Jak informuje GIS w trzech partiach przypraw ziela angielskiego wykryto obecność bakterii Salmonelli. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania ziela. Które przyprawy zostały zanieczyszczone i powinno się je wyrzucić?
Ostrzega się, że osoby, które zakupiły partie zanieczyszczone bakterią nie powinny jej spożywać. Nieodpowiednio przygotowane ziele angielskie bez właściwej obróbki termicznej może spowodować zatrucie pokarmowe.
Zobacz wideo: Zatrucie salmonellą
Salmonella w zielu angielskim - które produkty są niezdatne do spożycia?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o 3 produktach, w których wykryto bakterie Salmonelli. Z obrotu wycofane zostały produkty:
- VITPOL Ziele Angielskie, o numerze partii 19117/991, o dacie minimalnej trwałości do 08.2023,
- RUSTICA Ziele angielskie, o numerze partii 23517/99, o dacie minimalnej trwałości do 08.20213,
- PORTLAND Ziele angielskie, o numerze partii 23517991, o dacie minimalnej trwałości do 08.2023.
Salmonella - czym jest i dlaczego znajduje się w jedzeniu?
Salmonella to rodzaj bakterii gram-ujemnych. Występuje pod postacią pałeczek o średniej wielkości zaopatrzonych najczęściej w rzęski. Spożycie tego drobnoustroju prowadzi do zatruć pokarmowych, a w ich efekcie do powikłań, które mogą być niezwykle niebezpieczne. Pierwsze objawy można zauważyć w ciągu 12 do 72 godzin od spożycia i mogą utrzymywać się do 7 dni.
Salmonella jest niebezpieczna przede wszystkim dla dzieci, osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. Powikłania po nieleczonym zatruciu Salmonellą mogą prowadzić nawet do uszkodzeń mózgu.
Zobacz także:
- Nie tylko lody i jajka. Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli?
- Nudności, bóle brzucha i biegunka? To może być salmonella!
- Salmonella w przedszkolu! Kto odpowiada za bezpieczeństwo posiłków naszych dzieci?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: ClusterX/Getty Images