Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Jola Caputa od kilku lat dzieli się swoim kucharskim doświadczeniem i pasją za pośrednictwem Internetu i niezmiennie podbija serca tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji. Tym razem zaprasza do rodzinnej kuchni wraz z synem i córką. Dzięki Joli będzie tradycyjnie, za sprawą Grzegorza nieco ostro, a z Sylwią baaardzo słodko...
Tajemnicą jej kuchni są prostota i fenomenalny smak. Nie znajdziemy tu wyszukanych składników i drogich dodatków – w kuchni Joli królują rodzime przysmaki i sezonowe pyszności. Tradycyjne przepisy z nutką autorskich modyfikacji na potrawy znane i mniej znane… No i ten niezrównany smak domowej kuchni.
Pierogi czekoladowe z malinami
Składniki:
Farsz na pierogi:
- 250 g białego sera
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka malin
- Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka ciepłej wody (u mnie szklanka ma zawsze 250 ml)
Dodatkowo:
- świeże maliny
- śmietana
Niezbędny sprzęt:
- Wałek
- szklanka 250 ml
Racuchy z czerwoną porzeczką
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 400 g kefiru
- 50 g cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- czerwona porzeczka 250 g
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Fot. EastNews / Tomasz Urbanek
Zupa z wiśniami
Składniki na zupę:
- 1 kg wiśni
- 2 l wody
- 4 łyżki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 kubeczek śmietany 18%
Składniki na makaron:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- mąka do posypywania
Leniwe z sosem jagodowym
Składniki na leniwe:
- 250 g zmielonego sera białego
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki
- Składniki na sos:
- 0,5 kg jagód
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- cukier
Fot. EastNews / Tomasz Urbanek
Więcej:
- Młode ziemniaki - obierać czy myć?
- Tofu wędzone – przepisy na smaczne i zdrowe dania
- Mąka do pizzy - rodzaje i typy mąk do wypieku ciasta na pizzę. Czym jest mąka do pizzy typ 00?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN