Szarlotka z bezą - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka smalcu
- 5 żółtek
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 2 kg jabłek
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżka cukru
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka octu
Do podania: kwaśna śmietana 12%, kilka listków mięty.
Sposób przygotowania szarlotki z bezą
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia, wbijamy żółtka, dodajemy smalec i na wierzch ścieramy ta tarce bardzo zimne masło. Składniki siekamy nożem do uzyskania drobnej kruszonki, którą zagniatamy bardzo szybko na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie jabłka ścieramy na tarce i doprawiamy wszystkimi składnikami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę.
- Wyciągamy ciasto z lodówki, 30% ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażarki. Resztę wałkujemy na wielkość blachy do pieczenia (prostokątnej). Wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na 15 minut.
- Ubijamy bezę (białka z odrobiną soli na sztywno, dodajemy cukier małymi partiami i na koniec zmniejszając obroty miksera mąkę oraz ocet)
- Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy warstwę jabłek (możemy je lekko odcisnąć z soku), na jabłka bezę i na całość ścieramy zmrożoną resztę ciasta (ścieramy na grubych oczkach).
- Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany i dekorujemy listkami mięty.
Zobacz także:
- Szarlotka migdałowa bez cukru - przepis Bartka Boratyna
- Rosół i szarlotka babci. Wracamy do beztroskich czasów dzieciństwa
- Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: