rumu lub koniaku lub innego alkoholu
do dekoracji:
kandyzowane owoce
płatki migdałów
cukier
Przygotowanie:
Zaczyń: Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulkę. Odstaw do wyrośnięcie na min 1,5-2 godz.
Ciasta:
1. Ugotuj mleka do temp 37 stopni razem z skórkami pomarańczy i laskami cynamonu (zamiast cynamonu można też użyć kardamon, szafran lub anyż). Odstaw na 15 minut, by smaki pomarańczy i cynamon przyszły do mleka. Przed użyciem filtruj przez sito.
2. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, drożdże, sól, rum, wodę z kwiatów pomarańczy, skórki z cytryny, jajka. Dodaj stopniowo mleka i wymieszaj, aż uzyskasz klejącą masę.
3. Ręcznie wyrabiaj ciasto na stolnicy około 5 minut, aż zacznie być elastyczne. Dodaj masła i wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, by było elastyczny i gładkie. Odstaw na 1,5-2 godz w ciepłym miejscu.
4. Wyrabiaj ciasto przez chwilę. Odstaw na 15 minut.
5. Zrób dziurkę w środku ciasta i wyrabiaj duże kółko. Odstaw na blachę przełożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozrobionym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcie przez 1,5 godz.
6. Posmaruj jeszcze raz rozrobionym jajkiem, dodaj kandyzowanych owoców, posyp cukrem i płatkami migdałów.
7. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut lub do suchego patyczka. Podawaj z gorącą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN