Filet kurczaka z gofrem i wędzonymi śliwkami
Filet kurczaka z kostką
Składniki:
2 filety z kurczaka z kostką (ok 150 g każda)
Sól, pieprz, tymianek
2 ząbki czosnku
200 ml oleju rzepakowego
50 g masła
Przygotowanie:
Kurczaka doprawiamy i smażymy od strony skóry na średnio rozgrzanym tłuszczu do momentu zezłocenia się skóry, obracamy na drugą stronę obniżamy temperaturę na patelni.
Dorzucamy masło, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku, dociągamy mięso.
Gofr serowo-ziołowy
Składniki:
50 g sera bursztyn
200 g mąki tortowej
1 duże jajko
100 g masła
10 g cukru
200 ml mleka 3,2%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Świeże oregano i tymianek
Sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Z podanych składników sporządzamy ciasto, wkładamy zafoliowane do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzewamy gofrownicę nawilżamy masłem i wykładamy porcję ciasta, smażymy do momentu zezłocenia i uzyskania odpowiedniej chrupkości gofrów.
Sos węgierkowy
Składniki:
200 g wędzonych świeżych śliwek węgierek
70 g cukru muscovado
2 łyżki wody
100 g masła
5 g świeżego imbiru
10 ml sosu worcester
przyprawy do utłuczenia w moździerzu: goździki, kardamon ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier muscovado i wlewamy dwie łyżki wody, nie mieszając karmelizujemy cukier.
Wrzucamy połowę masła i wędzone śliwki, chwilę przesmażamy.
Dodajemy resztę składników, redukujemy chwilę.
Przed podaniem zaciągamy sos resztą zimnego masła, natychmiast serwujemy.
Kruche ciasto ze śliwkami i lodami
Śliwka z liściem laurowym
Składniki:
400 g śliwki empress
300 ml wody
300 g cukieru
50 ml soku z cytryny
Liście laurowe, goździki
Skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Śliwki umieszczamy w wyparzonym słoiku.
Przygotowujemy zalewę zagotowując resztę składników, zalewamy owoce, zakręcamy mocno słoik i odwracamy do góry dnem.
Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i trzymamy w zacienionym chłodnym miejscu.
Zalane owoce nie wymagają pasteryzacji i można je przechowywać ok 12 miesięcy
Ciasto
Składniki:
430 g ciasta
290 g cukru pudru cukier
110 g mąki migdałowej
Sól
4 duże jajka
900 g mąki tortowej
70 g skrobi ziemniaczanej
Jałowiec (roztarty w moździerzu 10 szt.)
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto kruche, wkładamy zafoliowane na minimum 1 h do lodówki.
Ciasto można mrozić odpowiednio zabezpieczone do 12 miesięcy.
Śliwki wyjmujemy ze słoika delikatnie osączając z nadmiaru zalewy, umieszczamy porcję w mały naczyniu do zapiekania.
Na górę trzemy na tarce o dużych oczkach ciasto, całkowicie przykrywając owoce.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 190’C na ok 10-15 min., ciasto powinno lekko zbrązowieć.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.
Sałata ze śliwkami węgierkami w occie i wędzonymi rybami
Składniki:
400 g śliwek węgierek
100 g kurek
200 ml octu spirytusowego 10%
200 ml wody
200 g cukru
Jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
200 g wędzonej ryby bałtyckiej
100 g orzechów włoskich
50 g cukru
2 łyżki wody
100 g sałaty (np: rukola, roszponka, radicchio, frizee)
20 g papryki
Jabłko zielone granny smith
Seler naciowy
50 g sera bursztyn
Sos musztardowo-miodowy
50 ml oleju rzepakowego
30 g musztardy dijon
20 ml octy jabłkowego
50 g miodu wielokwiatowego
Estragon świeży (lub zaparzony suszony), sól, pieprz
Przygotowanie:
Śliwki umieszczamy w słoiku razem ze zblanszowanymi kurkami (unikniemy gorzkiego smaku).
Przygotowujemy zalewę zagotowując resztę składników.
Zalewamy owoce, zakręcamy mocno i obracamy słoik do góry dnem.
Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i trzymamy w zacienionym chłodnym miejscu.
Zalane owoce nie wymagają pasteryzacji i można je przechowywać ok 12 miesięcy.
Rozpuszczamy na średnio rozgrzanej patelni cukier z dwoma łyżkami wody, karmelizujemy.
Wrzucamy przebrane orzechy włoskie i łączymy z karmelem.
Wykładamy całą masę na papier do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia, rozkruszamy.
Sałaty myjemy i targamy na mniejsze części, warzywa mieszamy z sałatami.
Ser trzemy na tarce na grubych oczkach lub strugamy w płatki.
Wszystkie składniki sosu musztardowego umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy do momentu połączenia się składników.
Wykładamy składniki na sałaty i polewamy sosem musztardowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN