PrzyGotujmy Lepszy Świat to program edukacyjny dla klas 1-3 szkoły podstawowej, którego celem jest pokazanie dzieciom, że drobna zmiana na talerzu może przynieść korzyści dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt.
W ramach udziału w programie uczniowie będą zdobywali wiedzę w zakresie zdrowej i zróżnicowanej diety, opartej na składnikach roślinnych, a co za tym idzie większej liczbie warzyw, strączków i kasz. Będą brali udział w interaktywnych lekcjach, podczas których w praktyczny i teoretyczny sposób poznają zdrową kuchnię i zależności pomiędzy dietą a kondycją naszej planety.
Aż chce się wrócić do szkolnej ławki, prawda?
Nie czekaj do 1 września! Już dziś wypróbuj smaczny i zdrowy przepis Darii Ładochy i PrzyGotuj ze swoimi pociechami Lepszy Świat w swojej kuchni. Do dzieła!
mat. prasowe
Gulasz z bakłażana z ciecierzycą z białą kaszą gryczaną
Składniki na gulasz z bakłażana:
- 2 cebule pokrojone w grubą kostkę
- papryczka chili
- 4 ząbki czosnku pokrojone
- mała cukinia pokrojona w plasterki
- 2 bakłażany pokrojone w kostkę
- 4 dojrzałe pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
- szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
- 300 ml bulionu z warzyw
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki pesto czerwonego
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/4 łyżeczki cząbru
- szczypta oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej zielonej pietruszki
Dodatkowo:
szklanka niepalonej kaszy gryczanej ugotowanej na sposób sypki
Jak przygotować gulasz z bakłażana
Garnek o głębokim dnie wysmaruj oliwą i podsmaż warzywa, począwszy od cebuli, chili i czosnku. Dodaj bakłażany i obsmaż je aż zrobią się rumiane. Następnie dodaj cukinię oraz pomidory bez skórki. Dodaj słodką paprykę, kmin rzymski, cząber i oregano. Całość podlej bulionem, dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj ciecierzycę oraz czerwone pesto i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Podawaj z kaszą gryczaną.
Pulpety jaglane w sosie pomidorowym
Składniki na pulpety jaglane w sosie pomidorowym:
- szklanka kaszy jaglanej
- 10 pomidorów suszonych
- szklanka zmielonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- łyżeczka wędzonej papryki ostrej
- kilka łyżeczek oleju (może być z pomidorów)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta chili z wędzoną papryką
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
Sos:
- 3 duże pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- cebula pokrojona w kostkę
- szczypta oregano
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta słodkiej papryki w przyprawie
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka czarnuszki
- kilka listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
- bakłażan i cukinia do grillowania
- garść liści szpinaku
Jak przygotować pulpety jaglane w sosie pomidorowym
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w gorącej wodzie w proporcji 2:1 (woda: kasza). Wszystkie składniki na pulpety zmiksuj razem na gładką masę. Pulpety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200 st. C i piecz pulpety przez 20–30 minut. Możesz również usmażyć je na patelni. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem czarnuszki. Duś całość pod przykryciem aż pomidory się rozpadną. Na sam koniec dodaj czarnuszkę oraz świeżą bazylię. Podawaj pulpety razem z sosem i grillowanymi warzywami na szpinaku.
Hummus z białej fasoli z orzechami, zieloną pietruszką i przyprawą włoską
Składniki na hummus z białej fasoli:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli lub dwie puszki fasoli odsączonej z płynów na sitku
- 50 łuskanych orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1yżka pasty tahini
- 20 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- szczypta papryki słodkiej w przyprawie
- pęczek zielonej pietruszki
- przyprawa włoska
Do podania:
- kilka kromek żytniego chleba na zakwasie
- kilka orzechów
- kilka liści zielonej pietruszki
Jak przygotować hummus z białej fasoli
Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja nie będzie gładka, to dodaj odrobinę wodę z fasoli lub więcej oliwy z oliwek. Na koniec udekoruj orzechami, zieloną pietruszką oraz posyp z wierzchu przyprawą włoską.
Organizatorem kampanii „PrzyGotujmy Lepszy Świat” jest Knorr, a Partnerem Merytorycznym ProVeg. Więcej informacji o programie dostępnych jest na stronie www.przygotujmylepszyswiat.pl
>>> Zobacz także:
Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego
Solony karmel – przepis krok po kroku. Jak go zrobić?
Przepis na lody bananowe - jak zrobić je samodzielnie?
Autor: Iza Dorf
Źródło: Daria Ładocha