Nazwa brandy pochodzi od słowa bradewijn , co w języku niderlandzkim oznacza palone wino . Trunek jest otrzymywany w wyniku destylacji wina lub wytłoków powstałych przy wyciskaniu owoców. Brandy to alkohol, który w zależności od odmiany może być podawany samodzielnie po posiłku, jako aperitif lub dodatek do koktajli. Osiąga moc od 35% do 60%. Do Andaluzji brandy trafiła w 711 roku, kiedy tereny te najechali Arabowie. Nie tylko przywieźli oni sam trunek, lecz także ujawnili proces jego destylacji. Bardzo ważnym okresem dla alkoholu był XVII i XVIII wiek, czyli wzrost wpływów holenderskich. W innych regionach Europy brandy rozpowszechniła się dzięki handlarzom i marynarzom. W XIX wieku trunek znany już był we wszystkich szanowanych winnicach.
Więcej:
Produkcja i klasyfikacja brandy
Produkcja brandy nie jest regulowana restrykcyjnymi przepisami, dlatego winiak może się różnić w poszczególnych winnicach. Dzięki temu na rynku dostępne są różne odmiany trunku, zarówno szlachetne, ciężkie, gronowe, jak i lekkie owocowe. Proces tworzenia brandy składa się z dwóch etapów: destylacji i leżakowania. Cel pierwszego z nich to wytworzenie skondensowanego alkoholu z białego wina. Otrzymany płyn jest oleisty i bardzo cierpki w smaku, dlatego musi przejść okres leżakowania. Etap ten odbywa się w dębowych beczkach, dzięki czemu alkohol ma dostęp do powietrza, dodatkowo przenika go aromat drewna. Przebieg i długość leżakowania wpływa na jakość i rodzaj powstałego trunku. Część winiaku butelkuje się od razu po procesie destylacji, tak jest m.in. w przypadku brandy owocowych.
Brandy podlega oficjalnej klasyfikacji i oznaczeniom w zależności od okresu leżakowania:
- A.C. – brandy leżakująca co najmniej 2 lata,
- V.S. – brandy leżakująca co najmniej 3 lata, zaliczana do grupy szlachetnych,
- V.S.O.P. – brandy leżakująca 5 lat, określana jako 5-gwiazdkowa,
- X.O. – brandy leżakująca przynajmniej 6 lat,
- Vintage – brandy leżakująca do 10 lat,
- Hors D’age – brandy leżakująca powyżej 10 lat. To najbardziej szlachetna i luksusowa odmiana.
Jak pić brandy?
Brandy, szczególnie długo leżakująca, uznawana jest za alkohol szlachetny i luksusowy. Kultura picia tego trunku polega na degustacji jej małymi łykami. Uznawana za wytrawną wódkę, brandy w czystej postaci może być podawana zarówno przed obiadem, jak i po posiłku. Należy ją serwować w niskich, tulipanowych kieliszkach, w temperaturze pokojowej. Koneserzy trunku, dopuszczają podanie go na kostkach lodu. W takim przypadku najodpowiedniejsza będzie niska szklanka z grubym dnem, w której podaje się whisky. Najważniejszą zasadą kultury picia trunku jest to, by nie popijać go ani nie rozcieńczać z wodą. Brandy nieleżakującą, czyli owocową, stosuje się jako dodatek do koktajli. Ta odmiana winiaku tuż po destylacji została zabutelkowana, więc ma oleistą konsystencję i bardzo cierpki smak, dlatego nie nadaje się do picia w czystej postaci.
Z czym pić brandy?
Według koneserów brandy powinna być pita tylko w czystej postaci. Smakosze złożonego i wytrawnego smaku chętnie łączą ten trunek z mocną kawą. Wyrazisty smak alkoholu doskonale łagodzą słodkie ciastka, lody oraz desery czekoladowe. Niektórzy łączą też brandy z suszonymi owocami. Chcąc jeszcze bardziej podkreślić złożony aromat trunku, warto go delikatnie przyprawić cynamonem, wanilią, kardamonem lub goździkami. Najprostszym połączeniem jest podanie brandy z sokiem jabłkowym i kostkami lodu.
Drinki z brandy
Drinki z dodatkiem brandy nie są popularne, chociaż uchodzą za wytworne i eleganckie. Mieszanka alkoholu i soków, w której znajduje się przynajmniej kilka kropel brandy, ma ciekawe walory smakowe. Dzięki wyrazistemu smakowi trunek jest doskonałym wykończeniem drinków łagodnych, bez dominującej nuty smakowej.
- Irish Aleksander
- 40 ml brandy,
- 40 ml Irish Cream,
- 20 ml słodkiej śmietanki,
- kilka kostek lodu.
W celu schłodzenia wypełnij kieliszek lodem (jeśli nie masz lodu, umieść naczynie na chwilę w zamrażarce). Pozostałe składniki umieść w shakerze i bardzo dobrze wymieszaj. Następnie przelej je do schłodzonego kieliszka. Podawaj bez lodu.
1. K.G.B.
- 10 ml brandy,
- 10 ml likieru kawowego,
- 10 ml likieru Galliano.
K.G.B. to rodzaj shota, który podawany jest w wąskim i wysokim kieliszku do wódki. Wlej do naczynia likier kawowy. Następnie ostrożnie dodaj Galliano w taki sposób, by nie połączyć warstw. Na koniec wlej brandy, również uważając, by nie wymieszać jej ze znajdującym się na dnie likierem kawowym.
- Brandy Sour
- 50 ml brandy,
- 20 ml syropu cukrowego,
- 10 ml soku z limonki,
- 5 ml soku z cytryny,
- kilka kostek lodu.
Wszystkie składniki wlej do shakera, a następnie dobrze wymieszaj. Gotowy drink podawaj w niskiej szklance wypełnionej kostkami lodu. Gotowy napój możesz udekorować pomarańczą, tuż przed podaniem wyciskając do niego kilka kropel soku.
- Jack Rose
- 50 ml brandy,
- 10 ml grenadyny,
- sok z połowy cytryny.
Składniki dobrze wymieszaj w shakerze. Gotowy drink podawaj w szerokim kieliszku koktajlowym lub tulipanowym.
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF