Placek z grzybami
Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: forma 20x22 cm Czas przygotowania: ok. 1,5h
Składniki:
- 100 g masła,
- 200 g mąki,
- jajo,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka soli,
- płaska łyżeczka suszonego tymianku.
Składniki na farsz:
- 40 g suszonych podgrzybków,
- 250 g pieczarek,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 150 g śmietany 18-22%,
- 2 jaja,
- sól, pieprz,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Grzyby suszone opłukujemy pod bieżącą wodą, następnie przekładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości, odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki i cebulę kroimy drobno, czosnek szatkujemy. Na łyżce masła przesmażamy wszystkie składniki, przez ok. 15-20 minut, doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy do przestudzenia.
Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki na kruche ciasto, miksujemy, aż masa zacznie się sklejać, następnie wyciągamy wszystko na stolnice, lekko zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód kładziemy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy je widelcem. Masę grzybową mieszamy z jajami i śmietaną. Rozkładamy farsz na cieście i wstawiamy do pieca na ok. 35-40 minut. Pieczemy aż ciasto ładnie się przyrumieni, a masa grzybowa zetnie. Wyciągamy z pieca, lekko studzimy i kroimy na porcje. Serwujemy na ciepło lub zimno.
Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami, zielonym pieprzem
Czas przygotowania: 20 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 500 g śledzi solonych,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 8-10 suszonych pomidorów,
- 25 czarnych oliwek,
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego,
- 5-6 łyżek oliwy,
- ząbek czosnku,
- 1-2 łyżki octu balsamicznego,
- szczypta cukru,
- ½ pęczka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Śledzie opłukujemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 2 godziny, następnie przelewamy świeżą wodą i odstawiamy na sicie do odsączenia. Pomidory, oliwki, zielony pieprz, nać pietruszki, czosnek wrzucamy do malaksera. Miksujemy wraz z octem, cukrem i oliwą. Nie szatkujemy zbyt drobno, składniki powinny być wyczuwalne i widoczne. Śledzia kroimy w ukośne paski, mieszamy z pastą, przekładamy do słoika i wstawiamy na noc do lodówki. Serwujemy schłodzone, najlepiej z domowym pieczywem.
Masa makowa
Czas przygotowania: 40 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: ok. 300 g
Składniki:
- 80 g zmielonego maku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 250 ml mleka,
- duża szczypta cynamonu,
- garść rodzynek (ok. 30 g),
- 40 g obranych migdałów,
- duża garść orzechów włoskich (ok. 30 g),
- łyżka masła (ok. 30 g),
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki koniaku lub rumu.
Sposób przygotowania:
Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie. Rodzynki zalewamy gorącą wodą z 2 łyżkami rumu, orzechy i migdały kroimy drobniej. Mak odciskamy przez gazę, a w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier i miód, następnie rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy, mak i cynamon. Przesmażamy całość przez 15 minut, często mieszając. Mieszamy z pozostałym rumem i studzimy.
Kruche rogaliki z masą makową
Ilość porcji: ok. 24 szt. Czas przygotowania: ok. 2 h Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 160 g mąki pszennej + do podsypania,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 125 g zimnego masła,
- 125 g twarogu śmietankowego,
- szczypta soli,
- jajo,
- cukier trzcinowy do posypania,
- masa makowa.
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, najlepiej na kształt okręgu. Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu.
Kroimy całość na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, a w tym czasie rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i postępujemy jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.
Zobacz także:
- Sposoby na świątecznego śledzia. Zawierucha: "Nie chcemy zabić smaku, chcemy go tylko podkreślić"
- Pierogi wigilijne z makiem, czyli makowiki. Jak je przygotować i skąd pochodzą?
- Anna Kalczyńska i najlepsze pierogi w Warszawie. "Jestem w pierogowym raju"
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN