Pyszności ze słoika: żółte buraki, granola i śliwki

Weki są świetne nie tylko na zimę! W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Marciniewicz pokazała jak zrobić: marynowane żółte buraki, granolę dyniową bez cukru, śliwki londyńskie w herbacie, lemon curd i domową peanutellę. Wszystkie pyszności zamknęła w słoikach. Czy wiesz, jak długo można przechowywać weki?

Marynowane żółte buraki

Składniki:

800 g małych żółtych buraczków 

360 ml dobrego octu jabłkowego 

120 ml wody 

120 g cukru trzcinowego demerara 

40 g soli 

15 goździków 

10 ziaren ziela angielskiego

Kawałek kory cynamonu

Przygotowanie:

Buraczki wyszoruj i gotuj w lekko osolonej wodzie 20-25 minut, aż będą̨ tylko lekko twarde.

Przygotuj zalewę̨ z octu, wody, cukru i przypraw.

Gotuj ją ok. 5 minut. Większe buraczki przekrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. 


Przełóż̇ warzywa do słoików, zalej zalewą i zakręć́.

Pasteryzuj na mokro 15 minut od zagotowania wody.

Są̨ gotowe do jedzenia mniej więcej po tygodniu.

Granola dyniowa bez cukru

Składniki:

600 g płatków owsianych górskich 

100 g złotego siemienia lnianego

200 g pestek dyni

400 g orzechów włoskich 

200 g płatków migdałowych

10 g (1 łyżeczka) przyprawy dyniowej pumpkin spice 

100 g oleju kokosowego

400 g dyniowego purée

Owoce po upieczeniu

300 g daktyli odmiany Medjoul (są̨ miękkie, duże i bardzo słodkie) 

100 g rodzynek

Przygotowanie:

Połącz w misce płatki, siemię̨, pestki dyni, orzechy i płatki migdałów.

Dodaj przyprawę̨ dyniową, olej kokosowy i purée dyniowe.

Wymieszaj, aż̇ całość́ zacznie się̨ sklejać́ w grudki. 

Rozłóż̇ granolę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, najlepiej na termoobieg, by się̨ szybciej wysuszyła.

Po 20 minutach zamieszaj całość́ i piecz dalej w temp. 150°C przy lekko uchylonym piekarniku.

W zależności od piekarnika i ilości pieczonej granoli trwa to łącznie ok. 40-60 minut.

Ustawiaj minutnik na 20-minutowe interwały i w trakcie pieczenia mieszaj zawartość́ bla- chyby równomiernie się wysuszyła.

Granola lekko się̨ zrumieni i stanie się złocista. 

Gdy całość́ jest sucha i chrupiąca, wyjmij blachę̨ z piekarnika i do gorącej granoli wmieszaj pokrojone drobno daktyle oraz rodzynki.

Odstaw granolę, aby całkowicie wystygła, przesyp do szczelnej puszki lub słoja.

Podawaj z jogurtem naturalnym.

Śliwki londyńskie w herbacie

Składniki:

500 g śliwek kalifornijskich

400 ml bardzo mocnego naparu Earl Grey (z 15 g herbaty) 

1/2 niewoskowanej cytryny

1/2 niewoskowanej pomarańczy

400 ml dobrego octu z czerwonego wina

150 g cukru

Kawałek kory cynamonu (ok. 7 cm)

1 łyżeczka całych goździków

7 ziaren ziela angielskiego

1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Śliwki włóż̇ do garnka, dodaj wyszorowane i pokrojone w plastry cytrynę̨ i pomarańczę̨, zalej bardzo mocnym naparem herbaty, przykryj folią spożywczą̨ i odstaw na noc. 

Następnego dnia doprowadź́ śliwki do wrzenia i wyłącz płomień́.

Zagotuj ocet winny z przyprawami i wlej do śliwek.

Odstaw całość́ do wystudzenia na noc. 

Trzeciego dnia odcedź́ śliwki na sicie i przełóż̇ je do słoików.

Ponownie zagotuj marynatę̨ i wrzącą wlej do śliwek, od razu zakręć́ słoiki.

Śliwki nie wymagają̨ pasteryzowania i mają kilka lat trwałości.

Lemon curd

Składniki:

240 g cukru (lub cukru pudru)

160 g jajek (waga bez skorupek)

120 g masła

150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka skórki otartej z niewoskowanych cytryn

Przygotowanie:

Wersja klasyczna (użyj cukru pudru)

Do szerokiego garnka wlej wrzącą wodę̨ do 1/3 wysokości.

W dużej misce wymieszaj dokładnie mikserem jajka z cukrem pudrem, bardzo miękkim masłem, sokiem i skórką.

Zmniejsz płomień́ pod garnkiem do minimum, ustaw na nim miskę̨ i ucieraj trzepaczką lub mikserem masę̨, aż̇ powstanie gładki, gęstniejący krem.

Trwa to kilkanaście minut.

Zdejmij miskę̨ znad garnka, krem zmiksuj na gładką masę̨.

Wersja na Thermomix (użyj cukru zwykłego)

Wsyp do misy cukier, zmiel 15 sekund, obroty 10. 

Dodaj jajka, masło, sok oraz skórkę̨ z cytryny – podgrzewaj 20 minut w temp. 90°C, obroty 2 – bez miarki. 

Załóż̇ miarkę̨, wymieszaj 15 sekund, obroty 6. 

Gorący krem przełóż̇ do wyparzonych, suchych słoiczków i od razu zakręć́.

Odstaw do wystygnięcia, przechowuj w lodówce do 3 miesięcy.

Domowa peanutella

Składniki:

300 g orzechów ziemnych (fistaszków) bez łupin i skórek 

50 g naturalnego kakao

Ok. 180 g cukru pudru białego lub trzcinowego

Ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej 

75 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

Orzeszki ziemne wysyp na blachę̨ wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp.190°C.

Fistaszki powinny się̨ podprażyć́ na złoto.

Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. 

Zimne fistaszki zmiksuj w blenderze na gładki, lejący krem.

Początkowo będzie to gęsta masa, ale po chwili stanie się̨ bardziej płynna – powstanie masło orzechowe (trwa to 5-8 minut w zależności od mocy blendera).

Dodaj cukier puder, kakao i sól oraz 50 g oleju kokosowego, miksuj ponownie do uzyskania gładkiej pasty.

Gdyby masa okazała się̨ zbyt gęsta, dołóż̇ pozostałe 25 g oleju. 

Przełóż̇ peanutellę do słoików – początkowo będzie dość płynna, ale w niskiej temperaturze zgęstnieje.

Można ją przechowywać́ 2-3 tygodnie w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości