Racuszki serowo-dyniowe
Składniki:
200g dyni
200g twarogu półtłustego
Cynamon, masło,
Olej do smażenia
2 jajka
1 łyżka miodu
200g mąki
Suszona żurawina
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce i przesmażamy na maśle na miękko. Przestudzoną łączymy z twarogiem, miodem, żółtkami, dodajemy ubitą pianę z białek i na koniec mąkę do otrzymania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy cynamonem i dorzucamy na koniec żurawinę. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Bułeczki ze szpinakiem
Składniki:
1kg mąki
40g drożdży
200ml oleju
150ml mleka
300ml wody
40g cukru
30g soli
Czarnuszka,
Szpinak, koperek,
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy olej, mąkę. Ciasto dzielimy na 2 połówki, do jednej dodajemy szpinak mielony, posiekany koperek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy. Podrośnięte ciasto jedno i drugie dzielimy na 8 części. Z zielonych części przygotowujemy kulki, ciasto jasne rozwałkowujemy na koła. Na każdym kole białego ciasta układamy kulkę, owijamy ciastem i formujemy bułeczkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką, odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy z góry i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 20 minut. Do bułeczek proponuję przygotować pastę z kurczaka, jako zamiennik do kupowanych na kanapki pasztetów drobiowych z puszki.
Omlet z owocami leśnymi
Składniki:
4 Jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Szczypta soli,
Jeżyny, maliny, borówki amerykańskie,
Brzoskwinie polskie
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, w trakcie dodajemy cukier bez przerywania ubijania. Kiedy masa będzie sztywna i szklista, dodajemy żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy dodając mąkę. Smażymy małe omleciki lub jeden większy. Do tego owoce leśne i miód.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN