Czy szkodliwość pieczywa to mit?
W ostatnim czasie często słyszy się, że ludzie ograniczają spożywanie pieczywa, bądź wręcz całkowicie eliminują je ze swojej diety. Uważają, że muszą to zrobić, by zredukować masę ciała lub utrzymać wagę. Wiele osób tłumaczy się także szkodliwością glutenu w codziennej diecie. Okazuje się to jednak błędnym przekonaniem. Przede wszystkim spożywanie pieczywa w racjonalnych ilościach (zwłaszcza pełnoziarnistego na zakwasie), może wręcz pomóc w procesie odchudzania, ponieważ zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny, niż często stosowane zamienniki. Ponadto warto wiedzieć, że gluten jest szkodliwy wyłącznie dla osób ze stwierdzoną celiakią, czyli dla kilku procent społeczeństwa. Odstawiając go jednak na dłuższy czas, można wtórnie nabawić się nietolerancji na ten składnik. Wówczas trzeba uważać na swoje zdrowie, gdyż dieta wykluczająca pieczywo może być niedoborowa i należy stosować ją pod kontrolą specjalisty
Porady dietetyków
- Nie zachęcam do chodzenia na diety. (...) Uważam, że powinniśmy jeść wszystko, zdrowo i w sposób urozmaicony. Pieczywo jak najbardziej jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, co widzimy na piramidzie żywienia. Wprawdzie pieczywo kilka lat temu przeskoczyło z najniższego poziomu - tego najważniejszego - ciut wyżej, ale nie dlatego, że jest mniej zdrowe, tylko okazuje się, że warzyw powinniśmy jeść jeszcze więcej - mówiła Katarzyna Błażejewska-Stuhr w Dzień Dobry TVN.
Zalety jedzenia pieczywa
Okazuje się, że pieczywo zawiera dużo błonnika, który nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też na znacznie dłużej zapewnia uczucie sytości. Chroni nas to przed napadami głodu, przez co rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski. Poza tym spożywanie produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego ma wpływ na profilaktykę w przypadku raka jelita grubego.
- Pieczywo jest bardzo ważne w naszym codziennym żywieniu i niezwykle pomocne osobom, które np. chcą schudnąć, albo walczą z apetytem na słodycze, ponieważ pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych, które powolutku się trawią i (...) dzięki temu nie jesteśmy tak głodni - tłumaczyła dietetyczka w naszym programie.
Należy zwracać uwagę na skład pieczywa i tym kierować się przy zakupie. Im jest krótszy i bardziej zrozumiały, tym lepszy. Podstawą jest mąka – najlepiej, aby była pełnoziarnista, razowa. Dobrym wyborem są także grahamki (w ich skład wchodzi biała mąka i otręby). Warto jednak wprowadzać różnorodność i raz spożywać chleb żytni, innym pszenny czy orkiszowy. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko niedoborów, dostarczając naszemu organizmowi tego, co najważniejsze w zbilansowanej diecie.
- Nie ma żadnego problemu, jeżeli wybierzemy pieczywo ze sklepów wielkopowierzchniowych czy dyskontów, tylko musimy przeczytać skład tego pieczywa. I ten skład powinien być jak najprostszy, jak najkrótszy. Unikajmy wszelkiego rodzaju spulchniaczy i konserwantów. (...) Osoby, które są na diecie roślinnej, mogą skorzystać z takiego wspaniałego połączenia roślin strączkowych i pieczywa, ponieważ tu nam się łączą wszystkie aminokwasy i mamy pełnobiałkową, taką zbilansowaną dietę - dodała Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Zobacz także:
- Białe a ciemne pieczywo. Które jest lepsze przy diecie odchudzającej?
- Oto najmodniejsza czapka tej zimy. Jak gwiazdy noszą muppet hat?
- Moda na stok, czyli jak ubrać się na narty i snowboard? Sprawdź, na co zwrócić uwagę
- Jennifer Lawrence pokazała ciążowy brzuszek. Aktorka olśniewała na premierze filmowej
Autor: Sabina Zięba
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN