Jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań do wykluczenia glutenu, to wcale nie trzeba z niego rezygnować.
Przechodząc na dietę w pierwszej kolejności eliminujemy z niej chleb. Dla wielu osób to ogromne wyrzeczenie, ponieważ nie potrafią sobie wyobrazić śniadania czy kolacji bez chleba lub chrupiącej kajzerki. Warto wiedzieć ile kalorii ma chleb, a ile bułka i czym można je zastąpić, aby nie zaprzepaścić efektów odchudzania.
O pieczywie w codziennej diecie krąży wiele mitów. Wiele osób uważa, że jego biały rodzaj jest niezdrowy. Jak jest naprawdę? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym dietetyczka i psychodietetyczka kliniczna oraz autorka książek, Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Pełne ziarna działają zbawiennie na nasz organizm. Poprawiają przemianę materii, obniżają cholesterol, bogate w witaminy. Jak z asortymentu dostępnego na rynku wybierać produkty pełnoziarniste? O tym, w studiu dzień Dobry TVN - Magda Jarzynka dietetyczka.