Owsianka to danie idealne na chłodne poranki. Takie śniadanie daje dobrą energię na cały dzień. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza ją Piotr Kucharski. Poznaj jego wypróbowane przepisy na omlet warzywny z płatkami owsianymi, zapiekankę z płatków ryżowych i batony owsiane bez pieczenia.
Omlet warzywny z płatkami owsianymi na dwa sposoby
Składniki na omlet warzywny:
3 czerwone papryki
garść szpinaku
1 mała czerwona cebula
oliwa z oliwek
300 g grzybów leśnych
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1 ząbek czosnku
8 jajek
150 ml mleka
sól i pieprz
80 g płatków owsianych
masło do smażenia
Jak przygotować omlet warzywny:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Papryki skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut. Następnie przełożyć do garnka, przykryć i odstawić na kilka minut żeby zaparowała. Po tym czasie zdjąć skórkę. Pokroić na paski, wymieszać z listkami szpinaku i posiekaną w piórka cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek
Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z oliwą. W trakcie przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodać posiekane zioła i posiekany czosnek.
Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić na 5 minut. Jajka roztrzepać w misce, doprawić sola i pieprzem. Dodać płatki owsiane z wodą i jeszcze raz roztrzepać.
Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać połowę porcji. Pozwolić aby się dobrze ściął. Obrócić omlet. Lekko dosmażyć. Na połowę wyłożyć jeden z farszy i nakryć drugą połówką omleta. Chwilkę jeszcze podsmażyć i przełożyć na talerz.
Zapiekanka z płatków ryżowych z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi
Składniki na zapiekankę z płatków ryżowych:
400 g płatków ryżowych
1 litr mleka roślinnego np. migdałowego
300 ml wody
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki miodu
szczypta soli
2 jabłka antonówki
4 brzoskwinie
100 g płatków migdałowych
Jak przygotować zapiekankę z płatków ryżowych:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Płatki ugotować w mleku migdałowym i wodzie, następnie wymieszać z miodem i mielonym kardamonem i szczyptą soli. Przełożyć 1/4 do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy. 22 cm. Na niej ułożyć jedno jabłko pokrojone w plasterki. Na nim ułożyć ponownie 1/4 część płatków ryżowych, a na nich drugie jabłko pokrojone w plasterki.
Ponownie wyłożyć 1/4 ugotowanych płatków a na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w ósemki. Całość posypać płatkami migdałowymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Batony owsiane bez pieczenia
Składniki na batony bez pieczenia:
600 g płatków osianych błyskawicznych
100 g płatków migdałowych
4 łyżki miodu
300 g masła orzechowego
duża garść rodzynek
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 g malin
200 g jeżyn
Jak przygotować batony bez pieczenia:
Płatki owsiane wymieszać z płatkami migdałowymi, miodem, masłem orzechowym, rodzynkami, solą i cynamonem. Przez chwilę dobrze wyrobić. Następnie przełożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25x25. Wyrównać i dobrze docisnąć.
Czekoladę podgrzać i rozpuszczoną wylać na batony. Wierzch udekorować owocami. Wstawić do lodówki na godzinkę do stężenia.