Przepisy kulinarne

Pyszne owsianki na chłodne poranki według przepisów Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Piotr Kucharski
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Dzień Dobry TVNOwsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego

Owsianka to danie idealne na chłodne poranki. Takie śniadanie daje dobrą energię na cały dzień. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza ją Piotr Kucharski. Poznaj jego wypróbowane przepisy na omlet warzywny z płatkami owsianymi, zapiekankę z płatków ryżowych i batony owsiane bez pieczenia.

Omlet warzywny z płatkami owsianymi na dwa sposoby

Składniki na omlet warzywny:

  • 3 czerwone papryki
  • garść szpinaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • 300 g grzybów leśnych
  • pęczek pietruszki 
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 jajek
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz
  • 80 g płatków owsianych 
  • masło do smażenia

Jak przygotować omlet warzywny:

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Papryki skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut. Następnie przełożyć do garnka, przykryć i odstawić na kilka minut żeby zaparowała. Po tym czasie zdjąć skórkę. Pokroić na paski, wymieszać z listkami szpinaku i posiekaną w piórka cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek

Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z oliwą. W trakcie przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodać posiekane zioła i posiekany czosnek.

Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić na 5 minut. Jajka roztrzepać w misce, doprawić sola i pieprzem. Dodać płatki owsiane z wodą i jeszcze raz roztrzepać.

Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać połowę porcji. Pozwolić aby się dobrze ściął. Obrócić omlet. Lekko dosmażyć. Na połowę wyłożyć jeden z farszy i nakryć drugą połówką omleta. Chwilkę jeszcze podsmażyć i przełożyć na talerz.

Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami.

Omlet warzywny z płatkami owsianymi na dwa sposoby
Mateusz Grochocki/East News

Zapiekanka z płatków ryżowych z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi

Składniki na zapiekankę z płatków ryżowych:

  • 400 g płatków ryżowych 
  • 1 litr mleka roślinnego np. migdałowego
  • 300 ml wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka antonówki
  • 4 brzoskwinie
  • 100 g płatków migdałowych

Jak przygotować zapiekankę z płatków ryżowych:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Płatki ugotować w mleku migdałowym i wodzie, następnie wymieszać z miodem i mielonym kardamonem i szczyptą soli. Przełożyć 1/4 do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy. 22 cm. Na niej ułożyć jedno jabłko pokrojone w plasterki. Na nim ułożyć ponownie 1/4 część płatków ryżowych, a na nich drugie jabłko pokrojone w plasterki.

Ponownie wyłożyć 1/4 ugotowanych płatków a na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w ósemki. Całość posypać płatkami migdałowymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

Zapiekanka z płatków ryżowych z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi
Mateusz Grochocki/East News

Batony owsiane bez pieczenia

Składniki na batony bez pieczenia:

  • 600 g płatków osianych błyskawicznych 
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu
  • 300 g masła orzechowego
  • duża garść rodzynek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 g malin 
  • 200 g jeżyn

Jak przygotować batony bez pieczenia:

Płatki owsiane wymieszać z płatkami migdałowymi, miodem, masłem orzechowym, rodzynkami, solą i cynamonem. Przez chwilę dobrze wyrobić. Następnie przełożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25x25. Wyrównać i dobrze docisnąć.

Czekoladę podgrzać i rozpuszczoną wylać na batony. Wierzch udekorować owocami. Wstawić do lodówki na godzinkę do stężenia.

Batony owsiane bez pieczenia
Mateusz Grochocki/East News

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Piotr Kucharski

Pozostałe wiadomości