Zobaczcie, co ugotowali Ugotowani!

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy programu "Ugotowani": Katarzyna Kraszewska, czyli "Pin Up Candy" i Marcin Duszkiewicz. I chociaż nie wygrali programu, my z przyjemnością gościmy ich w Dzień Dobry TVN. Potrawy, które przygotowali pochodzą z książki kucharskiej pt. "Ugotowani". Skorzystajcie z przepisu na łososia w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią, grillowane ostrygi z grzanką krewetkową, waniliowe eklerki i tajską zupę kokosową.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Grillowane ostrygi z grzanką krewetkową

Składniki:

50 g masła

5 krewetek koktajlowych

8 świeżych ostryg

2 ząbki czosnku

bagietka

oliwa z oliwek

natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ostrygi umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Otworzyć, oczyścić z ewentualnych drobinek muszli. Ułożyć na kratce do piekarnika. Ząbki czosnku posiekać i rozgnieść, pietruszkę posiekać. Czosnek i pietruszkę połączyć z oliwą z oliwek, dodać sól i pieprz. Marynatę wlać do muszli z ostrygami. Piekarnik ustawić na funkcję: grilla. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Bagietkę pokroić. Miękkie masło zmiksować blenderem z krewetkami. Masło schłodzić w lodówce. Kromki bagietki włożyć na 2 minuty do piekarnika. Kiedy wystygną posmarować je masłem krewetkowym.

Na talerzu ułożyć dwie ostrygi w muszlach i dwie grzanki z masłem krewetkowym.

Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią

Składniki:

400 g filetu z łososia ze skórą

300 g obranego selera

100 ml schłodzonej śmietany 36%

50 ml białego wytrawnego wina

50 ml klarowanego masła

8 zielonych szparagów

4 rzodkiewki

4 cykorie

2 żółtka

1 długi zielony ogórek

sok z dwóch pomarańczy

sok z połowy cytryny

sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Łososia pokroić na kawałki wielkości 5 x 5 cm, oprószyć solą i piec 6 minut w temperaturze 210°C. Cykorię przekroić wzdłuż na pół, usunąć wierzchnie liście, posolić i usmażyć na patelni, co jakiś czas podlewając sokiem pomarańczowym. Ogórka obrać, odkroić końcówki. Rzodkiewki i ogórka pokroić w cienkie plasterki używając obieraczki do warzyw, a następnie umieścić w wodzie z lodem na 15 minut. Żółtka ubijać na parze, dodając stopniowo podgrzane wino, sok z cytryny, sól i biały pieprz. Całość ubijać do momentu zgęstnienia sosu. Następnie cienkim strumieniem dodawać ciepłe klarowane masło.

W drugiej misce ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z przygotowanym sosem.

Szparagi obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i krótko zahartować w wodzie z lodem. Selera ugotować do miękkości, odcedzić, doprawić masłem, śmietaną, solą i pieprzem, zmiksować na purée. Na talerzach ułożyć po dwa plastry ogórka i dwie połówki duszonej cykorii. Na warzywach ułożyć łososia i szparagi, całość obficie polać sosem muślinowym. Łososia ze szparagami i sosem muślinowym podawać z purée selerowym. Talerz udekorować plastrami rzodkiewki i ogórka.

Eklerki waniliowe

Składniki:

500 ml śmietany 36%

150 gr mąki tortowej

150 ml wody

100 gr masła

5 łyżek cukru pudru

4 jajka

laska wanilii lub ekstrakt waniliowy

tabliczka czekolady mlecznej

szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto ptysiowe: masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku. Szybkim ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i energicznie mieszać. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia. Stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja, mieszać do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciast. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na posmarowanej masłem i przelanej wodą blaszce (w pewnej odległości od siebie gdyż spore wyrosną). Piec do zrumienienia około 15 minut w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z wodą. Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.

Nadzienie: schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i miąższem laski wanilii. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do przekrojonych ptysi nakładamy nadzienie, przykrywamy górną częścią ptysia. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wszystkie ptysie i wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Tajska zupa kokosowa

Składniki:

3 łyżki koncentratu zupy kokosowej

3 ząbki czosnku

2 piersi z kurczaka

2 szklanki wody

1 l mleka kokosowego

0,5 limonki

świeża kolendra

Przygotowanie:

Mleko powoli podgrzewamy. Kroimy piersi kurczaka na drobną kostkę, następnie wrzucamy je do wrzącego mleka. Dodajemy wodę, dostosowując gęstość zupy do naszego uznania. Dodajemy trzy płaskie łyżki pasty Tom Ka i rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec dodajemy połówkę limonki i posiekaną kolendrę. Całość gotujemy kilka minut.

Jednogarnkowe danie brazylijskie

Składniki:

dziki ryż – trzy torebki

250 g suchej kiełbasy i kabanosy pikantne

200 g karkówki wieprzowej

200 g suchej szynki

200 g boczku

2 puszki czarnej fasoli

2 papryczki chili

2 cebule

oliwa z oliwek

główka czosnku

szczypiorek

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę, suche mięsa oraz karkówkę pokrojoną w kostkę moczymy w wodzie w oddzielnych naczyniach przez minimum 6 godzin. Wszystkie te składniki następnie gotujemy, wciąż w oddzielnych naczyniach. Nóżki i ozorki czyścimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i oddzielamy od kości. Wszystkie porcje ugotowanych mięs kroimy w kostkę, następnie mieszamy je z fasolą. Kiełbasę siekamy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy do niej posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plastry. Kiedy cebula będzie zeszklona, całą zawartość patelni mieszamy z fasolą i ugotowanymi mięsami oraz ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie dodajemy papryczki chili, szczypiorek i natkę pietruszki. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości