Materiał promocyjny

PrzyGotujmy Lepszy Świat. Daria Ładocha o wadze naszych wyborów kulinarnych

Jaki wpływ na planetę ma to co jemy? Jakie produkty wybierać, a jakich unikać w codziennej kuchni? Jak do zdrowej i świadomej kuchni przekonać najmłodszych? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedziała Daria Ładocha, ambasadorka kampanii edukacyjnej PrzyGotujmy Lepszy Świat.

PrzyGotujmy Lepszy Świat to program edukacyjny dla klas 1-3 szkoły podstawowej, którego celem jest pokazanie dzieciom, że drobna zmiana na talerzu może przynieść korzyści dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt.

W ramach udziału w programie uczniowie będą zdobywali wiedzę w zakresie zdrowej i zróżnicowanej diety, opartej na składnikach roślinnych, a co za tym idzie większej liczbie warzyw, strączków i kasz. Będą brali udział w interaktywnych lekcjach, podczas których w praktyczny i teoretyczny sposób poznają zdrową kuchnię i zależności pomiędzy dietą a kondycją naszej planety.

Aż chce się wrócić do szkolnej ławki, prawda?

Nie czekaj do 1 września! Już dziś wypróbuj smaczny i zdrowy przepis Darii Ładochy i PrzyGotuj ze swoimi pociechami Lepszy Świat w swojej kuchni. Do dzieła!

mat. prasowe

Gulasz z bakłażana z ciecierzycą z białą kaszą gryczaną

Składniki na gulasz z bakłażana:

  • 2 cebule pokrojone w grubą kostkę
  • papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku pokrojone
  • mała cukinia pokrojona w plasterki
  • 2 bakłażany pokrojone w kostkę
  • 4 dojrzałe pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
  • 300 ml bulionu z warzyw
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki pesto czerwonego
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • szczypta oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej zielonej pietruszki

Dodatkowo:

szklanka niepalonej kaszy gryczanej ugotowanej na sposób sypki

Jak przygotować gulasz z bakłażana

Garnek o głębokim dnie wysmaruj oliwą i podsmaż warzywa, począwszy od cebuli, chili i czosnku. Dodaj bakłażany i obsmaż je aż zrobią się rumiane. Następnie dodaj cukinię oraz pomidory bez skórki. Dodaj słodką paprykę, kmin rzymski, cząber i oregano. Całość podlej bulionem, dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj ciecierzycę oraz czerwone pesto i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Podawaj z kaszą gryczaną.

Pulpety jaglane w sosie pomidorowym

Składniki na pulpety jaglane w sosie pomidorowym:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 10 pomidorów suszonych
  • szklanka zmielonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • łyżeczka wędzonej papryki ostrej
  • kilka łyżeczek oleju (może być z pomidorów)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta chili z wędzoną papryką
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii

Sos:

  • 3 duże pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • cebula pokrojona w kostkę
  • szczypta oregano
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta słodkiej papryki w przyprawie
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka czarnuszki
  • kilka listków świeżej bazylii

Dodatkowo:

  • bakłażan i cukinia do grillowania
  • garść liści szpinaku

Jak przygotować pulpety jaglane w sosie pomidorowym

Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w gorącej wodzie w proporcji 2:1 (woda: kasza). Wszystkie składniki na pulpety zmiksuj razem na gładką masę. Pulpety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200 st. C i piecz pulpety przez 20–30 minut. Możesz również usmażyć je na patelni. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem czarnuszki. Duś całość pod przykryciem aż pomidory się rozpadną. Na sam koniec dodaj czarnuszkę oraz świeżą bazylię. Podawaj pulpety razem z sosem i grillowanymi warzywami na szpinaku.

Hummus z białej fasoli z orzechami, zieloną pietruszką i przyprawą włoską

Składniki na hummus z białej fasoli:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli lub dwie puszki fasoli odsączonej z płynów na sitku
  • 50 łuskanych orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1yżka pasty tahini
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • szczypta papryki słodkiej w przyprawie
  • pęczek zielonej pietruszki
  • przyprawa włoska

Do podania:

  • kilka kromek żytniego chleba na zakwasie
  • kilka orzechów
  • kilka liści zielonej pietruszki

Jak przygotować hummus z białej fasoli

Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja nie będzie gładka, to dodaj odrobinę wodę z fasoli lub więcej oliwy z oliwek. Na koniec udekoruj orzechami, zieloną pietruszką oraz posyp z wierzchu przyprawą włoską.

Organizatorem kampanii „PrzyGotujmy Lepszy Świat” jest Knorr, a Partnerem Merytorycznym ProVeg. Więcej informacji o programie dostępnych jest na stronie www.przygotujmylepszyswiat.pl

>>> Zobacz także:

Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego

Solony karmel – przepis krok po kroku. Jak go zrobić?

Przepis na lody bananowe - jak zrobić je samodzielnie?

Autor: Iza Dorf

Źródło: Daria Ładocha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości