Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis Andrzeja Polana

Andrzej Polan, kuchnia, Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan
Źródło: Pola Namysł
Pyszna zapiekanka z młodych ziemniaków, pomidorków cherry i zielonych oliwek. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Sprawdź, jak przygotował ją w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Przedstawiamy przepis.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków ,
    • 150 g pomidorków cherry,
      • 100 g zielonych oliwek,
        • 10 jajek,
          • bazylia,
            • 200 g wędzonego boczku,
              • kiełbasa biała,
                • Vegeta natur,
                  • 200 ml śmietanki 36%,
                    • pęczek szczypiorku.

                      Sposób przygotowania zapiekanki z młodych ziemniaków

                      1. Ziemniaki dokładnie myjemy i szatkujemy w plasterki jak najcieńsze, najlepiej robiąc to na tzw. Krajalnicy.
                        1. Śmietankę podgrzewamy dodajemy do smaku z vegetę natur i czarny pieprz świeżo mielony.
                          1. Tak przy gotowane ziemniaki zalewamy śmietanką i na chwilę odstawiamy, a tę chwilę przeznaczamy na wyłożenie blaszki plastrami boczku. Teraz do masy ziemniaczanej dodajemy pomidorki, oliwki, szczypiorek.
                            1. Mieszamy i wylewamy do formy. Wstawiamy do pieczenia, temperatura 200 stopni czas około 40 minut.
                              1. Kiedy już wszystko się piecze i dochodzi, kiełbasę białą pozbawiamy osłonek, wykładamy na blaszkę i wstawiamy jako drugą blaszkę do pieczenia, kiełbasa wypiekając się zmieni się na rumiane chrupki.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Andrzej Polan

                                Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości