Czy probiotyk może złagodzić kaca?
Organizm człowieka do metabolizowania alkoholu wykorzystuje enzym nazwany dehydrogenazą alkoholową lub ADH. Niektóre warianty tego enzymu - zwłaszcza ADH1B - wykazują nawet 100-krotnie silniejsze działanie niż pozostałe, do tego występują one głównie u populacji Azji Wschodniej i Polinezji. Przeprowadzone kilka lat temu badania na myszach wykazały, że genetyczna modyfikacja wariantu ADH1B przyspiesza rozkład alkoholu.
Jak wygląda walka z alkoholizmem?
Dr Meng Dong z Instytutu Zoologii Chińskiej Akademii Nauk i jej współpracownicy postanowili poszukać bezpieczniejszej metody zwiększenia ekspresji ADH1B, koncentrując się na probiotyku Lactococcus lactis. Bakterie te wykorzystywane są do produkcji kefiru, jogurtu, sera czy kwasu chlebowego. W tym celu wykorzystali klonowanie molekularne do wprowadzenia ludzkiego genu ADH1B do plazmidu bakteryjnego, który następnie wprowadzono do szczepu L. lactis.
Kiedy pierwsze badania wykazały, że probiotyk wydziela enzym, naukowcy zamknęli specyfik w kapsułki, aby mieć pewność, że będzie odporny na działanie kwasu żołądkowego. Następnie podali go myszom (gryzonie zostały podzielone na 3 grupy, w każdej było po 5 osobników), z których każda była narażona na różne ilości alkoholu.
Probiotyk, który łagodzi kaca. Jak działa?
Eksperyment pokazał, że probiotyk ograniczył wchłanianie alkoholu, zwiększył tolerancję na alkohol oraz skrócił czas regeneracji. Gryzonie, którym nie podano preparatu, wykazywały oznaki upojenia już 20 minut po ekspozycji na alkohol. Zwierzaki te po przewróceniu na grzbiet nie były w stanie stanąć na nogi. Wśród gryzoni, którym podano probiotyk, aż połowa mogła się obrócić - ponad godzinę po ekspozycji na alkohol. Jedna czwarta nigdy nie straciła zdolności do stawania na nogi.
Co ciekawe, w grupie kontrolnej - po 2 godzinach od podania alkoholu - jego poziom we krwi wzrósł, zaś u myszy, którym podano probiotyk - jego stężenie znacznie się obniżyło. W gryzoni z tej grupy odnotowano myszy niższy poziom lipidów i trójglicerydów w wątrobie, co sugeruje złagodzenie związanego z alkoholem uszkodzenia tego narządu.
- Wierzymy, że genetycznie zmodyfikowane probiotyki dostarczą nowych pomysłów na leczenie chorób wątroby – powiedziała dr Meng Dong, odnosząc się nie tylko do stanów związanych z działaniem alkoholu.
Badanie przeprowadzone na myszach dało na tyle obiecujące wyniki, że badacze chcą sprawdzić, czy opracowany przez nich probiotyk podobnie zadziała u ludzi.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ciężki czas dla alergików. "Najgorsze są takie piękne, lekko wietrzne, słoneczne dni"
- Całkowicie zrezygnowali z alkoholu. "To weryfikuje znajomości"
- Czy otyłość może być przekazywana z pokolenia na pokolenie? Badacze mają ciekawe ustalenia
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: dziennik.pl/PAP
Źródło zdjęcia głównego: Roberta Lazar 500px/Getty Images