Zdrowe odżywianie

Produkty pełnoziarniste, czyli jak jeść zdrowo i smacznie

Zdrowe odżywianie

Autor:
Adrian
Adamczyk
makaron pełnoziarnisty

Warto wprowadzić produkty pełnoziarniste do swojego menu, ponieważ są one zdrowe i pyszne. Jeśli zastanawiasz się, czym jest pieczywo pełnoziarniste i jak upiec chleb pełnoziarnisty, odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Produkty pełnoziarniste są wytwarzane z mąki pełnoziarnistej. Mąka ta powstaje w wyniku zmielenia ziaren w całości (wraz z okrywą zewnętrzną).

Porady dietetyków

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Produkty pełnoziarniste – lista

Lista produktów pełnoziarnistych obejmuje wiele artykułów spożywczych wyprodukowanych z mąki pełnoziarnistej. Mogą to być m.in.:

  • pieczywo pełnoziarniste;
  • płatki pełnoziarniste;
  • brązowy ryż;
  • bułki pełnoziarniste;
  • pełnoziarnisty makaron;
  • kasza gryczana;
  • ciastka pełnoziarniste.

Co to jest pieczywo pełnoziarniste?

Pieczywo pełnoziarniste jest wytwarzane z mąki pełnoziarnistej. Różnica pomiędzy mąką pełnoziarnistą a mąką białą polega na tym, że ta druga powstaje z ziaren pozbawionych okrywy zewnętrznej. To właśnie okrywa zewnętrzna zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Mąka razowa a pełnoziarnista

Do przygotowania produktów pełnoziarnistych bardzo często używa się mąki razowej, która jest jednym z rodzajów mąki pełnoziarnistej. Proces produkcji mąki razowej polega na tym, że ziarno w całości podlega rozdrobnieniu zaledwie jeden raz. Uzyskana w ten sposób mąka ma wysoką wartość odżywczą. Bardziej złożony jest proces produkcji mąki graham, polegający na wielokrotnym rozdrobnieniu ziarna i oddzieleniu bielma od okrywy.

Ile kalorii ma chleb pełnoziarnisty?

Kaloryczność chleba zależy przede wszystkim od rodzaju użytej mąki i dodatkowych składników. Przykładowo można podać, że 100 g chleba razowego ma ok. 247 kcal.

Chleb żytni pełnoziarnisty – wartości odżywcze

Chleb żytni pełnoziarnisty to źródło dużej ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wchłanianie tłuszczu i poziom cholesterolu we krwi. Produkty pełnoziarniste to także źródło wielu witamin i składników mineralnych, takich jak m.in. kwas foliowy, żelazo, fosfor czy cynk.

Chleb pełnoziarnisty – skład

W skład chleba pełnoziarnistego wchodzi przede wszystkim mąka pełnoziarnista, woda i drożdże oraz przyprawy. Pozostałe składniki, jak ziarna czy otręby, to kwestia indywidualnych upodobań. Istnieją również przepisy na chleb pełnoziarnisty bez drożdży.

Jak upiec chleb pełnoziarnisty?

Chleb pełnoziarnisty czy bułki pełnoziarniste to produkty proste w przygotowaniu, niewymagające żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych. Pieczywo pełnoziarniste jest zdrowe i pożywne, a przede wszystkim pyszne.

Pełnoziarnisty makaron

Oprócz pełnoziarnistego pieczywa równie popularnym produktem jest pełnoziarnisty makaron. Jest on szeroko dostępny w sprzedaży, ale możemy go także przygotować samodzielnie w domowym zaciszu.

Makaron pełnoziarnisty – skład

Skład makaronu pełnoziarnistego jest niezwykle prosty i do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w domu. Przekonaj się, jak szybkie i proste jest przygotowanie zdrowego i smacznego makaronu!

Makaron pełnoziarnisty – właściwości

Podobnie jak w przypadku pieczywa pełnoziarnistego, makaron pełnoziarnisty jest źródłem dużej ilości błonnika, witamin i minerałów. Właśnie dlatego jest tak często polecany przez dietetyków. Makaron pełnoziarnisty wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, poprawia perystaltykę jelit, jest źródłem energii i daje uczucie sytości na długo. Makaron pełnoziarnisty jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny, co powoduje, że coraz więcej osób wprowadza go do swojej diety.

Przepis na chleb pełnoziarnisty

Składniki:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej;
  • 50 g drożdży;
  • 60 g otrębów owsianych;
  • 60 g ziaren słonecznika;
  • 60 g siemienia lnianego;
  • 500 ml wody;
  • 5 g cukru;
  • 5 g soli;
  • odrobina mleka do zwilżenia wierzchu chleba.

Przygotowanie:

  1. 1Pokrusz drożdże, a następnie dodaj do nich cukier. Zalej je 100 ml ciepłej wody i wymieszaj.
  2. 2Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z ziarnami słonecznika, otrębami i siemieniem lnianym. Dodaj 400 ml wody, rozpuszczone drożdże oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki.
  3. 3Wysmaruj prostokątną formę masłem i wysyp ją mąką, a następnie przełóż do niej masę. Wyrównaj wierzch i delikatnie zwilż go mlekiem.
  4. 4Chleb piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 50℃, a następnie zwiększ temperaturę do 200℃ i piecz chleb przez kolejne 60 minut

Przepis na domowy pełnoziarnisty makaron

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g mąki pełnoziarnistej;
  • 1 jajko;
  • szczypta soli;
  • ciepła woda.

Przygotowanie:

  1. 1Do mąki pełnoziarnistej dodaj jajko i wymieszaj. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto tak, by było dość twarde, a jednocześnie elastyczne. Gdy już wyrobisz ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw mniej więcej na 20 minut.
  2. 2Po tym czasie podziel ciasto na kilka części i każdą z nich cienko rozwałkuj, podsypując mąką.
  3. 3Rozwałkowane ciasto ułóż na ściereczkach, a gdy już przeschnie, pokrój je w cienkie paski.
  4. 4Makaron ugotuj od razu lub susz go jeszcze przez pewien czas, a później przechowuj w bawełnianym woreczku.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/Getty Images

Pozostałe wiadomości