Puszyste naleśniki
Składniki:
- 8 jajka
- 160g mąka
- 120g cukier
- 100ml mleko
- 50g masło rozpuszczone
- Cukier wanilinowy
- Proszę do pieczenia
- 1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli pod koniec dodając cukier z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie niczym masa na bezę, dodajemy sok z cytryny. 1/3 piany dodajemy do ciasta mieszamy łopatką i kiedy tylko masy nam się połączą przekładamy pozostałe białka, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy wysokie porcje ciasta niczym beza. Na patelnię wylewamy 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy pod przykryciem ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę, ponownie wlewamy na patelnię odrobinę wody i przykrywamy.
- 1op mieszanka kompotowa
- Cytryna
- Białe bratki
- Cukier puder
- Miód wielokwiatowy
Owoce przesmażamy na patelni, dodajemy sok z cytryny, skórkę. Usmażone naleśniki podajemy z owocami, polewamy miodem, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kwiatkami.
>>> Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana.
Naleśniki z czekoladą, miętą i jogurtem
Składniki:
- 4 jajka
- 400g mąka
- 500ml mleko
- 2 łyżki masła rozpuszczonego
- 500ml woda
- 500ml jogurt gęsty
- Jagody w syropie
- 500g Truskawki
- Białe i czerwone stokrotki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy i wylewamy na pergamin, wstawiamy do lodówki do stężenia. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem, wodą, masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec pianę z białek ubitych z cukrem i cukrem wanilinowym. Patelnię z masłem rozgrzewamy w piekarniku, na rozgrzaną wylewamy część ciasta, na ciasto kładziemy czekoladę, przykrywamy pozostałym ciastem i wstawiamy do pieczenia w piekarniku w temp. 180 stopni na około 15 minut.
Na wierzch wykładamy jogurt wymieszany z mięta, posypujemy cukrem i truskawkami.
>>> Zobacz też: Bardzo kolorowa kuchnia. Na wiosnę!
Naleśniki ze smażonymi jabłkami, cynamonem
Składniki:
- 4 jajka
- 400g mąka
- 250ml śmietanka 30%
- 250ml mleko
- 500ml woda
- Sól
Jajka mieszamy z wodą, śmietanka, mlekiem, łączymy z mąką i solą. Smażymy klasyczne naleśniki.
- 1kg jabłka polskie
- Cynamon
- Miód
- Cukier puder
- Melisa
Jabłka przesmażamy z miodem, podlewamy w tracie niedużą ilością wody. Cukier łączymy z cynamonem.
>>> Zobacz też: Gofry na słodko i na ostro!
Naleśniki serowe z borówkami
Składniki:
- 4 jajka
- 400g mąka
- 250g ser ricotta
- 200ml mleko
- Ok. 100ml woda
- 3 łyżki cukier
- Borówka amerykańska
- Proszek do pieczenia
- Fioletowe, liliowe bratki
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy z serem, mlekiem i wodą. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, do żółtek dodajemy białka, mąkę i borówki. Wypiekamy nieduże placki, podajemy posypane cukrem pudrem.
>>> Zobacz też: Na śniadanie. Omlet z owocami i bułeczki ze szpinakiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF