Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie dla dwojga? Swoimi romantycznymi propozycjami w kuchni Dzień Dobry TVN podzieliła się Martyna Chomacka. Jak zrobić naleśniki Crepes Suzette, ubijaną fetę z pieczonymi winogronami oraz fritatę z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim? Sprawdź przepisy.
Poniższe przepisy to świetne propozycje na pierwszy posiłek dnia, zwłasza, jeśli połączymy go z dobrą herbatą.
Naleśniki crepes Suzette
Naleśniki crepes Suzette
Źródło: Ola Skowron/East News
Naleśniki crepes Suzette - przepis
Składniki:
250 ml mleka
100-110 gramów mąki pszennej
1 jajko
łyżeczka prawdziwej esencji waniliowej
1-15 gramów cukru, miodu, erytrytolu lub innej substancji słodzącej
szczypta soli
odrobina masła klarowanego do usmażenia naleśników
Sok pomarańczowy:
4 pomarańcze
50 ml rumu
3 łyżki masła
3 łyżki cukru lub miodu (tu unikam erytrytolu, ponieważ chcę uzyskać idealny karmel, bez niego danie nie będzie miało sensu)
shot lub double shot rumu (ja dodaję około 70 ml rumu na porcję, ale to już w pełni zależy od Waszych upodobań)
W dużej misce, najlepiej szklanej lub metalowej, łączymy ze sobą składniki na ciasto: mąkę, jajko, cukier, sól, wanilię i mleko. Mleko dodajemy etapowo, aby wyczuć moment, gdy ciasto będzie miało idealną konsystencję. Powinno być jednolite, bez grudek i dość płynne. Gotową miksturę odstawiamy na 30-45 minut, aby składniki odpowiednio się ze sobą połączyły.
Naleśniki smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną masła klarowanego. Mi z tej mieszanki wychodzi zawsze dokładnie 7 naleśników, ale to oczywiście zależy od średnicy patelni. Chcemy, by naleśniki były jak najcieńsze. Gotowe i przestudzone, składamy na cztery, w tzw. chusteczkę.
Pomarańcze wyparzamy we wrzątku i ścieramy ich skórkę. Następnie obieramy i filetujemy, aby uzyskać jak najwięcej pełnych segmentów, a resztę wyciskamy. Nie marnujemy żadnego elementu owocu. Na patelnię wsypujemy cukier. Czekamy i kontrolujemy sytuację, aby go nie spalić. Nie chcemy, by karmel był gorzki. W chwili, gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło i „gasimy” jego temperaturę. Mieszamy intensywnie, aby karmel połączył się z masłem.
Następnie na patelni układamy 3 złożone w trójkąty naleśniki, podsmażamy z jednej i z drugiej strony. Gdy naleśniki podsmażą się równo z obu stron, na patelnię wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Całość redukujemy chwilę i czekamy, aż sos zgęstnieje, a naleśniki przejdą pomarańczowym smakiem. Na ostatnim etapie dodajemy rum lub jak to w oryginalnym przepisie, likier pomarańczowy i podpalamy całość lekko przechylając naszą patelnię w stronę płomienia kuchenki albo używając palnika ręcznego.
Gotowe naleśniki przekładamy na talerz. Cząstki pomarańczy wrzucamy na patelnię i jeszcze chwilkę podsmażamy. Jeśli sos zbyt bardzo się nam zredukował, możemy dodać odrobinę masła. Sos z cząstkami owoców wylewamy na naleśniki i od razu podajemy. Crepes Suzette nie mogą czekać!
Ubijana feta z pieczonymi winogronami
Ubijana feta z pieczonymi winogronami
Źródło: Ola Skowron/East News
Ubijana feta z pieczonymi winogronami - przepis
Składniki:
2 opakowania sera feta
2 łyżki śmietany 30%
winogrona bezpestkowe białe i ciemne
kilka łyżek oliwy z oliwek
orzechy pekan lub włoskie (2 garści)
świeży tymianek
łyżka miodu
zest i sok z cytryny
świeża bagietka do podania
Winogrona wkładam do naczynia żaroodpornego. Polewam je odrobiną oliwy, posypuję tymiankiem oraz startym zestem z cytryny i doprawiam szczyptą soli oraz miodem. Piekę kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ser feta przekładam do miski, dodaję śmietanę i najpierw blenduję, a następnie ubijam. Puszystą fetę układam na talerzu. Na środku kładę pieczone winogrona, które posypuję posiekanymi orzechami. Całość polewam sokami z pieczenia, odrobiną miodu i sokiem z cytryny. Podaję ze świeżą bagietką.
Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim
Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim
Źródło: Ola Skowron/East News
Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim - przepis
Składniki:
300 g bobu (świeżego lub mrożonego)
100 g chorizo
100 g koziego sera
łyżka śmietany 18%
pęczek koperku
zest z cytryny
sól i pieprz
ząbek czosnku
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Niech będzie al dene. Poźniej będziemy go jeszcze zapiekać, więc teraz nie możemy go rozgotować. Gdy ledwo wypłynie na powierzchnię wody, wyciągamy go i wrzucamy do wody z lodem. Następnie obieramy ze skórki.
Na patelni podsmażam plasterki chorizo. Po minucie dodaję posiekany czosnek. Gdy paprykowy tłuszcz wytopi się z kiełbasy, dodaję jeszcze łyżeczkę masła i nasz obrany bób. Całość podsmażam 1-2 minuty. W tym czasie jajka wbijam do miski. Doprawiam je solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Dodaję śmietanę i taką masą zalewam nasz bób z chorizo. Wszystko mieszam i na górze układam kawałki sera koziego.
Na wierzch fritaty ścieram skórkę z cytryny i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15-17 min. Fritatata może w środku jeszcze się lekko telepać po wyciągnięciu, ale w trakcie stygnięcia jajka będą trzymać temperaturę i się zetną. Gotową fritatę posypuję świeżym koperkiem i skrapiam sokiem z cytryny.