Oznaczenia plastiku do żywności. Jak je czytać i postępować zdrowo?

plastik
eleonora galli/Getty Images
Małe trójkątne oznaczenia ze strzałkami, literkami i cyferkami – znajdujemy je na plastikowych opakowaniach produktów spożywczych, które kupujemy praktycznie codziennie dla siebie i bliskich. Stosuje się je do opisania rodzaju plastiku oraz tego, jak z nim postępować.

Każdy taki symbol ma konkretne znaczenie. Wiele osób ich nie czyta, a nawet nie zdaje sobie sprawy z ich istnienia oraz tego, że mają konkretne i ważne znaczenie. Mówią np. o tym, czy zapakowaną w taki plastik żywność można podgrzewać, a opakowanie wykorzystywać ponownie.

Oznaczenia plastiku – dlaczego mają takie znaczenie?

Mogłoby się wydawać, że skoro jakiś produkt spożywczy został dopuszczony do obrotu, to musiał spełnić szereg wymagań, więc wczytywanie się w oznaczenia na opakowaniach żywności nie ma większego sensu. To tylko pozory, bo o ile prawdą jest, że producenci pakują (a przynajmniej powinni pakować) produkty spożywcze w opakowanie dopuszczone do obrotu, to nie mają żadnego wpływu na to, co konsument zrobi z takim opakowaniem po zakupie, np. czy nie podgrzeje opakowania z zawartością w mikrofalówce. Niejeden konsument nie przywiązuje do tego wagi, bo np. ilości konkretnego produktu, jakie kupuje, są niewielkie. Jednak popatrzmy na to z innej strony. Jeśli kupujemy dany produkt codziennie lub kilka razy w tygodniu, w dodatku od kilku lat, a nie odczytaliśmy informacji ze znaków, to być może od lat nieświadomie szkodzimy swojemu zdrowiu. Jakiego rodzaju opakowania na żywność muszą być w ten sposób oznaczane? Dla przykładu kubeczki na jogurty, śmietany, plastikowe butelki na napoje, wodę, mleko, sałatki, zupy, soki, sosy, lody, słodycze itd. Te same symbole powinny być drogowskazem, jak postępować ze specjalnymi pojemnikami na żywność, z których np. korzystamy w pracy czy w trakcie podróży.

Rodzaje plastików do żywności – jak czytać ich oznaczenia?

Często są małe, tłoczone, słabo widoczne, w dodatku prawie zawsze w kolorze opakowania. Naprawdę łatwo je przeoczyć. Warto jednak zadać sobie trud i ich poszukać, szczególnie jeśli zamierzamy poddać żywność obróbce termicznej w opakowaniu lub użyć go ponownie, by przechowywać w nim inne jedzenie. Poniżej przedstawiamy w punktach, jakie są oznaczenia na plastiku do żywności (w trójkątach, które same oznaczają, że plastik nadaje się do recyklingu).

1 – PET lub PETE. Stosowane na wielu opakowaniach takich jak np. butelki z wodą lub innymi napojami bez alkoholu czy naczynia do użytku jednorazowego. To oznaczenie politereftalanu etylenu. Zaleca się, by takich opakowań nie używać ponownie oraz nie wystawiać na działanie promieni słonecznych, bo w wyniku tego mogą być wydzielane substancje szkodliwe dla zdrowia. Dlatego warto zwracać uwagę w sklepach czy np. woda w takich opakowaniach jest przechowywana w zacienionym miejscu.

2 – HDPE. Dla odmiany tego typu plastik może być wykorzystywany do powtórnego przechowywania żywności. To polietylen. Produkuje się z niego np. folie do przechowywania żywności i butelki na mleko. Uchodzi za jeden z najbezpieczniejszych rodzajów plastików do żywności.

3 – PVC. Szkodliwy dla zdrowia. To polichlorek winylu. Wyjątkowo niebezpieczne jest jego palenie, a używanie go w opakowaniach do wyrobów spożywczych zostało mocno ograniczone, choć produkuje się z niego np. folię spożywczą. Może wydzielać toksyny i być szkodliwy dla zdrowia. Stosowany powszechnie do produkcji podłóg, ram okien, rur czy strzykawek.

4 – LDPE. To polietylen o małej gęstości (w odróżnieniu od HDPE, który jest polietylenem o wysokiej gęstości). LDPE jest powszechnie uznawany za obojętny fizjologicznie i używany do produkcji wielu rodzajów opakowań żywności takich jak torebki foliowe, plastikowe butelki na musztardę i ketchup. Nie jest jednak odporny na wyższe temperatury.

5 – PP. To polipropylen, bezpieczny, o ile nie jest podgrzewany do wysokiej temperatury. Łatwy do zgrzewania. Powszechnie używany do produkcji np. opakowań na jogurty, margaryny. Robi się z niego również korki do butelek. Obok HDPE uważany za jeden z najbezpieczniejszych plastików. Można go używać wielokrotnie.

6 – PS. Inaczej polistyren, czyli styropian. Może wydzielać toksyczne substancje, więc nie zaleca się używania go jako opakowania żywności. Dość powszechnie używany do pakowania i krótkotrwałego transportu „posiłków na wynos”.

7 – INNE (Other). Opakowań oznaczonych nr 7 nigdy nie powinniśmy ponownie używać. Zawierają związki niebezpieczne dla zdrowia w tym BPA – czyli bisfenol A. Wyjątkiem są produkty z dopiskiem BPA 0% lub BPA Free. Kategorycznie odradza się podgrzewania go w mikrofalówce, co przyśpiesza przenikanie do żywności BPA, zwiększającego ryzyko zachorowań na depresję, chorobę Alzheimera, a nawet schizofrenię.

Zobacz także:

Jak poradzić sobie z segregacją odpadów w domu?

Zjadają plastik, wydalają alkohol. Przełomowe odkrycie kanadyjskich naukowców

Jak zrobić ekologiczne zabawki z odpadów?

Dlaczego śmieci kosztują nas tak dużo? Reporterzy Uwaga! TVN postanowili to sprawdzić:

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!