Marmurkowe pisanki podbijają internet. Składniki do ich zrobienia zapewne masz w domu

Malowanie pisanek
Marmurkowe pisanki, które wyglądają jak z kamienia podbijają internet
Źródło: Oleg Breslavtsev/Getty Images / sos_kuhinja_kitchen/instagram
Marmurkowe jajka, które wyglądają jak kamienne, stały się hitem mediów społecznościowych. Jak je przygotować? Jakich produktów użyć? Oto prosty sposób na zjawiskowe pisanki, które ozdobią wielkanocny stół.

Wielkanoc. Niesamowite sposoby malowania jajek

W sieci pojawiły się nagrania pokazujące, jak krok po kroku przygotować marmurkowe jajka. To ciekawy sposób na urozmaicenie zwykłych kolorowych pisanek. Co więcej, jest to bardzo prosta metoda, do której nie są potrzebne barwniki do żywności. Wystarczą różnokolorowe cebule i kapusta, a efekt - fenomenalny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo.

Wielkanocne dania i przepisy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Tak przygotowane jajka faktycznie wyglądają, jakby były zrobione z kamienia. Idealna metoda dla fanów ekologicznych rozwiązań.

Jak zrobić marmurkowe jajka?

Do przygotowania marmurkowych jajek będą potrzebne:

  • łupiny z cebuli: czerwonej, żółtej i białej (koniecznie kilka rodzajów),
  • jajka surowe w skorupkach,
  • kapusta czerwona,
  • pończochy/rajstopy (20 den),
  • sznurek,
  • garnek i woda do gotowania jaj.

Aby przygotować marmurkowe jajka, potrzebujemy różnych łupin cebuli, ponieważ to one odpowiadają za niepowtarzalny kolor jajek. Tniemy je na niewielkie kawałki - im bardziej nieregularne, tym ciekawszy efekt "marmurka".

Jajka oczyszczamy, a pończochę lub rajstopę tniemy na kawałki. Jajka obkładamy łupinami, a następnie owijamy kawałkiem pończochy lub rajstopy. Całość zawiązujemy sznurkiem, aby się nie rozpadło podczas gotowania.

Gotujemy w wodzie z liśćmi czerwonej kapusty. Kiedy jajka będą ugotowane, wyjmujemy i studzimy. Opcjonalnie można natrzeć olejem, aby się bardziej błyszczały.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości