Słoik rozmaitości na drugie śniadanie - przepis Grzegorza Zawieruchy

Drugie śniadanie w słoiku
Słoik rozmaitości na drugie śniadanie - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Koniec z nudnymi kanapkami. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił ciekawe pomysły na lunch do szkoły i pracy. Sprawdź, jak przygotować słoik rozmaitości, w sam raz na drugie śniadanie. 

Słoik rozmaitości - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu,
    • 500 g piersi z kurczaka,
      • 1 duży brokuł,
        • 2 duże marchewki,
          • 2 czerwone cebule,
            • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
              • sól i pieprz do smaku,
                • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
                  • 3 łyżki soku z limonki,
                    • 1 łyżka sosu sojowego,
                      • 1 łyżka miodu,
                        • 1 łyżeczka soku z cytryny,
                          • 1 łyżka pokrojonego grubego szczypioru,
                            • ostry sos sriracha,
                              • 1 awokado,
                                • 4 słoiki.

                                  Sposób przygotowania słoika rozmaitości

                                  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
                                    1. Na dużej blaszce na papierze do pieczenia układamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, brokuły i czerwoną cebulę.
                                      1. W średniej misce mieszamy oliwę z oliwek, czosnek granulowany, sok z limonki, sos sojowy, miód, sól i pieprz.
                                        1. Warzywa i kurczaka polewamy marynatą i dobrze mieszamy.
                                          1. Pieczemy około 25 minut, aż warzywa będą miękkie, a kurczak upieczony.
                                            1. Wcześniej ugotowany ryż układamy na dnie słoików. Skrapiamy lekko sosem sojowym i srirachą.
                                              1. Układamy następnie pieczone warzywa, kurczaka i plastry awokado. Doprawiamy awokado solą, pieprzem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny.
                                                1. Na końcu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki.
                                                  1. Można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana