Słoik rozmaitości na drugie śniadanie - przepis Grzegorza Zawieruchy

Drugie śniadanie w słoiku
Słoik rozmaitości na drugie śniadanie - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Koniec z nudnymi kanapkami. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił ciekawe pomysły na lunch do szkoły i pracy. Sprawdź, jak przygotować słoik rozmaitości, w sam raz na drugie śniadanie. 

Słoik rozmaitości - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 duży brokuł,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka pokrojonego grubego szczypioru,
  • ostry sos sriracha,
  • 1 awokado,
  • 4 słoiki.

Sposób przygotowania słoika rozmaitości

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Na dużej blaszce na papierze do pieczenia układamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, brokuły i czerwoną cebulę.
  3. W średniej misce mieszamy oliwę z oliwek, czosnek granulowany, sok z limonki, sos sojowy, miód, sól i pieprz.
  4. Warzywa i kurczaka polewamy marynatą i dobrze mieszamy.
  5. Pieczemy około 25 minut, aż warzywa będą miękkie, a kurczak upieczony.
  6. Wcześniej ugotowany ryż układamy na dnie słoików. Skrapiamy lekko sosem sojowym i srirachą.
  7. Układamy następnie pieczone warzywa, kurczaka i plastry awokado. Doprawiamy awokado solą, pieprzem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny.
  8. Na końcu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki.
  9. Można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

Zobacz także:

podziel się: