Znaleziono czarcie jajo. Leśnicy: "Natura potrafi być naprawdę... bezwstydna"

czarcie jajo
Uchwycono, jak grzyb "wykluwa się z jaja". Leśnicy: "Natura potrafi być naprawdę... bezwstydna"
Źródło: Yarphoto/Getty Images
Nadleśnictwo Celestynów (woj. mazowieckie) opublikowało w mediach społecznościowych zdjęcie nietypowego grzyba. - Uchwycono go w intymnym momencie "wykluwania się z jaja" - poinformowali leśnicy. Internauci są pod wrażeniem.
Kluczowe fakty:
  • Sromotnika smrodliwego można spotkać od maja do listopada. Rośnie w formie pojedynczej lub w grupach. 
  • Czarcie jajo to potoczna nazwa młodej, nierozwiniętej formy sromotnika smrodliwego.
  • Młode osobniki w postaci jaja są jadalne.

Dalsza część tekstu pod wideo:

"Zdrowo Grzybnięty"
Zdrowo Grzybnięty zdradzi swoje miejscówki - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Mazowsze. Znaleziono czarcie jajo

W polskich lasach pojawiły się sromotniki smrodliwe, zwane bezwstydnymi, które swoje życie zaczynają w galaretowym jaju, co dokumentował pan G. Wójcik.

Gdzieś w cichym, wilgotnym lesie... Natura potrafi być naprawdę... bezwstydna [...]. Na zdjęciach uchwycono sromotnika smrodliwego w intymnym momencie "wykluwania się z jaja". Na razie wygląda jak przezroczysta, miękka kulka – ale już za chwilę wystrzeli jak rakieta i wyrośnie na długiego, śluzowatego... grzyba. A rośnie szybko, naprawdę szybko, bo nawet 5 mm na minutę!
- napisali przedstawiciele Nadleśnictwa Celestynów, którzy opublikowali kadry.

W tym stadium rozwoju nazywa się go czarcim jajem.

Sromotnik smrodliwy - co to za grzyb?

Sromotnik smrodliwy to grzyb o nietypowej budowie. Gdy dojrzeje, wydziela bardzo nieprzyjemny zapach przypominający zgniłe mięso.

"Dla ludzi – obrzydliwy. Dla much – nieodparty afrodyzjak. Muchy zlatują się tłumnie, siadają na lepkiej, cuchnącej główce i nieświadomie roznoszą zarodniki dalej. Udany śmierdzący marketing" - napisali pół żartem, pół serio leśnicy, po czym podzielili się ciekawostką kulinarną:

"W stadium 'jajowatym' jest... jadalny! Niektórzy twierdzą, że smakuje jak rzodkiewka z nutą ogórka. Ale to raczej propozycja dla bardzo odważnych smakoszy".

Internautów zafascynował ten nietypowy grzyb. "Kurde myślałem, że to Raffaello", "Próbowałem... Nawet nieźle smakuje" - czytamy w komentarzach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości