Materiał promocyjny

Romantyczne śniadania - przepisy Martyny Chomackiej

Romantyczne śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie dla dwojga? Swoimi romantycznymi propozycjami w kuchni Dzień Dobry TVN podzieliła się Martyna Chomacka. Jak zrobić naleśniki Crepes Suzette, ubijaną fetę z pieczonymi winogronami oraz fritatę z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim? Sprawdź przepisy.

Poniższe przepisy to świetne propozycje na pierwszy posiłek dnia, zwłasza, jeśli połączymy go z dobrą herbatą.

Naleśniki crepes Suzette
Naleśniki crepes Suzette
Naleśniki crepes Suzette
Źródło: Ola Skowron/East News

Naleśniki crepes Suzette - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka
    • 100-110 gramów mąki pszennej
      • 1 jajko
        • łyżeczka prawdziwej esencji waniliowej
          • 1-15 gramów cukru, miodu, erytrytolu lub innej substancji słodzącej
            • szczypta soli
              • odrobina masła klarowanego do usmażenia naleśników

                Sok pomarańczowy:

                • 4 pomarańcze
                  • 50 ml rumu
                    • 3 łyżki masła
                      • 3 łyżki cukru lub miodu (tu unikam erytrytolu, ponieważ chcę uzyskać idealny karmel, bez niego danie nie będzie miało sensu)
                        • shot lub double shot rumu (ja dodaję około 70 ml rumu na porcję, ale to już w pełni zależy od Waszych upodobań)

                          W dużej misce, najlepiej szklanej lub metalowej, łączymy ze sobą składniki na ciasto: mąkę, jajko, cukier, sól, wanilię i mleko. Mleko dodajemy etapowo, aby wyczuć moment, gdy ciasto będzie miało idealną konsystencję. Powinno być jednolite, bez grudek i dość płynne. Gotową miksturę odstawiamy na 30-45 minut, aby składniki odpowiednio się ze sobą połączyły.

                          Naleśniki smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną masła klarowanego. Mi z tej mieszanki wychodzi zawsze dokładnie 7 naleśników, ale to oczywiście zależy od średnicy patelni. Chcemy, by naleśniki były jak najcieńsze. Gotowe i przestudzone, składamy na cztery, w tzw. chusteczkę.

                          Pomarańcze wyparzamy we wrzątku i ścieramy ich skórkę. Następnie obieramy i filetujemy, aby uzyskać jak najwięcej pełnych segmentów, a resztę wyciskamy. Nie marnujemy żadnego elementu owocu. Na patelnię wsypujemy cukier. Czekamy i kontrolujemy sytuację, aby go nie spalić. Nie chcemy, by karmel był gorzki. W chwili, gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło i „gasimy” jego temperaturę. Mieszamy intensywnie, aby karmel połączył się z masłem.

                          Następnie na patelni układamy 3 złożone w trójkąty naleśniki, podsmażamy z jednej i z drugiej strony. Gdy naleśniki podsmażą się równo z obu stron, na patelnię wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Całość redukujemy chwilę i czekamy, aż sos zgęstnieje, a naleśniki przejdą pomarańczowym smakiem. Na ostatnim etapie dodajemy rum lub jak to w oryginalnym przepisie, likier pomarańczowy i podpalamy całość lekko przechylając naszą patelnię w stronę płomienia kuchenki albo używając palnika ręcznego.

                          Gotowe naleśniki przekładamy na talerz. Cząstki pomarańczy wrzucamy na patelnię i jeszcze chwilkę podsmażamy. Jeśli sos zbyt bardzo się nam zredukował, możemy dodać odrobinę masła. Sos z cząstkami owoców wylewamy na naleśniki i od razu podajemy. Crepes Suzette nie mogą czekać!

                          Ubijana feta z pieczonymi winogronami
                          Ubijana feta z pieczonymi winogronami
                          Ubijana feta z pieczonymi winogronami
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Ubijana feta z pieczonymi winogronami - przepis

                          Składniki:

                          • 2 opakowania sera feta
                            • 2 łyżki śmietany 30%
                              • winogrona bezpestkowe białe i ciemne
                                • kilka łyżek oliwy z oliwek
                                  • orzechy pekan lub włoskie (2 garści)
                                    • świeży tymianek
                                      • łyżka miodu
                                        • zest i sok z cytryny
                                          • świeża bagietka do podania

                                            Winogrona wkładam do naczynia żaroodpornego. Polewam je odrobiną oliwy, posypuję tymiankiem oraz startym zestem z cytryny i doprawiam szczyptą soli oraz miodem. Piekę kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ser feta przekładam do miski, dodaję śmietanę i najpierw blenduję, a następnie ubijam. Puszystą fetę układam na talerzu. Na środku kładę pieczone winogrona, które posypuję posiekanymi orzechami. Całość polewam sokami z pieczenia, odrobiną miodu i sokiem z cytryny. Podaję ze świeżą bagietką.

                                            Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim
                                            Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim
                                            Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim
                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                            Fritata z bobem, chorizo, koperkiem i serem kozim - przepis

                                            Składniki:

                                            • 300 g bobu (świeżego lub mrożonego)
                                              • 100 g chorizo
                                                • 100 g koziego sera
                                                  • łyżka śmietany 18%
                                                    • pęczek koperku
                                                      • zest z cytryny
                                                        • sól i pieprz
                                                          • ząbek czosnku

                                                            Bób gotujemy w osolonej wodzie. Niech będzie al dene. Poźniej będziemy go jeszcze zapiekać, więc teraz nie możemy go rozgotować. Gdy ledwo wypłynie na powierzchnię wody, wyciągamy go i wrzucamy do wody z lodem. Następnie obieramy ze skórki.

                                                            Na patelni podsmażam plasterki chorizo. Po minucie dodaję posiekany czosnek. Gdy paprykowy tłuszcz wytopi się z kiełbasy, dodaję jeszcze łyżeczkę masła i nasz obrany bób. Całość podsmażam 1-2 minuty. W tym czasie jajka wbijam do miski. Doprawiam je solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Dodaję śmietanę i taką masą zalewam nasz bób z chorizo. Wszystko mieszam i na górze układam kawałki sera koziego.

                                                            Na wierzch fritaty ścieram skórkę z cytryny i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15-17 min. Fritatata może w środku jeszcze się lekko telepać po wyciągnięciu, ale w trakcie stygnięcia jajka będą trzymać temperaturę i się zetną. Gotową fritatę posypuję świeżym koperkiem i skrapiam sokiem z cytryny.

                                                            Zobacz także:

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana