Jad kiełbasiany, nazywany również toksyną botulinową, jest niezwykle niebezpieczną substancją. Zatrucie może skończyć się tragicznie. Jak tego uniknąć? Sprawdź koniecznie.
Zdrowie
Zdrowie
Czym jest jad kiełbasiany?
Jad kiełbasiany nazywany jest również toksyną botulinową, botuliną, lub w skrócie BTX. Jest to toksyna białkowa, którą wytwarzają laseczki bakterii Clostridium botulinum, a w rzadkich przypadkach przez innych przedstawicieli bakterii z rodzaju Clostridium.
Substancja ta jest szczególnie niebezpieczna. W kontrolowanych warunkach bywa wykorzystywana w medycynie estetycznej, np. do niwelowania zmarszczek, w leczeniu kurczy twarzy i powiek, a nawet podczas terapii nadmiernej potliwości.
Gdzie występuje jad kiełbasiany?
Wytwarzany jest przez beztlenowe pałeczki jadu kiełbasianego. Oznacza to, że do powstania toksyny dochodzi bez udziału tlenu. Najczęściej można je znaleźć w produktach domowej produkcji, jak konserwy mięsne, ale także w rybnych, a nawet jarzynowych.
Na rozwój bakterii narażone są przede wszystkim produkty niezakonserwowane, bez soli, cukru i o niskiej kwasowości, ale przede wszystkim bez dostępu do powietrza. Najczęściej powstają w zanieczyszczonych bakterią i źle przetrzymywanych produktach.
Jak rozpoznać produkty skażone jadem kiełbasianym?
Jad kiełbasiany jest bezwonny, a do tego nie widać go gołym okiem. Oznacza to, że produkty skażone nie śmierdzą, a także mogą nie wyglądać na zepsute. Co gorsza, zainfekowana żywność nie zmienia smaku, a to oznacza, że nie da się jej również wyczuć podczas jedzenia.
Naszą uwagę powinny przykuć produkty zamknięte, których wieczko jest wybrzuszone. Także produkty, które znajdowały się w pojemniku nieszczelnym, pękniętym lub uszkodzonym nie powinny być spożywane. Wybrzuszenie pokrywki lub wieczka, a także charakterystyczny syk podczas otwierania, może wskazywać na rozwój bakterii beztlenowych w produkcie, a zatem również jadu kiełbasianego.
Jak można zatruć się jadem kiełbasianym?
Do zatrucia jadem kiełbasianym dochodzi po spożyciu zepsutej żywności. Już niewielka ilość botuliny powoduje poważne problemy żołądkowe i daje objawy silnego zatrucia, których nie sposób nie rozpoznać.
Może także dojść do zakażenia ran, ale także do powikłań kosmetycznych, w których wykonywano zabiegi botuliną. Oprócz tego występuje również botulizm niemowlęcy (u dzieci poniżej 1 r. ż., u których w przewodzie pokarmowym stwierdza się kolonizację C. botulinum), botulizm jatrogenny (jako skutek powikłania zabiegów leczniczych lub kosmetycznych, w których wykorzystuje się toksynę botulinową).
Jak rozpoznać zatrucie jadem kiełbasianym? Objawy
Jeśli doszło do zatrucia się botuliną, objawia się to:
- nudnościami,
- bólami brzucha,
- wymiotami,
- zaparcia,
- zatrzymanie oddawania moczu.
Objawy pojawiają się od 12 do 72 godzin od zatrucia. Zazwyczaj nie występują zaburzenia czucia. Inaczej wygląda to w sytuacji, kiedy do zatrucia doszło inną drogą, niż pokarmową.
Do wczesnych objawów zatrucia kwasem inną drogą niż pokarmową zalicza się:
- podwójne widzenie,
- zmianę barwy głosi,
- trudności z mówieniem,
- trudności z przełykaniem.
Następnie pojawiają się osłabienie i paraliż wiotki w obrębie kończyn i tułowia. Może dojść do niewydolności oddechowej.
Jak leczy się zatrucie jadem kiełbasianym?
Po rozpoznaniu zatrucia natychmiast stosuje się różne metody leczenia. Jedną z nich jest podanie antytoksyny, którą jest końska surowica antybotulinowa. Stosowane są też przeciwciała przeciw toksynie. Choremu podaje się antytoksynę domięśniowo, a jeśli jest zagrożenie życia - nawet dożylnie.
Ponadto, stosuje się płukanie żołądka, środki przeczyszczające i głębokie wlewy doodbytnicze.
Czy po zatruciu jadem kiełbasianym można umrzeć?
Nieleczone zatrucie jadem kiełbasianym może doprowadzić do osłabienia mięśni szyi, kręgosłupa, a przede wszystkim mięśni oddechowych. Może nawet dojść do porażenia mięśni, a także nagłego zatrzymania krążenia. W efekcie może dojść do śmierci.
Po zatruciu do zdrowia wraca się bardzo powoli. Długo utrzymują się kłopoty ze wzrokiem, a także osłabienie mięśni.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zatruła się jadem kiełbasianym po zjedzeniu popularnego sosu. "Nie mogłam się ruszać"
- Jakich dań nie odgrzewać, jeśli nie były w lodówce? "Można sobie zafundować jad kiełbasiany"
- Zastosowanie toksyny botulinowej w medycynie i kosmetologii
Autor: Teofila Siewko
Źródło: zdrowietvn.pl
Źródło zdjęcia głównego: Manjurul/Getty Images