Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi?

W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało naleśnikami. Andrzej Polan przygotował je w wersji klasycznej i nie tylko. Co powiecie naleśniki z czekoladą, miętą i jogurtem lub naleśniki serowe z borówkami?

Puszyste naleśniki

Składniki:

  • 8 jajka
  • 160g mąka
  • 120g cukier
  • 100ml mleko
  • 50g masło rozpuszczone
  • Cukier wanilinowy
  • Proszę do pieczenia
  • 1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli pod koniec dodając cukier z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie niczym masa na bezę, dodajemy sok z cytryny. 1/3 piany dodajemy do ciasta mieszamy łopatką i kiedy tylko masy nam się połączą przekładamy pozostałe białka, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy wysokie porcje ciasta niczym beza. Na patelnię wylewamy 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy pod przykryciem ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę, ponownie wlewamy na patelnię odrobinę wody i przykrywamy.

  • 1op mieszanka kompotowa
  • Cytryna
  • Białe bratki
  • Cukier puder
  • Miód wielokwiatowy

Owoce przesmażamy na patelni, dodajemy sok z cytryny, skórkę. Usmażone naleśniki podajemy z owocami, polewamy miodem, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kwiatkami.

>>> Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana.

Naleśniki z czekoladą, miętą i jogurtem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400g mąka
  • 500ml mleko
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego
  • 500ml woda
  • 500ml jogurt gęsty
  • Jagody w syropie
  • 500g Truskawki
  • Białe i czerwone stokrotki

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy i wylewamy na pergamin, wstawiamy do lodówki do stężenia. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem, wodą, masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec pianę z białek ubitych z cukrem i cukrem wanilinowym. Patelnię z masłem rozgrzewamy w piekarniku, na rozgrzaną wylewamy część ciasta, na ciasto kładziemy czekoladę, przykrywamy pozostałym ciastem i wstawiamy do pieczenia w piekarniku w temp. 180 stopni na około 15 minut.

Na wierzch wykładamy jogurt wymieszany z mięta, posypujemy cukrem i truskawkami.

>>> Zobacz też: Bardzo kolorowa kuchnia. Na wiosnę!

Naleśniki ze smażonymi jabłkami, cynamonem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400g mąka
  • 250ml śmietanka 30%
  • 250ml mleko
  • 500ml woda
  • Sól

Jajka mieszamy z wodą, śmietanka, mlekiem, łączymy z mąką i solą. Smażymy klasyczne naleśniki.

  • 1kg jabłka polskie
  • Cynamon
  • Miód
  • Cukier puder
  • Melisa

Jabłka przesmażamy z miodem, podlewamy w tracie niedużą ilością wody. Cukier łączymy z cynamonem.

>>> Zobacz też: Gofry na słodko i na ostro!

Naleśniki serowe z borówkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400g mąka
  • 250g ser ricotta
  • 200ml mleko
  • Ok. 100ml woda
  • 3 łyżki cukier
  • Borówka amerykańska
  • Proszek do pieczenia
  • Fioletowe, liliowe bratki

Przygotowanie:

Żółtka mieszamy z serem, mlekiem i wodą. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, do żółtek dodajemy białka, mąkę i borówki. Wypiekamy nieduże placki, podajemy posypane cukrem pudrem.

>>> Zobacz też: Na śniadanie. Omlet z owocami i bułeczki ze szpinakiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości