Tarty na słodko i na słono - przepisy

Kto nie lubi tart? W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska pokazała, jak przygotować te na słodko i na słono. Na naszym stole pojawiły się: tarta czekoladowa z orzechami laskowymi, tarta warzywna, a także tarta z ricottą, czekoladą, pistacjami i skórka pomarańczową a’la cannoli.

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi na spodzie z ciasteczek

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g maślanych ciasteczek
    • 100 g zblanszowanych orzechów laskowych
      • 3 łyżki ciemnego kakao
        • 80-90 g miękkiego masła

          Przygotowanie:

          Maślane ciasteczka i orzechy (najsmaczniejsze będą, gdy zblanszujemy je w piekarniku, aż będą złote i pachnące) wrzucamy do misy robota kuchennego i blendujemy, aż uzyskamy konsystencję grubego piasku. Dodajemy kakao i masło, i ostatni raz blendujemy. Masę wysypujemy do formy na tartę i dokładnie uciskamy – spód i boki tarty. Chowamy do zamrażarki na czas przygotowywania kremu.

          Krem:

          1 1/4 szklanki śmietany 30-36 proc.

          2 tabliczki gorzkiej czekolady

          1 tabliczka mlecznej czekolady

          1 szczypta soli

          1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

          50 g miękkiego masła

          150 g zblanszowanych orzechów laskowych

          Przygotowanie:

          Śmietankę podgrzewamy w garnuszku i gdy prawie zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia. Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy do niej szczyptę soli, kawę rozpuszczalną i miękkie masło, i wszystko zalewamy gorącą śmietanką. Odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy wszystko na gładko i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Schłodzoną masę przelewamy do przygotowanej formy na tartę, wysypujemy na nią orzechy laskowe, po czym chowamy całość do lodówki na minimum 2-3 godziny, by masa zastygła.

          >>> Zobacz także:

          Kolorowa tarta warzywna na cieście ziemniaczanym

          Składniki:

          Ciasto:

          • 200 g ugotowanych ziemniaków
            • 50 g zimnego masła
              • 100 g szklanka mąki
                • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • 1/2 łyżeczki soli
                    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
                      • 1 żółtko
                        • 2-3 łyżki tartego parmezanu

                          Przygotowanie:

                          Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu suszymy w garnku – im mniej wilgoci w nich zostanie, tym lepiej. Następnie przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

                          Zimne masło rozcieramy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Gdy uzyskamy konsystencję grubej kruszonki, dodajemy zimne ziemniaki, żółtko i parmezan, i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się lepić, dodajemy łyżkę zimnego mleka. Płaski dysk z ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy na podsypanym mąką blacie do rozmiaru formy, przenosimy do formy, dociskamy do dna i boków, a na koniec odcinamy nadmiar ciasta.

                          Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. grochem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy ostrożnie obciążenie, pieczemy jeszcze 5 minut.

                          Nadzienie:

                          • 1 zielona cukinia
                            • 1 żółta cukinia
                              • 1 batat
                                • 1 podłużny burak
                                  • 1 marchewka
                                    • 1 bakłażan
                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                        • 150 g miękkiego sera koziego
                                          • 5 jajek
                                            • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
                                              • 1/4 łyżeczki tymianku
                                                • sól i świeżo mielony pieprz

                                                  Przygotowanie:

                                                  Nie musimy używać wszystkich warzyw z listy, jednak ich kombinacja wpłynie świetnie na smak i kolory dania. Batata, buraka i marchewkę należy obrać, a potem razem z resztą warzyw pokroić w cienkie wstążki. Najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw. Cukinię i bakłażana najlepiej jest lekko posmarować oliwą z oliwek i zgrillować przed ułożeniem w tarcie. Wstążeczki z warzyw zwijamy w ruloniki. Miękki kozi ser, jajka, śmietanę i tymianek ucieramy na gładko, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na podpieczony spód, a w niej ustawiamy zwinięte ruloniki z warzyw.

                                                  Skrapiamy około 2 łyżkami oliwy z oliwek, lekko posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut przed pokrojeniem.

                                                  Tarta z ricottą, czekoladą, pistacjami i skórka pomarańczową a’la cannoli

                                                  Składniki:

                                                  Ciasto:

                                                  • 2 szklanki mąki
                                                    • 1/2 szklanki cukru
                                                      • 1 łyżeczka cynamonu
                                                        • 1/2 łyżeczki soli
                                                          • 75 g zimnego masła
                                                            • 1 jajko + 1 żółtko

                                                              Przygotowanie:

                                                              Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą. Następnie dodajemy posiekane zimne masło i zaczynamy je szybko rozcierać w sypkich składnikach. Gdy uzyskamy konsystencję grubej kruszonki, dodajemy całe jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt suche i nie chce się zbić w kulę, możemy dolać łyżkę zimnej wody. Formujemy kulę z ciasta, wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie do wielkości formy. Przekładamy na wałku ciasto do formy, dociskamy spód i boki, odcinamy nadmiar ciasta. Chowamy do lodówki.

                                                              Jeżeli lubimy bardzo chrupiące spody, możemy przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć np. grochem i piec w 175 st. C przez ok. 10 minut, a następnie bez obciążenia jeszcze 5 minut.

                                                              Nadzienie:

                                                              • 500 g sera ricotta
                                                                • 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                  • 4 duże jajka
                                                                    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
                                                                      • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
                                                                        • 1 pomarańcza
                                                                          • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
                                                                            • 1/2 szklanki obranych pistacji

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Ser ricotta i cukier puder ucieramy razem w misce – mikserem lub trzepaczką. Gdy będą gładkie i puszyste, próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Ciągle mieszając, dodajemy stopniowo po jajku, później esencję waniliową, lekko przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i trochę drobno otartej skórki ze świeżej pomarańczy (z około połowy owocu), drobno posiekaną gorzką czekoladę.

                                                                              Pistacje siekamy drobno, po czym prażymy na suchej patelni aż lekko zmienią kolor i zaczną pięknie pachnieć. Połowę z nich dodajemy do ricotty, po czym masę mieszamy na gładko i przelewamy do formy z ciastem. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy tartę do pieca nagrzanego do 175 st. C na około 35-40 minut. Nie będzie zupełnie zastygnięta w momencie wyjmowania z pieca, ale stygnąc zmieni konsystencję.

                                                                              Podajemy posypaną po wierzchu resztą pistacji, na zimno lub gdy jest jeszcze ciepła. Możemy udekorować ją delikatnie polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

                                                                              Autor: Anna Kobyłka

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości