Słoik rozmaitości na drugie śniadanie - przepis Grzegorza Zawieruchy
4 maja 2022, 8:26
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Grzegorz Zawierucha
Słoik rozmaitości na drugie śniadanie - przepis Grzegorza Zawieruchy
Mateusz Jagielski/East News
Koniec z nudnymi kanapkami. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił ciekawe pomysły na lunch do szkoły i pracy. Sprawdź, jak przygotować słoik rozmaitości, w sam raz na drugie śniadanie.
Słoik rozmaitości - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 szklanka brązowego ryżu,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 duży brokuł,
- 2 duże marchewki,
- 2 czerwone cebule,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka pokrojonego grubego szczypioru,
- ostry sos sriracha,
- 1 awokado,
- 4 słoiki.
Sposób przygotowania słoika rozmaitości
- 1Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- 2Na dużej blaszce na papierze do pieczenia układamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, brokuły i czerwoną cebulę.
- 3W średniej misce mieszamy oliwę z oliwek, czosnek granulowany, sok z limonki, sos sojowy, miód, sól i pieprz.
- 4Warzywa i kurczaka polewamy marynatą i dobrze mieszamy.
- 5Pieczemy około 25 minut, aż warzywa będą miękkie, a kurczak upieczony.
- 6Wcześniej ugotowany ryż układamy na dnie słoików. Skrapiamy lekko sosem sojowym i srirachą.
- 7Układamy następnie pieczone warzywa, kurczaka i plastry awokado. Doprawiamy awokado solą, pieprzem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny.
- 8Na końcu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki.
- 9Można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Pozostałe wiadomości