Poniższe przepisy to świetne propozycje na pierwszy posiłek dnia, zwłasza, jeśli połączymy go z dobrą herbatą.
Naleśniki crepes Suzette - przepis
Składniki:
- 250 ml mleka
- 100-110 gramów mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżeczka prawdziwej esencji waniliowej
- 1-15 gramów cukru, miodu, erytrytolu lub innej substancji słodzącej
- szczypta soli
- odrobina masła klarowanego do usmażenia naleśników
Sok pomarańczowy:
- 4 pomarańcze
- 50 ml rumu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru lub miodu (tu unikam erytrytolu, ponieważ chcę uzyskać idealny karmel, bez niego danie nie będzie miało sensu)
- shot lub double shot rumu (ja dodaję około 70 ml rumu na porcję, ale to już w pełni zależy od Waszych upodobań)
W dużej misce, najlepiej szklanej lub metalowej, łączymy ze sobą składniki na ciasto: mąkę, jajko, cukier, sól, wanilię i mleko. Mleko dodajemy etapowo, aby wyczuć moment, gdy ciasto będzie miało idealną konsystencję. Powinno być jednolite, bez grudek i dość płynne. Gotową miksturę odstawiamy na 30-45 minut, aby składniki odpowiednio się ze sobą połączyły.
Naleśniki smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną masła klarowanego. Mi z tej mieszanki wychodzi zawsze dokładnie 7 naleśników, ale to oczywiście zależy od średnicy patelni. Chcemy, by naleśniki były jak najcieńsze. Gotowe i przestudzone, składamy na cztery, w tzw. chusteczkę.
Pomarańcze wyparzamy we wrzątku i ścieramy ich skórkę. Następnie obieramy i filetujemy, aby uzyskać jak najwięcej pełnych segmentów, a resztę wyciskamy. Nie marnujemy żadnego elementu owocu. Na patelnię wsypujemy cukier. Czekamy i kontrolujemy sytuację, aby go nie spalić. Nie chcemy, by karmel był gorzki. W chwili, gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło i „gasimy” jego temperaturę. Mieszamy intensywnie, aby karmel połączył się z masłem.
Następnie na patelni układamy 3 złożone w trójkąty naleśniki, podsmażamy z jednej i z drugiej strony. Gdy naleśniki podsmażą się równo z obu stron, na patelnię wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Całość redukujemy chwilę i czekamy, aż sos zgęstnieje, a naleśniki przejdą pomarańczowym smakiem. Na ostatnim etapie dodajemy rum lub jak to w oryginalnym przepisie, likier pomarańczowy i podpalamy całość lekko przechylając naszą patelnię w stronę płomienia kuchenki albo używając palnika ręcznego.
Gotowe naleśniki przekładamy na talerz. Cząstki pomarańczy wrzucamy na patelnię i jeszcze chwilkę podsmażamy. Jeśli sos zbyt bardzo się nam zredukował, możemy dodać odrobinę masła. Sos z cząstkami owoców wylewamy na naleśniki i od razu podajemy. Crepes Suzette nie mogą czekać!
Ubijana feta z pieczonymi winogronami - przepis
Składniki:
- 2 opakowania sera feta
- 2 łyżki śmietany 30%
- winogrona bezpestkowe białe i ciemne
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- orzechy pekan lub włoskie (2 garści)
- świeży tymianek
- łyżka miodu
- zest i sok z cytryny
- świeża bagietka do podania
Winogrona wkładam do naczynia żaroodpornego. Polewam je odrobiną oliwy, posypuję tymiankiem oraz startym zestem z cytryny i doprawiam szczyptą soli oraz miodem. Piekę kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ser feta przekładam do miski, dodaję śmietanę i najpierw blenduję, a następnie ubijam. Puszystą fetę układam na talerzu. Na środku kładę pieczone winogrona, które posypuję posiekanymi orzechami. Całość polewam sokami z pieczenia, odrobiną miodu i sokiem z cytryny. Podaję ze świeżą bagietką.
Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim - przepis
Składniki:
- 300 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 100 g chorizo
- 100 g koziego sera
- łyżka śmietany 18%
- pęczek koperku
- zest z cytryny
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Niech będzie al dene. Poźniej będziemy go jeszcze zapiekać, więc teraz nie możemy go rozgotować. Gdy ledwo wypłynie na powierzchnię wody, wyciągamy go i wrzucamy do wody z lodem. Następnie obieramy ze skórki.
Na patelni podsmażam plasterki chorizo. Po minucie dodaję posiekany czosnek. Gdy paprykowy tłuszcz wytopi się z kiełbasy, dodaję jeszcze łyżeczkę masła i nasz obrany bób. Całość podsmażam 1-2 minuty. W tym czasie jajka wbijam do miski. Doprawiam je solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Dodaję śmietanę i taką masą zalewam nasz bób z chorizo. Wszystko mieszam i na górze układam kawałki sera koziego.
Na wierzch fritaty ścieram skórkę z cytryny i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15-17 min. Fritatata może w środku jeszcze się lekko telepać po wyciągnięciu, ale w trakcie stygnięcia jajka będą trzymać temperaturę i się zetną. Gotową fritatę posypuję świeżym koperkiem i skrapiam sokiem z cytryny.
Zobacz także:
- Śniadania idealne do herbaty - przepisy Cristiny Catese
- Poranny rytuał doskonałej herbaty. Po czym poznać napar najwyższej jakości?
- Zaskakujące śniadania z herbatą. Kuba Tomaszczyk zdradził swoje przepisy na dobry początek dnia
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN