Ostrzega się, że osoby, które zakupiły partie zanieczyszczone bakterią nie powinny jej spożywać. Nieodpowiednio przygotowane ziele angielskie bez właściwej obróbki termicznej może spowodować zatrucie pokarmowe.
Zobacz wideo: Zatrucie salmonellą
Salmonella w zielu angielskim - które produkty są niezdatne do spożycia?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o 3 produktach, w których wykryto bakterie Salmonelli. Z obrotu wycofane zostały produkty:
- VITPOL Ziele Angielskie, o numerze partii 19117/991, o dacie minimalnej trwałości do 08.2023,
- RUSTICA Ziele angielskie, o numerze partii 23517/99, o dacie minimalnej trwałości do 08.20213,
- PORTLAND Ziele angielskie, o numerze partii 23517991, o dacie minimalnej trwałości do 08.2023.
Salmonella - czym jest i dlaczego znajduje się w jedzeniu?
Salmonella to rodzaj bakterii gram-ujemnych. Występuje pod postacią pałeczek o średniej wielkości zaopatrzonych najczęściej w rzęski. Spożycie tego drobnoustroju prowadzi do zatruć pokarmowych, a w ich efekcie do powikłań, które mogą być niezwykle niebezpieczne. Pierwsze objawy można zauważyć w ciągu 12 do 72 godzin od spożycia i mogą utrzymywać się do 7 dni.
Salmonella jest niebezpieczna przede wszystkim dla dzieci, osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. Powikłania po nieleczonym zatruciu Salmonellą mogą prowadzić nawet do uszkodzeń mózgu.
Zobacz także:
- Nie tylko lody i jajka. Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli?
- Nudności, bóle brzucha i biegunka? To może być salmonella!
- Salmonella w przedszkolu! Kto odpowiada za bezpieczeństwo posiłków naszych dzieci?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: ClusterX/Getty Images