Przepisy kulinarne

Przepisy na idealne serniki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak zrobić idealny sernik? Tę wiedzę posiada Beata Kartowicz, która wraz ze swoją córką przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszny tradycyjny sernik z bakaliami, sernik z brzoskwinią i sernik na zimno z marakują. Smacznego!

 

 

 

Tradycyjny sernik z bakaliami

Składniki:

1 kg sera półtłustego

3/4 kostki masła

1 szklanka cukru-pudru

8 żółtek

4 białka

2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

rodzynki

skórka pomarańczowa – według uznania

Przygotowanie:

Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, budyń, mąkę ziemniaczaną, po łyżce sera i miksujemy na małych obrotach, aż wszystko się połączy, na jednolitą masę. Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli, łączymy łyżką z masą serową i dodajemy bakalie (według uznania) delikatnie mieszając. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C i pieczemy godzinę i 10 min.

Sernik z brzoskwinią

Składniki:

Ciasto:

4 żółtka

3/4 kostki masła

3/4 szklanki cukru

4 żółtka

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

3/4 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego

1 szklanka cukru-pudru

1/2 kostki masła

3 jajka

1 budyń waniliowy bez cukru

1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Ciasto: masło ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy, ok. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy – zrobimy z niego spód sernika.

Masa serowa: masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku i łyżce sera i na końcu dodajemy budyń. Białka ubijamy z połową szklanki cukru, na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na ciasto wylewamy masę serową, układamy połówki brzoskwiń, ubitą pianę z białek, ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Wkładamy na godzinę i 15 min. do nagrzanego do 160 st. C piekarnika.

Sernik na zimno z marakują

Składniki:

150 g ciasteczek

70 g masła roztopionego

250 g serka mascarpone

500 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego

200 ml śmietanki-kremówki

3/4 szklanki cukru-pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 czubate łyżki żelatyny

10 sztuk owoców marakui

Przygotowanie:

Foremkę wykładamy zmiksowanymi ciasteczkami z masłem roztopionym.

Śmietankę 30% ubijamy z 4 łyżkami cukru-pudru, twaróg i serek mascarpone ucieramy z resztą cukru i mieszamy ze śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy, a następnie łączymy z masą serową i ekstraktem waniliowym. Gotową masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy miąższem z owoców marakui.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości