Przepisy kulinarne

Naleśniki. Biszkoptowe, śmietankowe i zapiekane

Dzisiejsze przepisy polecamy tym, którym już nic nie zostało w lodówce po Świętach Bożego Narodzenia. Blogerzy kulinarni - Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko - przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN naleśniki śmietankowe, biszkoptowe i zapiekane. Ile czasu zajęło Marcinowi Prokopowi opanowanie sztuki robienia wyśmienitych naleśników? :)

 

Naleśniki śmietankowe

Składniki:
2 jajka
250 ml śmietanki 12 proc. (nie śmietana)
60 g cukru
Mielona gałka muszkatołowa
Mielony cynamon
3 łyżki mąki typ 450 
Olej do smażenia
Płatki migdałowe
Kilka łyżek konfitury wiśniowej
Garść wiśni mrożonych
Tabliczka rozpuszczonej czekolady

 

Naleśniki biszkoptowe

Składniki:
2 jajka
200 ml śmietanki 12 proc. (nie śmietana)
30 g cukru
100 g mąki typ 450
Skórka z cytryny
Kakao
Cukier puder
Olej do smażenia
Mrożone maliny lub owoce leśne
Syrop klonowy

 

Naleśniki zapiekane

Składniki:
3 jabłka
1 łyżeczka cukru pudru
Szczypta cynamonu
2  jajka
80 ml mleka
80 ml wody
80 g mąki pszennej typ 450
Łyżeczka masła
Szczypta soli
Szczypta cukru
Posiekane orzechy włoskie

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
90
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0