Sezamkowa kuchnia Polana i Cegielskiej

Jak stosować sezam w kuchnia, aby "wyciągnąć" z niego jak najwięcej witamin i minerałów? W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, Andrzej Polan i małe ziarenka. Przygotowali nam: klasyczne sezamki, sezamowy sernik, nadziewane pieczarki portobello i kapustę na ciepło.

Sezamki klasyczne

Składniki:

300 g sezamu

300 g drobnego cukru

3 łyżki wody

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Sezam wrzucamy na patelnię partiami, lekko ze złocony zdejmujemy z patelni i wrzucamy kolejną porcję.

Cukier rozpuszczamy z dodatkiem wody na patelni, karmelizujemy, dodajemy sezam i na koniec miód.

Dokładnie mieszamy i wykładamy na arkusz papieru pergaminowego, przykrywamy drugim arkuszem i wałkiem rozwałkowujemy na jak najcieńszy arkusz.

Kroimy w dowolne kształty i odstawiamy do przestudzenia.

Sernik sezamowy

Kruchy spód

Składniki:

200 g mąki

50 g cukru

100 g masła

2 żółtka

100 g pasya tahini

50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Orzechy miksujemy.

Orzechy łączymy z mąką, masłem, cukrem, odrobiną soli, żółtkami i na koniec z pastą.

Ciasto wykładamy do tortownicy, wypiekamy kruchy spód.

Jeżeli zostało nam ciasto możemy śmiało z reszty wypiec małe ciasteczka.

Masa serowa

Składniki:

1 kg sera mielonego

150 g cukru

120 g masła

5 jajek

90 g mąki

4 jabłka

Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i miksujemy na puree.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ser.

Następnie dodajemy całe jajka, puree jabłkowe i na koniec mąkę.

Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 1 godziny w temp. 170 stopni.

Polewa

Składniki:

4 łyżki pasty tahini

250 ml śmietany 30 proc.

Przygotowanie:

Śmietanę zagotowujemy i łączymy z pastą.

Wylewamy na upieczone, przestudzone ciasto.

Odstawiamy do zastygnięcia.

Pieczarki portobello faszerowane pikantną ciecierzycą, bakłażanem i sezamem

Składniki:

10 pieczarek portobello 

4 puszki ciecierzycy

2 bakłażana

2 cebuli czerwonej

Kmin mielony

Kolendra mielona 

2 łyżki tahini

Natka pietruszki

Sól

Pieprz czarny

100 g sezamu

500 g bułki tartej 

6 jajek

Sok z cytryny

1 czerwona papryka

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor, podsmażonego osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Cebule przesmażamy i łączymy z ciecierzycą, miksujemy na puree, łączymy z bakłażanem.

Dodajemy przyprawy, pastę tahini do smaku i zieloną natkę pietruszki, sok z cytryny.

Doprawiamy solą i pieprzem czarnym.

Pieczarki panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem, smażymy na oleju na złoty kolor.

Usmażone faszerujemy pastą i wstawiamy na moment do piekarnika.

Podajemy z plasterkami cebuli i papryki.

Kapusta na ciepło z mango i sezamem

Składniki:

Świeża kapusta

Mango

Orzechy nerkowca

Świeża kolendra

Czarny sezam

Kolendra w ziarnach

Kumin

Masło klarowane

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy masło klarowane do którego wrzucamy kilka ziaren kolendry i pół łyżeczki kuminu.

Kapustę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i delikatnie gotujemy aż kapusta będzie miękka.

Po ugotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę mango, podsmażone na osobnej patelni orzeszki nerkowca, świeżą kolendrę i posypujemy wszystko sezamem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana