O naszą działkę nieustannie dba Łukasz Skop. Efekty jego pracy możecie śledzić w naszym cyklu "Co z tego wyrośnie". Łukasz wie, co zrobić by plony z naszych rabatek były obfite. I są! Wykorzystamy je w kuchni Dzień Dobry TVN. Końcówka września to najlepszy czas na winogrona, u nas głównie ciemne, przyjechały prosto z działki. Mamy też pomidory, rukolę, jarmuż, bazylię, trochę marchewki i nawet ozdobne kwiaty jadalne. Ale urodzaj! Dlatego do kuchni zaprosiliśmy kucharza, który wie, co z tego urodzaju przygotować. Będą winogrona w roli głównej, ale z naszego ogródka nic się nie zmarnuje - David Gaboriaud wykorzysta wszystko. Oto przepisy z wykorzystaniem plonów z naszej działki:
Zapiekana z serem feta, winogronami i miodem
Składniki:
- 2 szt. sera feta
- garść winogron (zielonych i ciemnych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki prażonych migdałów lub orzeszków pinii
Przygotowanie:
- W żaroodpornym naczyniu ułóż dwie fety, dodaj winogrona i rozmaryn. Polej całość oliwą i miodem.
- Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 minut, na złoty kolor.
- Wyciągnij z piekarnika i serwuj od razu z grzankami. Posyp prażonymi migdałami lub orzeszkami pinii.
Galette z winogronami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 110 g zimnego masła
- 1-2 żółtka
- szczypta soli
- 2-3 garści ciemnych winogron
- kilka łyżek mielonych migdałów lub bułki tartej
- 5 łyżek cukru
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj maso i zrób kruszonkę. Dodaj żółtka i szybko uformuj ciasto. Jeśli będzie za suche dodaj 1-2 łyżki wody lub jogurtu.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki okrągły placek, ok 3 mm grubości. Nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem.
- Posyp ciasto mielonymi migdałami lub bułką tartą i ułóż winogrona. Brzegi placka zawiń i przykryj częściowo winogronami dookoła. Posmaruj brzegi ciasta żółtkiem i wodą. Posyp całość cukrem.
- Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz ok. 25-30 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Pierś kaczki z patelni, winogronami i sosem Porto
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 garści ciemnych winogron
- świeży tymianek
- kieliszek wina
- 40 g zimnego masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z kaczki wyciągnij z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem tak, aby złapała temperaturę pokojową. Natnij delikatnie piersi w kratkę od strony tłuszczu, dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż na zimną patelnię tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu 6 minut. Następnie odwróć piersi i smaż kolejne 5-6 minut. Przełóż na talerz i odstaw na parę minut aby odpoczęły.
- Nie myj patelni po smażeniu kaczki. Zbierz z górnej części tłuszcz i zostaw skarmelizowane soki. Podgrzej patelnię, dodaj winogrona, tymianek i podsmaż 2-3 minuty. Wlej Porto i gotuj aż się zredukuje. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj aż się rozpuści i stworzy jednolity sos.
- Na talerz przełóż piersi z kaczki, pokrój w poprzek na grube plastry. Dodaj winogrona z patelni i całość polej sosem Porto. Doskonałym dodatkiem do tego danie będzie puree ziemniaczane.
Ciekawostka:
W trakcie smażenia, regularnie odlewaj tłuszcz z kaczki do miseczki, po ostygnięciu przelej przez sitko do słoika i przechowaj w lodówce. Możesz go użyć na przykład do konfitowania ziemniaków.
David Gaboriaud
Foccacia z winogronami i gorgonzolą
Składniki:
- 500 g mąki pszennej 500
- 10 g soli
- saszetka suszonych drożdży
- łyżka cukru
- oliwa z oliwek
- garść winogron
- świeży rozmaryn
- 100 g gorgonzoli
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj ok. 250-300 ml letniej przegotowanej wody i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj i uformuj ciasto.
- Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie, wyrób ciasto przez chwilę, natłuść blachę oliwą i rozprowadź ciasto palcami. Odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie zrób wgłębienie palcami, posyp grubą solą, winogronami i rozmarynem. Polej dwoma łyżkami oliwy i włóż do rozgrzanego piekarnika w 220 st. C i piecz ok. 20 min na złoty kolor.
- Na 5 min przed końcem pieczenia dodaj gorgonzole. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Crostini z winogronami i twarogiem
Składniki:
- pół bagietki
- oliwa z oliwek
- garść winogron (białych i ciemnych)
- świeży tymianek
- tłusty twaróg
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrój bagietkę na cienkie kromki, polej oliwą i grilluj na patelni grillowej lub piecz w piekarniku w 180 st. C na złoty kolor.
- W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż winogrona na oliwie z dodatkiem tymianku przez kilka minut.
- Kromki bagietki posmaruj tłustym twarogiem, ułóż podsmażone winogrona. Dopraw solą, pieprzem i polej oliwą. Podaj od razu.
Sałata z rukoli, jarmużu, pomidorów, winogron i grzanek z koziego sera
Składniki:
- garść rukoli
- garść liści jarmużu
- 2 pomidory
- garść winogron
- 4 kromki chleba
- 4 plastry koziego sera dojrzewającego
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- miód
- bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj rukolę z jarmużem oraz listkami bazylii. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone na pół winogrona.
- Zrób dressing: wymieszaj 4 łyżki oliwy z 2 łyżkami octu i jedną łyżką miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Kromki chleba przełóż na blachę do piekarnika, posmaruj oliwą, ułóż plastrami koziego sera i piecz w 180 st. C (włącz opcję grill). Wyciągnij grzanki i serwuj je z sałatką.
Zobacz także:
- Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer
- Placki ziemniaczane, za które dałby się pokroić Wojciech Kasprowicz. Poznaj przepis uczestnika MasterChefa
- Kluski lane i kładzione z przepisu Beaty Kartowicz
Autor: Paweł Jaskulski
Źródło: David Gaboriaud