Przepisy kulinarne

Na śniadanie. Omlet z owocami i bułeczki ze szpinakiem

W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na pyszne i zdrowe śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak puszysty omlet z owocami, bułeczki ze szpinakiem czy racuszki serowo-dyniowe.


Racuszki serowo-dyniowe

Składniki:
200g dyni
200g twarogu półtłustego
Cynamon, masło,
Olej do smażenia
2 jajka
1 łyżka miodu
200g mąki
Suszona żurawina

Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce i przesmażamy na maśle na miękko. Przestudzoną łączymy z twarogiem, miodem, żółtkami, dodajemy ubitą pianę z białek i na koniec mąkę do otrzymania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy cynamonem i dorzucamy na koniec żurawinę. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Bułeczki ze szpinakiem

Składniki:
1kg mąki
40g drożdży
200ml oleju
150ml mleka
300ml wody
40g cukru
30g soli
Czarnuszka,
Szpinak, koperek,
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy olej, mąkę. Ciasto dzielimy na 2 połówki, do jednej dodajemy szpinak mielony, posiekany koperek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy. Podrośnięte ciasto jedno i drugie dzielimy na 8 części. Z zielonych części przygotowujemy kulki, ciasto jasne rozwałkowujemy na koła. Na każdym kole białego ciasta układamy kulkę, owijamy ciastem i formujemy bułeczkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką, odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy z góry i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 20 minut. Do bułeczek proponuję przygotować pastę z kurczaka, jako zamiennik do kupowanych na kanapki pasztetów drobiowych z puszki.

Omlet z owocami leśnymi

Składniki:
4 Jajka
2 łyżki mąki       
1 łyżka mąki      
1 łyżka cukru    
Szczypta soli,
Jeżyny, maliny, borówki amerykańskie,
Brzoskwinie polskie
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, w trakcie dodajemy cukier bez przerywania ubijania. Kiedy masa będzie sztywna i szklista, dodajemy żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy dodając mąkę. Smażymy małe omleciki lub jeden większy. Do tego owoce leśne i miód.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0