Styl życia

Polka robi najlepszą pizzę neapolitańską. Włoch dopiero na drugim miejscu

Styl życia

Moment RFCarlo A/Getty Images

Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą domową pizzę neapolitańską, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Na podium znalazł się jeszcze jeden nasz rodak - Adrian Gromek.

Polka robi najlepszą pizzę

Warunkiem trwającego od końca lutego otwartego dla wszystkich konkursu, zorganizowanego w czasach pandemii w internecie, było przygotowanie pizzy neapolitańskiej w domowym piekarniku- gazowym lub elektrycznym. Zdjęcie wypieku należało wysłać stowarzyszeniu. 20 fotografii, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.

Drugie, po Polce, miejsce zajął Davide Cormaci z Rzymu.

W zakończonym konkursie oceniono 726 wypieków z 50 krajów.

"Złoty wiek" pizzy

Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace podkreślił: konkurs "nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce".

- To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z pełnym kompletem uczniów - dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.

Zaznaczył: "Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków, którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą".

Wśród nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc są zorganizowane przez stowarzyszenie kursy wypieku pizzy.

Pizza a la Polan. Zobacz wideo:

Zobacz także:

Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać

Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe

10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości