Pomidorowe curry i polędwiczki wieprzowe

Pomidorowe curry, sałatka z łososiem, polędwiczki wieprzowe z suszoną szynką, babeczki czekoladowe. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN urzędowała Ania Starmach! Smacznego!

POMIDOROWE CURRY

Składniki: (dla 3-4 osób)

400g filetu z indyka

200g ryżu

1 puszka mleka kokosowego

1 puszka krojonych pomidorów

garść suszonych pomidorów

3 pomidory obrane ze skórki (patrz niezbędnik str..)

1 papryczka chili

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 cm korzenia imbiru

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Indyka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj go w miseczce z ostrą i słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i drobno pokrojonym imbirem. W głębokiej patelni/woku rozgrzej odrobinę oliwy, przesmaż na niej pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodaj indyka, smaż przez chwilę po czym zalej go pomidorami z puszki, wymieszaj. Po 10 minutach dodaj mleczko kokosowe i pokrojone w paseczki suszone pomidory.Obrane pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, wymieszaj, gotuj kilka minut, dopraw do smaku. Podawaj z ryżem.

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI: (dla 2 osób)

2 kawałki filetu z łososia po 150gramów

250g roszponki (lub innej dowolnie wybranej sałaty)

mała kiść ciemnych winogron

2 łyżki orzechów włoskich

50g sera z niebieską pleśnią

garść kiełków rzodkiewki

Sos:

sok z ½ cytryny

2 łyżki miodu

6 łyżek oliwy z oliwek

świeży tymianek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu, dzięki temu będą bardziej chrupkie. Łososia obsyp odrobiną soli i pieprzu, przełóż na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek (od strony skóry) smaż przez 3 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Na talerzach rozłóż roszponkę, kiełki, dodaj orzechy, winogrona, łososia, całość polej sosem miodowym i pokruszonym serem pleśniowym

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONĄ SZYNKĄ

Składniki: (dla 4 osób)

1 polędwiczka wieprzowa (około 500g)

6-7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej

20 pomidorków koktajlowych

3 ząbki czosnku

garść czarnych oliwek

gałązka świeżego rozmarynu

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Pomidorki przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp posiekanym czosnkiem i rozmarynem, dodaj pokrojone oliwki, całość polej oliwą z oliwek. Polędwiczkę pokrój na około 3 cm kawałki. Plastry szynki przekrój wzdłuż na dwa cieńsze części. Polędwiczki owijaj kawałkami szynki, każdą zepnij wykałaczką. Na patelni z oliwą z oliwek przysmaż mięso z obu stron, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego z pomidorkami.

Całość wstaw do piekarnika na około 10 minut.

BABECZKI Z CZEKOLADOWE

Składniki: (około 20 sztuk)

2 szklanki mąki

1,5 szklanki maślanki

¾ szklanki cukru

2 jaja

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g gorzkiej czekolady

100g mlecznej czekolady

100ml roztopionego masła

Pół łyżeczki sproszkowanego chili

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chili. W drugiej roztopione masło, jajka i maślankę. Zawartości dwóch misek wymieszaj, dodaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj. Przelej do małych sylikonowych foremek na muffinki i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!