Ser w naleśnikach można przygotować w wariancie słodkim, który będzie świetnie pasował na deser czy leniwe niedzielne śniadanie. Naleśniki z serem mogą być również doskonałym daniem wytrawnym, z pysznym, sycącym i pożywnym farszem.
- Jak najlepiej przygotować wytrawne naleśniki z serem i pieczarkami?
- Czy naleśniki z serem są bardzo kaloryczne?
- Najlepsze pomysły na słodkie naleśniki z serem?
- Przepis na ciasto do naleśników z serem
Jak najlepiej przygotować wytrawne naleśniki z serem i pieczarkami?
Wytrawne naleśniki z serem i pieczarkami to gwarancja kulinarnego sukcesu przez wyśmienity, wyrazisty farsz. Pieczarki to produkt łatwo dostępny i nieobciążający budżetu domowego. W odróżnieniu do innych grzybów są dostępne przez cały rok. Jak zatem najlepiej przygotować farsz? Pieczarki i cebulę należy usmażyć na oleju do miękkości, następnie przestudzić. Do wystudzonych pieczarek dodać starty żółty ser i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Inny sposób to dodać plasterek sera bezpośrednio na naleśnik, a na to ułożyć usmażone z cebulką pieczarki. Po wypełnieniu farszem i zawinięciu naleśnika należy go jeszcze raz przez chwilkę podsmażyć. Dzięki temu ser żółty się roztopi, będzie aromatyczny i ciągnący się. Do naleśników z pieczarkami można użyć również serów pleśniowych, mozzarelli, fety czy sera koziego. Każdy z tych serów podczas smażenia zmieni konsystencję, co wywoła dodatkowe walory smakowe i spotka się z aprobatą jedzących.
Zobacz też: Naleśniki. Biszkoptowe, śmietankowe i zapiekane
Czy naleśniki z serem są bardzo kaloryczne?
Osoby na diecie często pytają czy naleśniki z serem są kaloryczne . Faktycznie jest to posiłek dość kaloryczny. Zwłaszcza ze względu na dodatki, którymi uzupełniamy ser. Jeśli będąc na diecie, chcemy cieszyć się smakiem naleśników, najlepiej jeść je tylko z owocami. To ich najbardziej dietetyczna wersja. Będąc smakoszami naleśników z serem, trzeba stawić czoło ich kaloryczności. Chcąc zmniejszyć ilość kalorii, warto użyć twarogu chudego, zamiast półtłustego. Dodatkowo zwykły cukier zastąpić ksylitolem, a mleko krowie roślinnym.Wtedy uzyskamy najmniej kaloryczną wersję naleśników z serem. Naleśnik z serem, robiony według standardowego przepisu, ma:
· ok. 120 kcal z twarogiem chudym,
· ok. 240 kcal z twarogiem półtłustym.
Najlepsze pomysły na słodkie naleśniki z serem?
Najlepsze pomysły na słodkie naleśniki z serem to dodanie do nich owoców. Owoce to najlepszy składnik prawie wszystkich naleśników z serem na słodko. Są pyszne, zdrowe i do tego mało kaloryczne! Wyjątkowo smacznym połączeniem są naleśniki z serem i jagodami. Nalepszy okres na jagody to wczesne lato. Wtedy są w najatrakcyjniejszej cenie i smakują najlepiej. Jagody można w całości wymieszać z serem, twarogiem czy serkiem mascarpone. Dzięki temu owoce będziemy doskonale czuć. Jagody można również zblendować i zmieszać z serem w jednolitą masę. Inne równie pyszne owoce, które świetnie komponują się z serem na słodko, to maliny lub banany. Maliny są soczyste i do tego bardzo mało kaloryczne! Banany zaś mają delikatny smak i są dostępne o każdej porze roku. Do naleśników z serem na słodko dodać można właściwie każdy owoc, który jest w domu, i z każdym będą smakować wyśmienicie. Smak naleśników z serem i owocami doskonale uzupełnią dodatki:
· cynamon
· dżem
· budyń
· czekolada
· pomarańcza.
Jedno jest pewne – będą pysznie smakować i nie będą to naleśniki dietetyczne.
Zobacz też: Pyszne śniadania na słodko
Przepis na ciasto do naleśników z serem
Dobre i sprawdzone ciasto naleśnikowe to podstawa każdego naleśnika. Warto sugerować się swoimi preferencjami smakowymi i wykorzystywać przepis na ciasto, które smakuje nam najlepiej. Klasyczne ciasto na naleśniki to zbiór kilku bardzo łatwo dostępnych i niedrogich składników:
· mąka, najlepiej pszenna
· jajka
· mleko
· odrobina masła
· cukier i szczypta soli
Proporcje składników można dostosować do indywidualnych potrzeb i wielkości porcji, która ma być przygotowana. Eksperymentować można z poszczególnymi składnikami, stosując na przykład ich zamienniki – maślanka zamiast mleka lub odrobina wody gazowanej, która doda ciastu puszystości.
Wymienione powyżej składniki należy połączyć za pomocą miksera. Po mniej więcej 20 minutach ocenić, czy ciasto jest odpowiednio gęste, w razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju. Przepis na ciasto naleśnikowe jest prosty i na pewno każdy mu podoła.
Naleśniki z serem są doskonałą okazją do eksperymentowania. Różne sposoby na przygotowanie ciasta, farsz wytrawny lub na słodko. Możliwości jest naprawdę wiele. Jedno jest pewne – zawsze wyśmienity smak.
Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN