Jak schudnąć po 40 bez zbędnych wyrzeczeń?

odchudzanie
David Malan/gettyimages.com
Wraz z wiekiem metabolizm zwalnia. Jest to fizjologiczny, nieunikniony proces. Warto jednak wiedzieć, że są sprawdzone metody na to, jak schudnąć po 40 skutecznie i bezpiecznie. Co ważne, nie są to sposoby opierające się na drogiej diecie czy zaawansowanych ćwiczeniach z najnowszym sprzętem.

Przekonaj się, że sposób, jak schudnąć po 40, nie zawsze wiąże się z niebagatelnymi wydatkami oraz hektolitrami krwi czy potu (może troszeczkę, ale bez obaw – podołasz!) i łez.

Dlaczego wraz z wiekiem coraz trudniej schudnąć?

Rozważania na temat tego, jak schudnąć po czterdziestce, warto rozpocząć od przyczyn drastycznego spowolnienia metabolizmu w tym wieku. Co 10 lat można zaobserwować spadek przemiany materii o około 3–5%. U mężczyzn zauważa się mniejszy spadek ze względu na niższy poziom tkanki tłuszczowej niż u kobiet. To właśnie one częściej borykają się z nadwagą zwiększająca się wraz z wiekiem. Duży udział u obydwu płci ma w tym spadek poziomu hormonów wpływających na przemianę materii – hormonów tarczycy, a także estrogenu lub testosteronu. Ponadto problemy ze schudnięciem po czterdziestce mogą wynikać także z utraty mięśni i masy kostnej, braku ruchu oraz nadmiaru cukru w diecie. Za spowolnienie przemiany materii odpowiada też siedzący tryb życia i spowolnienie jego tempa, a także mnogość drastycznych diet odchudzających przetestowanych w przeszłości.

Jak przyspieszyć metabolizm i schudnąć w wieku 40 lat?

Aby przyspieszyć metabolizm i schudnąć w każdym wieku, nie warto sięgać po spalacze tłuszczu dostępne w aptekach bez recepty. Aby przyniosły one efekt, należy być bardzo aktywnym fizycznie. Warto wiedzieć, że istnieją proste, domowe metody na przyspieszenie metabolizmu. Pierwszą z nich jest wypicie szklanki wody z cytryną (i opcjonalnie imbirem) zaraz po przebudzeniu. Najlepiej sprawdzi się ciepła woda, ale można także skorzystać z mineralnej lub filtrowanej. Ważną kwestią jest także regularne spożywanie posiłków. Przerwy między nimi nie powinny być dłuższe niż 4 godziny, a pierwszy powinien być zjedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Nie należy się przejadać. Warto dodawać do dań przyprawy, które mają właściwości przyspieszające metabolizm np. cynamon, chilli, imbir, bazylię, kminek, curry czy oregano. Codziennym rytuałem powinny stać się (najlepiej poranne) regularne ćwiczenia. Może być to spacer, jogging, jazda na rowerze, pływanie albo joga, które bardzo dobrze wpływają na metabolizm. Warto zrezygnować z używek.

Jak schudnąć po 40 bez efektu jo-jo? Zadbaj o dietę!

Schudnięcie w każdym wieku wymaga drobnych wyrzeczeń oraz zmiany sposobu odżywiania. Unikaj jednak diety 1000 kalorii czy innych „cudownych” jadłospisów, pozwalających na szybkie zrzucenie wagi w niezdrowy sposób. Wraz ze spowolnieniem metabolizmu należy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii. Dzienne zapotrzebowanie na kalorie można obliczyć za pomocą internetowych kalkulatorów bądź podczas konsultacji z dietetykiem. Ponadto z diety należy wyeliminować słodycze (cukier warto zastąpić erytrytolem), słone przekąski i przetworzone dania. Warto zmniejszyć ilość soli i węglowodanów w daniach, a także zwiększyć ilość błonnika. Aby schudnąć po czterdziestce, warto spożywać chude białko, warzywa i owoce. Po 40. roku życia u kobiet spada poziom estrogenów, wpływających na spadek metabolizmu. Aby temu zapobiec, warto spożywać produkty bogate w fitoestrogeny, które mają bardzo podobne działanie do nich. Mogą to być: soja, sezam, siemię lniane, granat, rabarbar, cebula i czosnek. Choć te zmiany mogą brzmieć dla niektórych jak zmiana jadłospisu o 180°, warto wiedzieć, że wiele lubianych dań można przygotować w bardziej dietetycznej, zdrowszej wersji. W czasie odchudzania nie można zapominać o właściwym nawadnianiu się. Wraz z wiekiem maleje uczucie pragnienia, dlatego warto pilnować, by wypijać dziennie minimum 2 litry wody.

Suplementy diety pozwalające na szybsze chudnięcie po 40. roku życia

Przy odchudzaniu i utrzymaniu wagi można spożywać dostępne bez recepty suplementy diety. Trzeba jednak wiedzieć, na które zwracać uwagę, najlepiej skonsultować się w tej sprawie z lekarzem. Warto wybierać produkty naturalne, takie jak np. zioła (mniszek, skrzyp, lubczyk, krwawnik, czernica, brzoza i morwa) oraz spirulina. Dobrze także zdecydować się na spożywanie błonnika pokarmowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3 (można dostarczyć je wraz z pożywieniem, lecz na początku bardzo trudne jest samodzielne właściwe zbilansowanie diety w ten sposób). Niektórzy zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej i stosowania ziół i innych naturalnych substancji polecają także Ashwagandhę, która nie ma stricte działania odchudzającego po 40. roku życia, ale dodaje organizmowi energii i witalności, dobrze wpływając na jego pracę.

Tego na pewno nie powinieneś próbować w domu. Oto najdziwniejsze diety znalezione w sieci. Zobacz wideo:

x-news 

Zobacz też:

Skuteczne metody na pozbycie się brzucha piwnego

Podjadanie w nocy – jak się pozbyć tego nawyku? Jakie są jego przyczyny?

O której godzinie należy jeść kolację? Dietetyk: "Krążą mity na ten temat"

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak wybrać idealną zabudowę kuchenną?
Materiał promocyjny

Jak wybrać idealną zabudowę kuchenną?