Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym
Składniki:
200 g masła
200 g mąki
200 g cukru
200 g śmietany 18%
8 jajek
40 ml rumu
Cukier wanilinowy
Skórka z cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Do puszystej masy dodajemy masło rozpuszczone, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i z masy wypiekamy naleśniki, przyrumieniając bardziej tylko z jednej strony. Upieczone naleśniki składamy jeden na drugim, lekko obciążamy wierzch.
Sos:
550 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier wanilinowy
1 łyżka miodu
4 gruszki
1 granat
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem, gruszkami i owocami granatu.
Naleśniki ziemniaczane
Składniki:
3-4 ziemniaki
100 ml mleka
5 jajek
100 ml wody
3-4 łyżki mąki
Sól, pieprz,
Gałka muszkatołowa,
Szczypiorek,
Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze, łączymy z mlekiem, jajkami, mąką, przyprawami i wodą w takiej ilości aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy na maśle klarowanym.
Farsz:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
10 pieczarek
1 brokuł
200 ml śmietany 30%
1 łyżka musztardy francuskiej
Na patelni przesmażamy pieczarki z cebulą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Chwilę smażymy i dodajemy śmietanę. Następnie różyczki brokułów i na koniec musztardę. Naleśniki podajemy z kurczakiem z warzywami.
Naleśniki jak omlet japoński ale zwariowane z kaszanką i burakami
Składniki:
10 jajek
4 łyżki mąki
Szczypiorek, koperek, kurkuma
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy, łączymy z mąką, kurkumą. Pół szklanki masy odlewamy i łączymy ze szczypiorkiem i koperkiem. Masę z kurkuma wylewamy na patelnię i za pomocą drewnianej łopatki zwijamy omlet, przesuwamy i dolewamy kolejną porcję ciasto, na koniec dodajemy masę z ziołami i kończymy smażenie. Zwinięty naleśnik kroimy w 2cm krążki.
300 g kaszanki (dobra)
2 łyżki musztardy rosyjskiej
Kminek mielony, majeranek
2 jajka
Bułka tarta
Olej do smażenia
Kaszankę pozbawiamy osłonek i łączymy na zimno z musztardą, kminkiem, majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy w rulon, owijamy folią spożywcza i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kroimy w plastry takiej samej grubości co naleśniki, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na oleju.
2 słoiczki buraków marynowanych całych
Ogórki kiszone tyle co buraków
Natka pietruszki
Granat
Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, buraki wyjmujemy z zalewy i kroimy w podobną kostkę. Łączymy, dodajemy owoce granatu, olej, natkę pietruszki. Na sałatce podajemy naleśniki i plastry ukrytej kaszanki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN