Lody na wynos? Nie tylko
Większość restauracji i kawiarni w Polsce, od momentu rozpoczęcia izolacji, zdecydowało się na wydawanie jedzenia i napojów na wynos. Tak samo zrobiły także lodziarnie. To jednak zupełnie inny rodzaj prowadzenia biznesu, gdy wnętrze lokalu jest puste, brakuje ogródka i śmiejących się gości. Taka pustka doskwiera szczególnie właścicielom lodziarni, którzy swoje desery serwowali całym rodzinom, zakochanym parom czy grupkom przyjaciół.
Fiałkowscy znaleźli jednak na to sposób - swoje lody tradycyjne zdecydowali się dowozić klientom do domów.
Mój małżonek wytrzymał dwa dni w izolacji. Potem postanowił działać i otworzyć lodziarnię. On bez ludzi i lodziarni nie umie żyć
- mówi pani Beata Fiałkowska.
Rzeczywiście, już trzeciego dnia izolacji Pan Tomasz, właściciel restauracji, postanowił ruszyć ze swoimi lodami w miasto. Co istotne zamówień z dnia na dzień przybywało.
Klient dzwoni, my mrozimy, pakujemy lody na miejscu i pakujemy się z nimi do samochodu
– mówi syn Pana Tomasza.
Okazało się, że ludzie składają duże zamówienia, dlatego dowozimy nasze produkty jeszcze dalej
- dodaje.
To mega zaskoczyło, co mnie bardzo cieszy, bo dzięki temu są jakieś pieniądze z tego. Nie musieliśmy zupełnie zamknąć lodziarni. I się nie martwię! Mogę być uśmiechnięta i zadowolona
- kwituje Pani Beata, która w kawiarni odpowiedzialna jest za wyroby cukiernicze. Pomaga jej także 13-letnia córka.
Rodzinny biznes święci więc triumfy – i to w czasie pandemii!
Luzowanie obostrzeń - otwarcie restauracji
Pisaliśmy ostatnio o kolejnym etapie odmrażania gospodarki. Być może możliwe będzie "zezwolenie na funkcjonowanie restauracji na szczególnych warunkach i zasadach". Tak powiedział w środę szef KPRM Michał Dworczyk. Zastrzegł jednak, że takie decyzje będą podejmowane "bardzo ostrożnie". Więcej informacji na ten temat znajdziecie TUTAJ.
Zobacz także:
- Przywileje dla kluczowych pracowników i darmowe testy na koronawirusa - jak Wielka Brytania radzi sobie z pandemią?
- Jak się wyróżnić na rynku pracy w trudnym czasie pandemii? "Ta sytuacja może być okazją, aby zmienić coś w życiu zawodowym"
- Polska gastronomia na skraju bankructwa. Czy możemy ją uratować?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Mierzejewska