Pieczony kalafior podany na dipie kolendrowo jogurtowym - zdrowe danie z sezonowych warzyw

Martyna Chomacka
Martyna Chomacka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN wrześniowe bogactwo sezonowe, czyli owoce i warzywa, które warto upiec. Sprawdź przepis Martyny Chomackiej na pieczonego kalafiora podanego na dipie kolendrowym. Pyszne i szybkie danie, które sprawdzi się na obiad. 

Pieczony kalafior podany na dipie kolendrowo jogurtowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • główka kalafiora
    • 2 łyżeczki garam masali
      • oliwa z oliwek
        • sól i pieprz
          • jogurt grecki - 300 ml
            • limonka
              • 3 łyżki majonezu
                • pęczek kolendry
                  • pęczek koperku
                    • piklowane jalapeno
                      • miód - łyżeczka
                        • płatki migdałów - kilka łyżek
                          • granat

                            Sposób przygotowania pieczonego kalafiora z dipem kolendrowo jogurtowym

                            1. Kalafiora skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy garam masalą oraz solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
                              1. W tym czasie robimy dressing. Jogurt, majonez. pęczek kolendry, pół pęczku koperku, pół łyżeczki miodu, sok z połowy limonki, sól, pieprz i kilka plasterków marynowanego jalapeno wrzucamy do blendera i miksujemy.
                                1. Na końcu doprawiamy do smaku. Migdały prażymy na gorącej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru.
                                  1. Miękkiego i upieczonego kalafiora podajemy w głębokim talerzu, ułożonego na naszym dipie.
                                    1. Danie posypujemy świeżą kolendrą i płatkami migdałów. 

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Martyna Chomacka

                                      Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości