Soylent to posiłek w proszku, który rozpuszcza się np. w wodzie. Stanowi mieszankę aż 35 substancji odżywczych. W ocenie producenta jedna porcja może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Czy warto sięgnąć po tego rodzaju produkty? Jakie korzyści dla zdrowia niesie przyjmowanie takich płynnych pokarmów? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.
Wątroba spełnia wiele zadań w naszym ciele. Niestety nie jest niezniszczalna. Jej złe funkcjonowanie wpływa źle na cały organizm. Jak więc sprawić, by była zdrowa latami? Jak radzić sobie z otłuszczeniem wątroby? Rozmawialiśmy o tym z dietetyk kliniczną i ekspertką kampanii "Wątroba się sprawdza", Klaudią Wiśniewską.
Po długim i wyczerpującym dniu w pracy sięgamy po obfite jedzenie, by odzyskać siły i energię. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, że objadanie się na noc jest złym nawykiem, który ma wpływ na nasz organizm. Jakie podjąć kroki, by bezpiecznie i efektywnie zmienić swoje przyzwyczajenia?
Endometrioza to choroba, z którą zmaga się wiele kobiet. Okazuje się, że odpowiednia dieta spowalnia jej rozwój, łagodzi objawy i zmniejsza stan zapalny. Poznaj przepisy na sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami i krewetkami, kokosową kaszę gryczaną, surówkę z buraków, marchewkową owsiankę z orzechami laskowymi oraz orzechowy makaron z brokułem, które przygotowała dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Pozwala osiągnąć wymarzoną wagę, a nawet wygładza zmarszczki. Jest sekretem idealnej sylwetki i alternatywą dla botoksu takich gwiazd jak Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry. Dieta bulionowa robi furorę w Hollywood, bo - zdaniem jej zwolenników - gotowany przez kilka godzin wywar to pełne wartości odżywczych "płynne złoto". Czy faktycznie wraz z kolejnym talerzem niedzielnego rosołu ubywa nam lat i kilogramów? O tym rozmawiamy z dietetyczką i psychodietetyczką Joanną Zielewską.
Rano rogalik z dżemem, w przerwie w pracy ciastko do kawy, po obiedzie deser, a na poprawę nastroju batonik. Jeśli jest gorąco, chętnie zjemy lody, a pragnienie ugasimy słodkim, gazowanym napojem. W ciągu dnia nawykowo sięgamy po produkty zawierające cukier. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest on obecny nie tylko w słodyczach. Jak z niego zrezygnować? Dlaczego jest to takie trudne? To wyjaśnia nam psychodietetyczka Joanna Zielewska, autorka książki "190 dań do pudełka. Insulinooporność".
Victoria Beckham jest jedną z najbardziej podziwianych celebrytek na świecie. Jej sylwetka robi wrażenie i nie zmienia się mimo upływu lat. Gwiazda znalazła kilka patentów na świetny wygląd. Chodzi o proste nawyki żywieniowe, które wystarczy włączyć do diety. Skonsultowaliśmy je z dietetyczką, dr Wandą Baltazą. Czy warto skorzystać z trików Victorii?
Jeszcze nikt nie wymyślił eliksiru młodości, ale są produkty, które spowalniają procesy starzenia się. Co powinniśmy jeść, jeżeli chcemy pozostać młode i piękne? O tych produktach opowiedziała nam w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Radowicka.
Dzięki programowi żywieniowemu DASH, bardzo popularnemu w USA, można skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze. Na czym polega DASH? Czego nie można spożywać? jak powinien wyglądać przykładowy jadłospis? O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Agatą Ziemnicką, dietetyczką i psycholożką. Czy dzięki diecie DASH możemy też zgubić zbędne kilogramy? Czy to dieta dla każdego?
Wyjęłaś z szafy letnie sukienki i nie możesz się w nie wbić? W Dzień Dobry TVN dietetyczka Anna Radowicka radziła, jak schudnąć do wakacji bez stosowania głodówek.
Po urodzeniu dziecka wiele pań marzy o tym, aby dojść do formy sprzed ciąży. Jak to zrobić? Dlaczego kobiety po urodzeniu mają cały czas ochotę na słodycze? Co może jeść i pić kobieta karmiąca piersią? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę Annę Radowicką
Podobno na twarzy wypisane jest wszystko, łączenie z błędami żywieniowymi, jakie popełniamy. Gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała powiedziała nam, czym charakteryzują się twarze amatorek: wina, cukru, glutenu i nabiału.
Wiele osób, aby zachować odpowiednią wagę, przelicza kalorie. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec, aby zapytać ją, jakie produkty podnoszą kaloryczność potraw. Czy możemy poprzestać na jednym daniu, którego kaloryczność odpowiada naszemu zapotrzebowaniu energetycznemu? Czy nasz gość skusił się na dania, do których niestrudzenie zachęcał ją Jarosław Kuźniar? Dla zainteresowanych tematem przygotowaliśmy przykładowy jadłospis - 1000 kcal w pięciu posiłkach.
W kolejnej odsłonie poszukiwania tajemniczego składnika dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska zdradziła widzom Dzień Dobry Wakacje, co lubi dodawać do przygotowanych przez siebie potraw. Okazało się, że jest to imbir. Jakie zalety ma ta roślina? Dlaczego przygotowanie dań na parze jest zdrowsze od gotowania i smażenia?
Jak się okazuje, nie tylko niedobór wody w organizmie jest szkodliwy dla zdrowia, ale również picie jej w zbyt dużych ilościach. Co się dzieje w ciele człowieka, kiedy ten wypije za dużo płynów? Dlaczego nie powinniśmy pić przed snem? Ile należy pić w ciągu dnia? Czy rzeczywiście kawa odwadnia organizm? Kiedy dozwolone jest picie większej ilości płynów? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Agnieszkę Piskałę, którą gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Sól nam szkodzi, ale mimo to solimy bez opamiętania. Jaka jest zalecana dzienna dawka soli? Czy sól morska jest rzeczywiście zdrowsza od zwykłej białej soli? W jakich produktach jest sól? Czy możemy coś zrobić, aby pozbyć się soli z organizmu? Czym można zastąpić sól? Rozmawialiśmy o tym z gościem Dzień Dobry TVN dietetyczką Agnieszką Piskałą.
Cukier, sól i tłuszcze to składniki naszej codziennej diety. W Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Jelonek, która powiedziała nam, jakie są dopuszczalne dzienne normy tych składników. Jak obliczyć te normy dla osób w różnym wieku, różnej wagi, płci? Kiedy możemy jeść owoce - w pierwszej, czy drugiej połowie dnia?