Przepisy kulinarne

Gofry na słodko i na ostro!

Gofry to nieodzowny element wakacji, a że lato tuż tuż Andrzej Polan zaproponował nam kilka gofrowych propozycji. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował klasyczne gofry z frużeliną truskawkową oraz czekoladowe gofry z karmelem i malinami. Wytrawnym akcentem w kuchni Andrzeja był dziś gofry zapiekane z serem i szynką. Którą wersję wybieracie? Na słodko czy na ostro?

 

 

 

 

Gofry na słodko:

Składniki na ciasto podstawowe:
500 g mąki
600 ml mleka
100 g masła
2 szt. cukru wanilinowego
3 jajka
1 białko
200 ml wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę. Łączymy z rozpuszczonym masłem i wodą mineralną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Z ciasta wypiekamy gofry. Nigdy nie układamy gofrów upieczonych jeden na drugim aby nie zmiękły i nie straciły na chrupkości. Upieczone układamy na kratce aby odparowały.

Truskawki (2 kg) zagotowujemy z torebką cukru i studzimy. Powstałą frużelinę podajemy z goframi, jest ona znacznie lepsza aniżeli ta, którą możemy kupić gotową w sklepie.

Gofry na ostro:

Składniki na ciasto:
200 ml śmietany 30%
9 jajek
400 g mąki
400 g masła
sól, oregano, natka pietruszki

Przygotowanie:
Masło ucieramy dodając naprzemiennie jajka i mąkę. Następnie dodajemy śmietanę, oraz posiekaną natkę i oregano.

Dodatki:
szynka wieprzowa kilka plasterków
1 pęczek szparagów zielonych
1 pęczek cebuli dymki
koperek
ser żółty lub mozzarella tarta

Na patelni przesmażamy szynkę, dodajemy pokrojone szparagi, cebulę dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem. wykładamy na upieczony gofr, posypujemy serem i na chwilę wstawiamy do piekarnika.

Gofry czekoladowe z karmelem i malinami

Składniki ciasta:
500 g mąki
600 ml mleka
1 czekolada gorzka
100 g masła
2 cukry wanilinowe
4 jajka
1 białko
200 ml wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masłem. Żółtka łączymy z mlekiem, mąką i dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Wypiekamy gofry.

Składniki na krem:
500 g mascarpone 
500 ml śmietany 
2 łyżki miodu 
3 łyżki cukru
100 g orzechów laskowych
maliny
lody waniliowe

Cukier karmelizujemy, wylewamy karmel na papier pergaminowy i zostawiamy do stężenia. Kruszymy na puder, łączymy z orzechami. Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy miód. Gofry smarujemy delikatnie serkiem, posypujemy malinami, kruszonką orzechowo-karmelową i na koniec wykładamy gałkę lodów waniliowych.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0